Доступність посилання

ТОП новини

Захід усвідомив російську загрозу і готовий до відповіді – учасники саміту в Празі


Прага стала центром міжнародних зусиль з протидії дезінформації. У чеському Міністерстві внутрішніх справ, який минулого року відкрив спеціальний відділ боротьби з дезінформацією, відбувся другий саміт урядовців та експертів, чиє завдання – створити дієву протидію зусиллям Кремля щодо дестабілізації Заходу. Зустріч експертів проходить під егідою НАТО та створеного з цієї метою відділу стратегічної комунікації – Stratcom.

У тому, що російські «активні заходи» становлять серйозну загрозу для західного світу, цього року вже нікого не потрібно було переконувати. Понад 160 експертів з 27 країн-членів НАТО та запрошені гості з інших держав вже могли навести і багато прикладів – крім гібридної війни проти України, втручання Росії у виборчий процес в США, у Франції, під час референдуму в Британії щодо виходу з ЄС та у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Невдовзі потужного втручання може зазнати і виборча кампанія в Німеччині, попереджають експерти.

Та різниця між нинішнім та минулим роком – у тому, що тепер Захід не лише безпомічно спостерігає за підривними зусиллями Кремля, а і намагається їм протистояти.

Досить багато вже відбувається, я не думаю, що ми вже досягли великих успіхів, але контратака вже розпочалася
Едвард Лукас

«Досить багато вже відбувається, – говорить британський журналіст, оглядач журналу «Економіст» та автор книжки «Нова холодна війна: Як Кремль загрожує і Росії, і Заходові» Едвард Лукас. – Я не думаю, що ми вже досягли великих успіхів, але контратака вже розпочалася». На його думку, Захід був би найбільш ефективний у протидії Кремлю, якби вдарив там, де Кремлеві було б найболючіше – по фінансових статках, які російські чиновники «паркують» на Заході.

Едвард Лукас
Едвард Лукас

Путін та його друзі крадуть гроші. Вони їх складають у Нью-Йорку, Лондоні чи Парижі
Едвард Лукас

«Путін та його друзі крадуть гроші, але вони не інвестують їх в «ДНР» та «ЛНР», вони навіть не інвестують їх в окупований Крим. Вони їх складають у Нью-Йорку, Лондоні чи Парижі. І якби ми сказали Путінові: «Ей, товаришу, твої гроші – у нас. Якщо ти ще хочеш їх побачити, то здай назад», – пропонує британський оглядач.

Лукас наголосив, що багато часу було втрачено через те, що Захід довго не хотів визнати наявність загрози з боку Росії та не слухав експертів зі Сходу Європи, зокрема українців. Зараз члени української делегації були серед найбільш затребуваних учасників форуму. Послухати співзасновника медіа-організації StopFake Євгена Федченка, спеціаліста крайньо-правих рухів та їхніх зв’язків з Кремлем Антона Шеховцова чи урядового експерта Дмитра Золотухіна, збиралися численні експерти, журналісти та колеги-урядовці.

Багато часу було втрачено, і тепер вже доводиться боротися з наслідками. Якби три роки тому був проаналізований українських досвід, багатьох помилок вдалося б уникнути
Євген Федченко

«Зараз ми можемо сказати: «Ми попереджали»! Останні події навколо виборів показали, що потрібно серйозно ставитися до подібних загроз, і що досі вони применшували загрози від російських «активних заходів». Це було доволі суттєво, бо це дало час російській стороні збудувати цілу систему, в рамках якої використовувалися як ті інструменти, які були випробувані в Україні, нові інструменти, які були створені спеціально для цих країн. Багато часу було втрачено, і тепер вже доводиться боротися з наслідками. Якби три роки тому був проаналізований українських досвід, багатьох помилок вдалося б уникнути», – вважає Євген Федченко.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG