Доступність посилання

ТОП новини

Будматеріали, гуманітарка, ремонт мереж: Авдіївка отримує допомогу


Гаряча їжа для мешканців Авдіївки. 3 лютого 2017 року
Гаряча їжа для мешканців Авдіївки. 3 лютого 2017 року

Київ – В Авдіївці на Донеччині зруйновано 28 житлових будинків через артилерійські удари підтримуваних Росією бойовиків, повідомили на міжвідомчій нараді в ДСНС за участі прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. За словами урядовців, до Авдіївки вже рушили будматеріали для відновлення житла, жителі міста отримали близько 100 тонн гуманітарної допомоги, у будинках відновлене водопостачання та опалення, але місто залишається без електрики через обстріли. Володимир Гройсман подякував армії та всім відомствам за чітку координацію дій для ліквідації наслідків обстрілів у Авдіївці.

28 житлових будинків зруйновані в результаті обстрілів бойовиками в контрольованій українськими урядовими силами Авдіївці на Донеччині. Про це під час засідання міжвідомчої комісії у Державній службі з надзвичайних ситуацій щодо ситуації в Авдіївці повідомив віце-прем’єр, міністр регіонального розвитку, будівництва й житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. За його словами, постраждали і приватні будинки, і багатоповерхівки.

Командування обох сторін у силах зупинити вогонь – Гуґ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Як заявив Зубко, близько десяти регіонів України вже спрямували будматеріали для відновлення Авдіївки. Він додав, що зараз у місті тривають ремонтні роботи, а теплопостачання фактично відновлене.

«Поступово відновлюється теплопостачання, зростає температура теплоносія, що дає змогу забезпечувати температуру в квартирах на рівні 15-18 градусів. Вода надходить двічі на добу. Крім того, організовано підвезення питної води, ведеться роз’яснювальна робота, де і коли підвезуть воду і роздаватимуть продуктові пайки», – повідомив Зубко.


Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час прямої лінії з керівниками ДСНС Донеччини та обласної військово-цивільної адміністрації подякував Збройним силам України, рятувальникам та усім відомствам за чітку координацію роботи в Авдіївці. І закликав, у разі виникнення нових потреб, негайно повідомляти про них членам комісії.

Авдіївка отримує всю необхідну допомогу – Гройсман (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Всі дуже згуртовані, й немає «своїх» проблем і «чужих».
Володимир Гройсман

«Наші воїни дуже мужньо захищають нашу рідну землю. На жаль, маємо втрати, в тому числі в ДСНС. Вічна пам’ять загиблим. І я хотів би, щоб ми після нашого нещодавнього візиту до Авдіївки, підвели підсумки того, що вдалося зробити. Всі українські регіони, волонтерський рух – об’єднані навколо цього виклику, щоб допомогти людям, – зауважив Гройсман. – Найважливіший фокус нашої уваги – люди похилого віку, діти, ті, хто потребують нашої опіки. Взагалі рівень взаємодії на місці є дуже високим. І Нацполіція, і військові, й ДСНС, і всі інші – молодці. Всі дуже згуртовані, й немає «своїх» проблем і «чужих».


У Донецькому обласному управлінні ДСНС звітують, що від початку загострення бойових дій в районі Авдіївки її мешканці отримали понад 100 тонн гуманітарної допомоги, а в низці населених пунктів Донеччини підготували місця для тимчасової евакуації та додаткові пункти обігріву. Окрім того, в Авдіївці зосередили 180 автобусів на випадок термінової евакуації мешканців міста, якщо обстріли посилюватимуться.


Однією з найбільших проблем, на думку працівників ДСНС, є те, що в значній частині помешкань вибиті вікна внаслідок вибухової хвилі, і якщо їх не полагодити, у помешканнях не буде тепла. Саме на це планують кинути значну частину зусиль щодо поточного ремонту.


У цих умовах Володимир Гройсман закликав дві школи, які наразі відновили роботу в Авдіївці, зробити «опорними»: ідеться про те, що вдень у них треба зосереджувати усіх школярів міста, щоб діти не залишалися без нагляду батьків у домівках, частина з яких, до того ж, зазнала ушкоджень від обстрілів.


Гройсман обіцяє, що уряд відстежуватиме ситуацію в Авдіївці та реагуватиме на неї в режимі «24 години на добу».

На потреби жителів прифронтових територій влада вперше реагує так злагоджено – волонтер

Дії української влади щодо допомоги жителям Авдіївки в цілому є адекватними, стверджує керівник проекту «Аеророзвідка» та радник голови Генштабу ЗСУ Натан Хазін. Він пояснив свою позицію Радіо Свобода.

Якби ми так злагоджено діяли всі три роки збройного конфлікту – мабуть, ми б уже перемогли
Натан Хазін

«Раніше Україна не мала прикладу настільки складних ситуацій, як та, що нині є в Авдіївці, й настільки якісної реакції влади. Це є крок уряду назустріч проблемам жителів прифронтових територій та назустріч розв’язанню проблем Донбасу. Дуже добре, що після трьох років не тільки влада так реагує на проблему, але й суспільство, яке, здавалося б, «втомилося від війни». Люди реагують дуже згуртовано, намагаються допомогти. В Києві у різноманітних громадських закладах можна побачити оголошення про збір допомоги. Якби ми так злагоджено діяли всі три роки збройного конфлікту – мабуть, ми б уже перемогли», – визнає Натан Хазін.

Водночас чимало українських журналістів, які нині перебувають в Авдіївці, вказують на певні недоліки в діях влади щодо розв’язання гуманітарної кризи в Авдіївці. Найбільше нарікань викликає той факт, що пункти обігріву та видачі гуманітарної допомоги розташовані на відкритій місцевості у наметах, а не, скажімо, у підвалах чи бомбосховищах. І через це обстріли загрожують жертвами серед рятувальників, волонтерів і мирного населення.

Працівники ДСНС та місцеві жителі у центрі гуманітарної допомоги Авдіївки. 3 лютого 2017 року
Працівники ДСНС та місцеві жителі у центрі гуманітарної допомоги Авдіївки. 3 лютого 2017 року

Прес-центр штабу української воєнної операції на Донбасі вже повідомляв про влучання російсько-сепаратистської артилерії у район пунктів обігріву та збору гуманітарної допомоги, яке призвело до людських втрат.

​Схожі повідомлення надходили і від українських посадовців.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG