Доступність посилання

ТОП новини

Без пострілів. Останній дзвоник пролунав для школярів Авдіївки


Уздовж лінії розмежування теж звучить шкільний останній дзвоник. У прифронтовій Авдіївці, яка регулярно потрапляє під обстріли, цей ранок був безхмарним і тихим. Тож на урочисті лінійки тут змогли зібратися вихованці всіх навчальних закладів. Діти Авдіївки мислять як уже зрілі люди – адже в школі їм доводилося вчитися не тільки традиційним предметам, а й виживанню.

Цього дня ранок видався тихим, тому звук символічного дзвіночка ніщо не зіпсувало.

Одинадцятикласники сьогодні прощаються зі школою під традиційні вальси. Цим дітям випало чимало випробувань. Готуватися до зовнішнього незалежного тестування часом доводилося під звуки артобстрілів.

Під час бойових дій було важко вчитися
Наталя Савич

«Під час бойових дій було важко вчитися, коли були на індивідуальному навчанні, а коли вже все нормально у нас було, знання давалися важко. Але вчилися. Усі занурювалися в знання, тому що в нас напередодні було зовнішнє незалежне оцінювання – 23 травня. І ще треба буде писати. Ми більше займаємось зараз своїми предметами, які ще треба писати», – згадує випускниця Наталя Савич.

Наталя Савич
Наталя Савич

Нелегко довелося і педагогам. Під час бойових дій і артилерійських обстрілів нерідко вчителі переховували дітей у школах. Іноді й самі навчальні заклади потрапляли під обстріл. Дітей довелося вчити не тільки фундаментальним наукам. До загальної біди звикали і вчилися жити разом.

До біди людської звикати неможливо
Раїса Клих

«Важко. Це однозначно. Тому що до біди людської звикати неможливо і не можна звикати. Тому, звичайно, важко. Але, ви знаєте, напевно, ці важкі хвилини в нас і запалюють надію на мир», – розповідає вчитель школи № 6 Раїса Клих.

Раїса Клих
Раїса Клих

У місцевій військово-цивільній адміністрації закликають дітей цінувати і пам’ятати, що в найскладніші дні поруч з ними були не тільки батьки, а й учителі. Утім, діти Авдіївки не по роках мудрі, і в житті розуміються не гірше від дорослих.

«В душі виростає дуже велике почуття шани й подяки. Я тому хочу, щоб ви це почуття шани й подяки пронесли через усе своє життя. Тому що дійсно ці люди з вами одинадцять років прожили багато днів. Тим більше останні роки, дуже напружені, вони завжди були біля вас», – каже керівник Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Павло Малихін.

Свята останнього дзвоника пройшли в усіх школах області. Цього року атестати зрілості отримають майже 8 з половиною тисяч юнаків і дівчат.

Школярам із прифронтової зони обіцяють організувати відпочинок

Чиновники обіцяють влітку організувати дітям із прифронтових міст і селищ відпочинок у найкращих таборах Донбасу й Західної України.

Бажано було б забрати на відпочинок тих дітей, які перебувають у школах чи сім’ях, селах, містах у зоні розмежування
Надія Оксенчук

«Бажано було б забрати на відпочинок тих дітей, які перебувають у школах чи сім’ях, селах, містах у зоні розмежування, тому що тут все-таки далі не стає безпечно. Таки небезпечна обстановка. Тому, звичайно, треба дітям відпочити психологічно й фізично. Окрім того, звичайно, відкриє свої двері і «Смарагдове місто», зараз там багато дітей уже. 400–500 дітей із Донеччини відпочивають. Я думаю, що відкриється з часом і «Перлина Донеччини». Все-таки буде приймати дітей», – розповідає директор департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації Надія Оксенчук.

Надія Оксенчук
Надія Оксенчук

Цього року, за словами чиновників, чимало дітей із непідконтрольних територій скористалися дистанційним навчанням. Точну цифру не називають, але кажуть, що при восьми з половиною тисячах випускників заявки на участь у зовнішньому незалежному тестуванні подали понад 10 тисяч осіб, в тому числі і з того боку лінії розмежування.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG