Доступність посилання

ТОП новини

Угода про асоціацію вигідна українському бізнесу – Зарембо


У Нідерландах є політична воля завершити ратифікацію угоди про асоціацію – Кулеба
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:48 0:00

У Нідерландах є політична воля завершити ратифікацію угоди про асоціацію – Кулеба

У Нідерландах є політична воля завершити процес ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, вважає постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба. За його словами, важливий сигнал напередодні дала нижня палата нідерландського парламенту, яка своїм голосуванням ратифікувала Угоду. Тепер справа за верхньою палатою. «Там, де є воля, знайдеться і шлях», – наголосив дипломат. У свого чергу заступник директора Інституту світової політики Катерина Зарембо вважає, що видимий ефект від дії Угоди про асоціацію потребуватиме часу – українцям необхідно набратися терпіння.

Ваша Свобода | Ще один крок до асоціації: як вдалося переконати голандців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нідерланди на прикладі Угоди про асоціацію з Україною випробовували новий для себе механізм консультативного референдуму, вважає заступник директора Інститут світової політики Катерина Зарембо. Програш Україною плебісциту був очікуваний, каже вона, але це вже питання до нідерландської демократії, а не до України.

«Україна просто потрапила у невчасний момент у Нідерландах», – зауважила експерт.

А ось результати вдалого для України голосування 23 лютого в нідерландському парламенті – спільна робота трьох сторін – України, Європейського союзу та самих Нідерландів, вважає постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

«Наприкінці минулого року був момент, коли ми стояли на порозі того, що голландський уряд схилявся до виконання консультативного рішення, яке отримали на референдумі. Але завдяки втручанню керівництва української держави і європейських лідерів були знайдені розв’язки, які дозволили вийти на прийнятне рішення і запобігти відмові Нідерландів від ратифікації угоди», – сказав Кулеба.

Ми зробили все, щоб врятувати Угоду про асоціацію з Україною – Туск (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

У Сенаті вже домовилися проголосувати «за» – експерт

Уряд Нідерландів налаштований завершити процес ратифікації, вважає Катерина Зарембо. На її думку, навесні у верхній палаті голландського парламенту знайдеться достатня кількість голосів для ухвалення позитивного рішення для України.

«Є неформальна домовленість в Сенаті, якій зокрема сприяв чинний прем’єр і його Народна партія за свободу та демократію, генерувалася коаліція з дуже і дуже невеликою перевагою депутатів, частина з яких навіть належить до партій, які голосували проти Угоди про асоціацію, і це в результаті призведе до голосування «за». Це не означає автоматичного гарантованого результату, але, за неофіційною інформацією, така домовленість існує», – стверджує експерт.

Катерина Зарембо
Катерина Зарембо

У свою чергу українська влада, на думку Зарембо, повинна залишити питання подальшої ратифікації документу на розсуд нідерландського політикуму, сама ж зобов’язана активно працювати над «домашнім завданням» і розповідати населенню про переваги Угоди про асоціацію з ЄС.

Угода про асоціацію вигідна бізнесу. Одна з гучних українських реформ у сфері держзакупівель ProZorro – реформа в рамках угоди
Катерина Зарембо

«Угода про асоціацію вигідна як українському малому бізнесу, середньому, так і великому, бізнесу взагалі. Одна з гучних українських реформ у сфері держзакупівель ProZorro – реформа в рамках угоди. Маємо визнати, що певні адаптації в інших сферах провисають. Видимий ефект для всього населення потребуватиме часу», – зазначила заступник директора Інституту світової політики Катерина Зарембо.

23 лютого парламент Нідерландів проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС. Таке рішення ухвалили депутати лише нижньої палати. Попереду – голосування верхньої палати, яке має відбутися навесні. Принаймні, тоді почнеться процедурний розгляд питання.

Рішення нідерландського парламенту відбувається після так званого консультативного референдуму, на який прийшла третина виборів. 60% учасників плебісциту відмовилися підтримати Угоду про асоціацію з Україною.

(Над текстовою версією матеріалу працювала Тетяна Манільчук)

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG