Доступність посилання

ТОП новини

Вихід США з Паризької угоди щодо клімату: що це означає і чому важливо


Президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з Паризької угоди про протидію глобальному потеплінню.

У чому суть Паризької угоди?

  • Обмежити зростання середньої глобальної температури на планеті: щоб до 2050 року вона зросла не більш ніж на 1,5 градуса за Цельсієм.
  • Змусити країни знизити викиди вуглекислого газу в атмосферу і переходити на «зелені» технології замість спалювання вугілля і вуглеводнів.
  • Розвинені країни повинні щорічно (аж до 2020 року) давати 100 мільярдів доларів країнам, які розвиваються, щоб ті відразу «перескочили» на безвуглецеву економіку.
  • Виділяти значні суму фондам, які борються зі змінами клімату. Адміністрація попереднього президента США Барака Обами у 2015 році взяла на себе зобов'язання надати їм в найближчі кілька років близько 3 мільярдів доларів, з яких 500 мільйонів вже виплатили в минулому році.


Чому Паризьку угоду вважають історичною?

  • Паризьку угоду ухвалили у грудні 2015 року (чинності вона набула у листопаді 2016-го) замість застарілого Кіотського протоколу. Угоду підписали 193 країни, ратифікували 106 країн, зокрема Сполучені Штати. Тобто вперше в історії людства всі світові держави домовилися спільними зусиллями стримувати кліматичні зміни.
  • Участь США в Паризькій угоді була дуже важливою для світового співтовариства, тому що раніше вони вийшли зі старої – Кіотської – угоди, яка була підписана в 1997 році (США її підписали, але не ратифікували).

Чому Трамп заявив про вихід?

  • За його словами, умови угоди наразі невигідні для США («Вони не думають про Америку, але я – так. І завжди буду»). Зокрема, до 2025 року країна могла втратити 2,7 мільйона робочих місць, виконуючи всі положення угоди. Насамперед – в нафтовидобутку і вуглевидобутку, де сконцентрована значна частина тих виборців, які проголосували за Трампа.
  • Трамп неодноразово заявляв, що не вірить в теорію глобального потепління і називав її «маячнею», «містифікацією», «вигадкою».
  • Вихід з угоди була однією з головних передвиборчих обіцянок Трампа («Мене обрали жителі США, а не Парижа», – заявив він, офіційно оголосивши про це).
  • Ще у вересні Дональд Трамп ввів у перехідну команду Майрона Ебелла, одного з найвідоміших «кліматичних скептиків». У 2007 Ебелл в інтерв'ю журналу Vanity Fair заявив, що «дійсно, трішки потепліло... але нічого серйозного, в межах природних коливань».
  • Трамп заздалегідь готувався до такого рішення. Ще наприкінці березня він скасував ключові положення плану боротьби з глобальним потеплінням, розробленого командою Барака Обами. Це, за його словами, має призвести до «кінця війни з вугіллям» і створити робочі місця, зокрема, в планах Трампа – відродити проект трубопроводу Keystone XL, будівництво якого блокував Обама.

Що далі?

  • Відповідно до Паризької угоди, країна повинна сповістити про вихід з договору за три роки, а сам вихід може відбутися ще через рік після цього. Тобто офіційно США залишаться стороною Паризької угоди щонайменше увесь президентський термін Трампа, якщо нинішній президент буде в Білому домі всі відведені йому чотири роки.
  • Вихід США з Паризької угоди послабить фінансування слабких і вразливих країн, насамперед африканських, частини азійських країн і деяких американських, вважає керівник програми «Клімат і енергетика» Міжнародного фонду дикої природи (WWF) в Росії Олексій Кокорін.
  • Рішення США може призвести до виходу й інших країн з угоди або до обмеження їхніх зусиль зі скорочення викидів вуглецю. Так, Індія, охоплена бідністю, може зіткнутися з тиском зсередини на користь перегляду свого рішення, піти за США також можуть Великобританія і Китай.

Хто проти рішення Трампа?

  • Найбільш рішуче висловився Ілон Маск, американський мільярдер, співзасновник інноваційних компаній Tesla, SpaceX і PayPal, і водночас один з радників Трампа. Маск заявив, що «вихід з Паризького угоди – це недобре ні для Америки, ні для світу», і він не бачить для себе «іншого виходу, крім як покинути раду при Білому домі».
  • Екс-президент США Барак Обама, який багато в чому був ініціатором Паризької угоди, в спеціальній заяві зазначив, що, заявляючи про вихід з угоди, «адміністрація Трампа відкидає майбутнє».
  • Представники Єврокомісії офіційно заявили, що «шкодують» про вихід США з угоди, а також що це – «сумний день» для світової спільноти.
  • Водночас президент Франції Емманюель Макрон заявив, що рішення Трампа «завдасть шкоди як інтересам США, так і майбутньому всієї планети». «Не робіть помилки щодо клімату, – заявив Макрон. – Плану «Б» не існує, так само як і не існує планети «Б». Раніше Макрон запрошував до Франції американських вчених-кліматологів, яких Трамп обіцяв позбавити державного фінансування.
  • Компанії Mars, Nike, Levi Strauss і Starbucks ще кілька місяців тому підписали лист Трампу, в якому заявили, що відмова перейти на екологічно чисту економіку ставить процвітання США під загрозу.

Хто підтримує рішення Трампа?

  • Деякі вчені вважають, що США «всередині» – гірше, ніж «зовні» угоди. Люк Кемп з Австралійського національного університету, вважає, що «непередбачувані» США можуть принести більше шкоди, будучи учасником угоди, ніж поза нею, тому що вони можуть скористатися консенсуальною системою голосування ООН, щоб скасувати важливі рішення за правилами Паризької угоди.
  • Представники вугільної та нафтової промисловості США і працівники цих галузей.
  • Люди, які не вірять в теорію глобального потепління, а також ті, хто вважають, що гроші на дослідження клімату варто було б спрямувати на інші, більш корисні цілі.
  • Стратегічний дослідний інститут США Heritage Foundation переконаний, що Паризька угода загрожує «руйнівними» наслідками для економіки і не принесе «ніякої» користі навколишньому середовищу.

На частку США припадає 14 відсотків викидів вуглекислого газу на планеті.

Оригінал матеріалуна сайті спецпроекту «Настояшее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG