Доступність посилання

ТОП новини

«Допоможіть! Там лежить мама без голови»: що буде з дітьми, які втратили батьків під час обстрілу Авдіївки?


7-річна Женя і 4-річна Саша – дівчатка, що залишилися сиротами після обстрілу Авдіївки
7-річна Женя і 4-річна Саша – дівчатка, що залишилися сиротами після обстрілу Авдіївки

Двоє дітей залишилися сиротами в результаті суботнього обстрілу українського міста Авдіївки, розташованого на лінії зіткнення з бойовиками угруповання «ДНР». Артилерійський снаряд влучив у двір приватного будинку ввечері того дня, до минулих вихідних в якому вже понад рік ніхто не жив – господиня, Олена Асланова, поїхала до Києва з дітьми (дочкою Женею, якій зараз 7 років, і сином Артемом, якому виповнилося 27 років) невдовзі після початку активних бойових дій на Донбасі. На травневі свята вона вирішила на кілька днів повернутися до Авдіївки, щоб перевірити будинок і побачитися зі знайомими. Ця поїздка виявилася для неї фатальною.

Увечері в суботу Олена Асланова зібралася з друзями у дворі свого будинку, розташованого в старій Авдіївці, в приватному секторі. У гості прийшли її куми, подружня пара – Ольга Курочкіна і Олег Борисенко, а також знайома – місцева жителька Марія Дика та її 4-річна дочка Саша.

Error rendering VK.


П'ятеро дорослих сиділи в альтанці на вулиці і смажили шашлик. Дівчатка, Саша і Женя, дивилися мультфільми в будинку (це, судячи з усього, і врятувало їх від неминучої загибелі).

Кадри з місця обстрілу, який стався близько 7-ї години вечора, опублікував на своїй сторінці у «Фейсбуці» начальник поліції Донецької області України В’ячеслав Аброськін.


У результаті вибуху чотири людини – Олена Асланова, Ольга Курочкіна, Олег Борисенко, Марія Дика – загинули на місці. Син Олени Асланової Артем отримав важке поранення голови і гелікоптером був доставлений в лікарню у Дніпрі. Зараз він – в комі.

У Ольги Курочкіної і Олега Борисенка залишилася сиротою не тільки 4-річна дочка (після того, що сталося вона досі не може говорити), але і дорослий син. Він живе в Донецьку, вчиться в інституті і страждає на важке хронічне захворювання.

Error rendering VK.


4-річну Сашу вночі того ж дня забрала до себе бабуся. 7-річну Женю – тітка. Обидві вони поки в Авдіївці, причому будинки і квартири родичів, які прихистили у себе сиріт, розташовані ще в більш небезпечних районах, ніж той, де загинули їхні батьки.

Українська влада звинуватила в обстрілі бойовиків угруповання «ДНР» і кваліфікувала подію як теракт, представники «ДНР» заявили, що обстріл Авдіївки здійснили «бойовики «Правого сектору». Офіційних коментарів місії ОБСЄ на Донбасі у питані щодо напрямку, з якого вівся обстріл, поки не прозвучало. За версією України, вихідною точкою пострілу було селище Спартак, захоплене сепаратистами, за версією «ДНР» – село Водяне, яке під контролем української армії.

Авдіївка, 14 травня, спостерігачі ОБСЄ оглядають двір будинку №53 по вулиці Сапронова (колишня Піонерська)
Авдіївка, 14 травня, спостерігачі ОБСЄ оглядають двір будинку №53 по вулиці Сапронова (колишня Піонерська)

Одними з перших на місці трагедії опинилися волонтери гуманітарної місії «Проліска». Її керівник, Євген Каплін, розповів Радіо Свобода про побачене ними на місці подій:

Як писав у «Фейсбуці» заступник головного лікаря лікарні Мечникова, такої кількості осколків і заліза в голові вони не бачили за всі три роки війни
Євген Каплін

– Господиня будинку, Олена Асланова, загинула на місці. Там же був її старший син Артем. Він наразі перебуває в Дніпрі в лікарні Мечникова. Відразу після обстрілу він був госпіталізований спочатку «швидкою», а потім силами санітарної авіації до лікарні Дніпра. Наскільки мені відомо, наразі він – в комі другого ступеня. Лікарі намагаються повернути його до життя. У нього дуже сильно пошкоджений головний мозок. Як писав у «Фейсбуці» заступник головного лікаря лікарні Мечникова, такої кількості осколків і заліза в голові вони не бачили за всі три роки війни.

Коли вони приїхали на місце, вони побачили цю дівчинку, яка біжить по вулиці і кричить: «Допоможіть! Допоможіть! Там лежить мама без голови»
Євген Каплін

Всередині будинку була дочка Олени, 7-річна дівчинка Женя. Після подій на місце виїхали представники нашого гуманітарного штабу «Проліски». Коли вони приїхали на місце, вони побачили цю дівчинку, яка біжить по вулиці і кричить: «Допоможіть! Допоможіть! Там лежить мама без голови». Дівчинка залишилася сиротою. Наразі вона проживає у двоюрідної тітки загиблої. Вона живе там же, в Авдіївці, в районі, наближеному до промзони.

Ще одна сім’я – це сім’я Марії Дикої. Вона 1983 року народження, співробітниця Авдіївського коксохімічного заводу. Вона також загинула під час обстрілу. У неї залишилася дочка Саша, 4,5 роки. Наразі дочка живе з матір’ю загиблої, зі своєю бабусею. Живуть вони в квартирі по вулиці Воробйова, це перша лінія висотних будинків, яка виходить прямо на Донецький аеропорт. Досить небезпечне місце. Їм під балкон за час війни вже не раз прилітали снаряди. У них вибило вікна в квартирі, частково пошкоджене перекриття. Зараз адміністрація пообіцяла відремонтувати цю квартиру і допомогти бабусі встановити опіку над дитиною. Але це також небезпечне місце для проживання.

Третя сім’я, яка перебувала на місці, – це Ольга Курочкіна і Олег Борисенко. Вони також були вбиті під час обстрілу. У них залишився син в Донецьку. Наскільки мені відомо, він вчиться на другому курсі. Синові – 18 років. У нього – хронічне захворювання, пов’язане з дихальними шляхами. Загиблі активно допомагали синові. Він теж залишився сиротою після цієї трагічної події.

Ми виділили по 2000 гривень кожній родині для організації похорону. Також ми плануємо найближчим часом направити психологів в місто для роботи з членами сімей постраждалих, з дітьми
Євген Каплін

За попередніми даними, які ми маємо від спільного Центру з контролю за координацією припинення вогню, був заліт снаряда зі ствольної артилерії калібром 120 міліметрів. У момент прильоту і протягом неділі з сім'ями спілкувалися співробітники нашого гуманітарного штабу. Станом на неділю ще жодної предметної допомоги не було. Нашим штабом було прийнято рішення надати на похорон допомогу. Ми виділили по 2000 гривень кожній родині для організації похорону. Також ми плануємо найближчим часом направити психологів в місто для роботи з членами сімей постраждалих, з дітьми. Про це дуже просили постраждалі. У вівторок планується відспівування загиблих і проведення похорону на території міста Авдіївка.

– Чи є якісь версії про те, з якого боку був приліт?

– Тему прильотів я коментувати не уповноважений. Але на місці були представники спільного Центру з контролю за координацією припинення вогню, представники ОБСЄ, тобто вони фіксували напрям прильоту. Я думаю, що це повинно бути вказано в найближчому звіті ОБСЄ.

– Що це за район? Наскільки близько він перебуває до місць постійних боїв – наприклад, до Авдіївської промзони?

Це досить тиловий район, який від лінії зіткнення розташований на відстані 6,5-7 кілометрів
Євген Каплін

– Це стара частина Авдіївки, досить розтягнута. Частково вона прилягає безпосередньо до промзони, а є район більш віддалений. Це був район, який якраз не прилягає до лінії зіткнення, це досить тиловий район, який від лінії зіткнення розташований на відстані 6,5-7 кілометрів.

– Це був одиничний постріл? Чи в цей же час в Авдіївці розривалися снаряди десь в інших місцях, просто минулося без жертв?

Приліт цього конкретного снаряда стався у тій частині міста, де військових позицій не було
Євген Каплін

– Так. До моменту обстрілу і вночі після обстрілу були перестрілки на околицях більш наближених до промзони, на околиці міста. Там також були розриви снарядів, але мнулося без жертв. Вони були більше по позиціях, де перебувають військові. Приліт цього конкретного снаряда стався у тій частині міста, де військових позицій не було.

– Євгене, востаннє ми з Вами розмовляли в лютому, коли в результаті обстрілів Авдіївки загинули 8 мирних жителів. І ось за одну ніч відразу половина від цього числа. Що сталося? З чим може бути пов'язана така позиція, раптове загострення? І чи таке вже воно раптове? Що відбувалося в Авдіївці з лютого, коли про неї забули?

– Попередня ескалація в Авдіївці почалася в останніх числах січня. 26-29 січня була найгостріша фаза, яка тривала з 5 лютого. Потім ситуація в місті почала трошки налагоджуватися, але сказати, що місто охопила повна тиша, це не зовсім коректно. За лютий, березень і квітень в місті близько місяця, тобто протягом 30 календарних днів, не було електроенергії. Постійно відбувалися бойові дії, перебивалася лінія електроенергії Макіївка-Авдіївка, яка подає електроенергію. Ремонтники, наскільки могли, оперативно виїжджали на ремонти, але іноді від 2 до 5 днів місто сиділо без електроенергії. Потім електроенергія з’являлася. Так було з лютого близько 7 разів. Ремонтували досить довго, тому що ремонтники не могли отримати гарантії спільного Центру з контролю за координацією припинення вогню, щоб виїхати туди і проводити ремонтні роботи. Коли в місті не було електроенергії, то не було і води. Тому що, крім електроенергії, була знеструмлена Донецька фільтрувальна станція, яка подає воду у місто.

Авдіївська промзона – місце найзапекліших боїв на лінії зіткнення
Авдіївська промзона – місце найзапекліших боїв на лінії зіткнення

І в березні, і в квітні, і на початку травня у нас фіксувалися прильоти по житлових будинках, переважно в частині міста, яка прилягає до промзони
Євген Каплін

І в березні, і в квітні, і на початку травня у нас фіксувалися прильоти по житлових будинках, переважно в частині міста, яка прилягає до промзони. Також були прильоти з висотних житлових будинків у березні і квітні. Неможливо спрогнозувати, коли відбудеться приліт, але так чи інакше у нас не було жодного спокійного тижня в Авдіївці, щоб трималася повна тиша, ніхто не стріляв і снаряди не долітали до житлового сектора. Всього від початку цієї хвилі ескалації, яка сталася наприкінці січня, тільки за нашими даними, в місті зруйновано понад 600 житлових будинків і приватних квартир в багатоповерхових будинках. 18 осіб отримали поранення і контузії різного ступеня тяжкості. Це я говорю про цивільне населення. Від моменту початку ескалації 8 цивільних осіб померли, загинули 2 працівників МНС (один відразу під час прильоту в лютому, інший пізніше помер в лікарні від несумісних з життям травм). Поранення також отримав британський журналіст, який під час обстрілу 2 лютого перебував у квартирі мирної мешканки, яка при цьому загинула.

– Діти, які залишилися сиротами після суботнього обстрілу, переїхали в напівзруйновані будинки і квартири все в тій же Авдіївці. Чи є якась можливість вивезти їх з міста, перевезти їх в якесь більш безпечне місце?

– Ці сім'ї наразі перебувають під патронатом нашої команди. Так, ми будемо вести переговори з родичами щодо того, щоб вони виїхали з небезпечної зони кудись в більш тилову частину Донецької області. Ми допоможемо зібрати гроші на купівлю нового житла. Всі ці розмови з родичами будемо вести після того, як відбудуться похорони. Також до нас зверталися люди за допомогою психологів. Вони просили, щоб у них була можливість поговорити з психологами після організації похорону. Всю цю роботу ми будемо вести. Якщо буде бажання родичів з дітьми, що залишилися в живих, виїхати кудись на більш безпечну територію, ми ... Державних програм, на жаль, з надання нового житла для цих сімей немає, але ми маємо практику. Ми вже для п’яти сімей купували будинки за рахунок приватних пожертв, зібраних на «Фейсбуці». Також і цим сім'ям допоможемо купити будинки, якщо буде їх бажання звідси виїхати.

***

Петро Порошенко, який скасував через те, що сталося в Авдіївці відвідування фіналу конкурсу «Євробачення», поклав відповідальність за трагедію безпосередньо на президента Росії Володимира Путіна: «Варто було б росіянам, Путіну подивитися в очі цим дітям і подивитися, що відбувається через небажання Росії припинити вогонь, відвести війська і вивести окупаційні війська з української території», – сказав він журналістам. Але український президент, як і раніше, впевнений, що в примусовій евакуації мирних жителів з Авдіївки потреби немає, оскільки радіус дальності російської реактивної артилерії перевищує 140 кілометрів. Порошенко також розпорядився відремонтувати житло родичів осиротілих дітей і заявив, що влада країни «візьме участь в їхньому житті».

Оригінал матеріалуна сайті Російської реакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG