Доступність посилання

ТОП новини

«Вишки Бойка-Кацуби»: три нових затриманих і один – самогубець?


Будинок, де під час обшуку було виявлено тіло Геннадія Юр'єва
Будинок, де під час обшуку було виявлено тіло Геннадія Юр'єва

Київ – Один зі свідків у справі «вишок Бойка» вчинив самогубство під час затримання – застрелився з рушниці, повідомив генпрокурор Юрій Луценко журналістам, відвідуючи комітети Верховної Ради. Ще три свідки, колишні посадовці Міненерго, затримані й дають викривальні свідчення, стверджують у ГПУ. Юрій Луценко вважає, що загиблий був цінним свідком, який знав подробиці закупівлі та доставки бурових платформ, відомих як «Вишки Бойка». Водночас частина енергетичних експертів висловлюють сумнів, що саме загиблий брав участь у схемі закупівлі бурових, а представники антикорупційного комітету парламенту – ставлять під сумнів версію з самогубством. Збитки, завдані державі у цій справі, за даними слідства, перевищують 120 мільйонів гривень.

У рамках оперативно-слідчих дій у справі «вишок Бойка» 21 грудня мали відбутися обшуки та затримання чотирьох колишніх посадовців Міністерства енергетики та «Нафтогазу України». Однак один із ключових свідків загинув під час спроби його затримання на Вінниччині, основною версією є самогубство, стверджує генеральний прокурор Юрій Луценко.

Троє свідків офіційно затримані та зараз дають викривальні свідчення
Юрій Луценко

«Троє свідків офіційно затримані та зараз дають викривальні свідчення. Четвертий свідок давно знаходиться у розшуку, а також щодо нього є наразі неперевірена інформація, що він хотів «зафіксувати» свою смерть у 2014 році. Ми встановили, де він перебував, у будинку на території Вінницької області. Коли почали відкривати цей будинок – його власник, свідок у справі та колишній заступник керівника «Нафтогазу» Геннадій Юр’єв застрелився», – поінформував генпрокурор.

За словами Луценка, працівники поліції та ГПУ відкривали приміщення, і почули постріл. Біля убитого знайшли мисливську зброю.

​Генпрокурор відзвітував, що його відомство встановило всю схему організації, транспортування бурових платформ, так званих «вишок Кацуби» (ще відомі як «вишки Бойка» – ред.) та розкрадання коштів, за рахунок значно завищеної ціни, на суму понад 120 мільйонів доларів. Схема розкрадання була здійснена братами Кацубами, які по черзі були заступниками керівника НАК «Нафтогаз України», за сприяння інших посадовців цієї компанії, та імовірно – урядовців, пояснює Луценко.

Експерти і депутати сумніваються щодо самогубства і рівня участі Юр’єва у схемах купівлі «вишок Бойка»

Генпрокурор уточнив, що Геннадій Юр’єв був важливим свідком, оскільки він був сполучною ланкою між тодішнім керівником «Нафтогазу» Євгеном Бакуліним та братами Сергієм і Олександром Кацубами. Однак, додав Луценко, інші троє затриманих є не менш цінними свідками, і їхні покази підтверджують версію слідства, що саме брати Кацуби організували розкрадання державних коштів на суму 120 мільйонів доларів.

Трьома затриманими свідками, за даними ГПУ, є екс-працівники Міністерства енергетики, які готували відповідні документи щодо «вишок Бойка» та організували їхню купівлю.

Другого жовтня 2015 року Олександр Кацуба був затриманий як обвинувачений, і наразі, за словами Юрія Луценка, пропонує угоду зі слідством та компенсацію збитків, завданих державі, але на суму, яка є в рази меншою за 120 мільйонів доларів, які інкримінують йому та співучасникам.

Раніше програма «Схеми» розповідала про корупційні особливості бізнесу та майна родини Кацуб.

​Новину про смерть Юр’єва активно поширили українські медіа та користувачі соцмереж.

Депутат від «Батьківщини», член антикорупційного комітету Ігор Луценко сумнівається у версії ГПУ, що екс-заступник керівника «Нафтогазу» сам застрелився під час затримання.

«Я не вірю у самогубство Геннадія Юр’єва, як не вірив у самогубства Михайла Чечетова. За моїми даними, всі документи щодо «вишок Бойка» залишилися у анексованому Криму. І, зокрема через це я сумніваюся, що чинна влада зможе якісно розслідувати цю справу і відшкодувати завдані державі збитки», – зазначив Ігор Луценко.

Подібна думка звучить і в частини користувачів українського сегменту Facebook

​Експерт з енергетичних питань та колишній голова прес-служби «Нафтогазу» Валентин Землянський висловлює сумнів у тому, що загиблий свідок, Геннадій Юр’єв, курував закупівлю «вишок Бойка-Кацуби». Також Землянський не впевнений, що обвинуваченню буде легко довести збитки, завдані державі за рахунок різниці в ціні.

«Загиблий відповідав за матеріально-технічні ресурси, але закупкою бурових, за моєю інформацією, не займався. Окрім того, закупівля відбувалася не безпосередньо у виробника. Закупівля передбачає маржинальний дохід (посередникам), по-друге – доплата за терміновість, вона такою і є. Ну і з точки зору економіки – за три роки бурові окупили себе, ще до анексії. Це якщо відкинути політичні чинники і розглянути суто економічні», – зауважив Землянський.

У межах кримінального провадження за фактом розкрадання грошових коштів у 2011 році, під час закупівлі підрозділом «Нафтогазу» самопідйомних плавучих бурових установок, нині відомих як «вишки Бойка», Генпрокуратура України провела низку обшуків, допитів і затримань.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG