Доступність посилання

ТОП новини

Сенат Нідерландів готується поклаcти край невизначеності щодо зближення України і ЄС


Активісти руху «За європейське майбутнє» на майдані Незалежності в Києві, 30 жовтня 2013 року
Активісти руху «За європейське майбутнє» на майдані Незалежності в Києві, 30 жовтня 2013 року

Сьогодні у верхній Першій палаті Генеральних штатів (парламенту) Нідерландів, яку неофіційно називають сенатом, як очікується, мають підтримати документ про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Після минулорічного референдуму процес ратифікації угоди був зупинений. Нині, як прогнозує прем’єр-міністр Марк Рютте, асоціації України та ЄС дадуть «зелене світло». Це покладе край невизначеності щодо напрямку розвитку, який для своєї держави обрали українці.

Схоже на те, що Нідерланди вже незабаром не будуть єдиною країною ЄС, яка ще не здійснила ратифікації українсько-європейської угоди. Нині, як підрахували політологи, під час голосування її повинні підтримати більшість сенаторів від головних нідерландських політичних партій.

Це ж у коментарі для Радіо Свобода минулого тижня заявив і голова уряду Нідерландів Марк Рютте, який спрогнозував, що «сенат під час голосування це підтримає, і це є доброю новиною».

Марк Рютте
Марк Рютте

Це дуже позитивно для ЄС, для України, а також для Росії, тому що це допоможе стабілізувати ситуацію у регіоні
Марк Рютте

«Після цього нідерландський уряд зможе ратифікувати Угоду про асоціацію. Ми мали добрі дебати щодо неї минулого вівторка, відтак тепер можемо проголосувати і ратифікувати її. Це дуже позитивно для ЄС, для України, а також для Росії, тому що це допоможе стабілізувати ситуацію у регіоні», – зазначив Рютте у коментарі Радіо Свобода.

Як повідомляють нідерландські аналітики, сьогодні за ратифікацію українсько-європейської угоди можуть проголосувати щонайменше 48 сенаторів, тим часом як для її ухвалення достатньо було б лише 38 голосів. Тобто за завершення процесу виступають більшість партій, які визначають політичний рельєф Нідерландів.

Зауважимо, що у лютому в Нідерландах нижня Друга палата парламенту вже проголосувала за ратифікацію угоди. Перед цим уряд Нідерландів, всупереч результатам минулорічного референдуму, таки домігся на саміті ЄС у грудні минулого року ухвали символічної так званої «брюссельської декларації».

«Остаточне визначення європейського вектору розвитку України»

Коментуючи слова голови уряду Нідерландів щодо того, що завершення ратифікації Угоди про асоціацію «допоможе стабілізувати ситуацію у регіоні», посол України в Нідерландах Олександр Горін каже, що позитивне рішення Сенату має стати остаточним кроком у визначенні українцями моделі розвитку для своєї держави.

Вибір, який зробила Україна, підтриманий Євросоюзом
Олександр Горін

«Закінчення процесу ратифікації та набрання чинності Угодою про асоціацію будуть сприяти тому, що вже не буде невизначеності щодо того, що цей вибір, який зробила Україна, підтриманий Євросоюзом, – каже Горін. – Це остаточне визначення європейського вектору розвитку України, який вона для себе обрала шляхом тих революційних подій, які у нас відбулися».

Український дипломат також зауважує, що той спеціальний додатковий документ, що був ухвалений на рівні ЄС із подання Марка Рютте, щось змінити в очікуваннях українців від асоціації не може. Горін каже, що ця декларація заспокоїла нідерландський електорат, запевнивши, що там немає жодних «прихованих всередині» положень.

«Це свого роду інтерпретаційний документ і не більше. Він не несе для України жодних додаткових зобов’язань, бо всі ці зобов’язання містяться в Угоді про асоціацію», – зазначив дипломат.

Наблизити остаточну ратифікацію українсько-європейської асоціації дозволив саме цей компромісний додаток, де на вимогу нідерландської сторони європейські лідери окремо від тексту самої угоди визнали, що угода не є кроком до здобуття перспективи членства в ЄС, не є гарантією колективної безпеки, військової чи фінансової допомоги, а також не дає українцям права на проживання чи роботу в країнах Євросоюзу.

Схвалення ратифікації в Сенаті залишається останнім законодавчим кроком, який вже незабаром розблокує повний офіційний запуск асоціації Україна-ЄС. Для цього після голосування в Сенаті, підпису монарха, що є в Нідерландах головою держави, і передачі ратифікаційних документів до Брюсселя угоду ще має формально схвалити Рада ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG