Доступність посилання

ТОП новини

Юнкер про вихід США з Паризької угоди: «Проти того, за що ми стоїмо, усупереч тому, чого очікує світ»


Слідом за Сирією та Нікарагуа до кліматичних аутсайдерів приєдналися Сполучені Штати Америки. Напередодні американський президент Дональд Трамп оголосив про своє рішення залишити Паризьку угоду про протидію глобальному потеплінню, яку у 2015 році підписало 195 держав. За його словами, попередні зобов’язання зі скорочення викидів парникових газів вигідні іншим країнам, а для Америки – «драконячий фінансовий та економічний тягар». Такий крок лідера американської нації потішив його соратників і засмутив багатьох впливових політиків, які з цієї нагоди висловили свою вірність домовленостям та готовність діяти, хай навіть без свого ключового партнера.

​«Для того, щоб виконати свій священний обов'язок, щоб захистити Америку і її громадянин, Сполучені Штати вийдуть з Паризької кліматичної угоди. Дякую, дякую», – впевнено з тривалими паузами між фразами для схвальних овацій упродовж майже 25 хвилин президент США Дональд Трамп розповідав, чому, на його думку, Паризька угода невигідна для Америки, й запевняв, що готовий обговорити новий «чесний» договір.

Кліматичний договір Парижа – останній приклад того, як Вашингтон уклав угоду, яка не на користь Сполучених Штатів
Дональд Трамп

«Якщо нам це вдасться, – чудово, а ні – то нестрашно. Як президент я не можу ставити будь-що вище за добробут американських громадян. Кліматичний договір Парижа – останній приклад того, як Вашингтон уклав угоду, яка не на користь Сполучених Штатів, виключно в інтересах інших країн, в результаті чого американські робітники, яких я люблю, і платники податків, щоб покрити витрати, залишилися без робочих місць, їхня зарплатня знизилася, підприємства закрилися, суттєво зменшилося виробництво», – ремствував 45-й господар Білого дому.

Глибоке розчарування Заходу

Рішення Трампа спонукало багатьох західних політиків вищого рангу взяти слово. У своїй спільній заяві лідери Франції, Німеччини та Італії висловили переконання, що угоду не можна переглянути і закликали світ докласти більше зусиль задля боротьби зі зміною клімату.

Французький президент Емманюель Макрон особисто виступив зі зверненням до американців, в якому говорив про готовність його країни допомогти незгодним: «Усім вченим, інженерам та підприємцям та відповідальним громадянам, які були розчаровані рішенням президента Сполучених Штатів, я хочу сказати, що Франція може стати для них другим домом. Ми закликаємо вас: приїжджайте і працюйте тут з нами».

Емманюель Макрон: «Зробити нашу планету великою знову»

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його країна глибоко розчарована рішенням США: «Нас, як і раніше, надихає загальносвітова динаміка посилення боротьби зі зміною клімату і переходу до економічного зростання зі зменшенням шкоди для довкілля. Ми продовжимо співпрацювати з нашими національними та міжнародними партнерами задля прогресу з вирішення однієї з найбільших проблем, що нині стоять перед світом».

Джастін Трюдо: «Канада непохитна у нашій готовності боротися зі зміною клімату і підтримці чистого економічного зростання»

Члени Європейської комісії засудили рішення Трампа, назвавши його «вкрай неправильним», і сказали, що продовжуватимуть роботу, відповідно до положень Паризької угоди, хай навіть США виходять з процесу.

Жан-Клод Юнкер, президент Європейської комісії: «Глибоко розчарований рішенням США, попри наші зусилля на саміті «Групи семи». Проти того, за що ми стоїмо, усупереч тому, чого очікує світ»

Мігель Аріас Каньєте,єврокомісар з питань клімату та енергетики: «Заява ЄС та його союзників коаліції великої амбіції: ми захистимо Паризьку угоду»


Росія не засуджує

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що Росія з повагою ставиться до політичної лінії офіційного Вашингтона, але наголосив на прихильності до Паризької угоди, адже, як зазначив він, її розробка вимагала серйозних зусиль.

«Неправильно казати, що Паризька угода щодо клімату однобока, невигідна і враховує пріоритети тільки певної групи країн, до якої не входять США», – прокоментував позицію американського лідера Рябков, передає ТАСС.

Російська державна новинна агенція також процитувала російського президента Володимира Путіна. Той осуду на адресу свого американського колеги не висловлював і припустив, що Трамп вважає зобов’язання, які взяв його попередник Барак Обама, не до кінця продуманими або витратними.

Європа та Піднебесна рухатимуться далі

Китай має намір тримати першість у боротьбі з глобальним потеплінням, заручившись підтримкою ЄС, про що лідери Піднебесної неодноразово заявляли під час спільного саміту, який наразі триває у Брюсселі.

«Потрібно, аби ніхто не залишався позаду, але ЄС і Китай вирішили рухатися вперед. Наше успішне співробітництво щодо таких питань, як торгівля викидами і екологічно чистих технологій, приносять свої плоди… ЄС і Китай розглядають кліматичні заходи і перехід до чистої енергії як нагальну потребу», – йдеться в проекті спільної резолюції саміту ЄС-Китай, попередній текст якої опублікували на сайті CNN.

Китайський прем'єр-міністр Лі Кецян у своїй промові резюмував, посилаючись на розтиражований твіт Трампа: «Боротьба зі зміною клімату є глобальним консенсусом, а не вигадкою Китаю».

«Кіото-2»?

Для багатьох країн, включно з Україною, серед основних викликів, пов’язаних з виходом США з Паризької угоди, – суттєве скорочення фінансування.

«США є вагомим донором для переговорного процесу ООН і її структур, які реалізовували проекти і провадили підтримку країн, що розвиваються, в питаннях і скорочення викидів парникових газів, і підготовки звітності, фінальних планів та стратегій», – каже Ірина Ставчук, експерт з питань зміни клімату Національного екологічного центру України.

Є загроза того, що повториться доля Кіотського протоколу і не буде налагоджено дієвих міжнародних механізмів
Олег Савицький

Серед інших ризиків, пов’язаних з виходом США з Паризької угоди, – ймовірність того, що кліматична політика віднині може стати фрагментарною, зауважує Олег Савицький, активіст-спостерігач міжнародної неурядової екологічної організації «350.org»: «Є загроза того, що повториться доля Кіотського протоколу і не буде налагоджено дієвих міжнародних механізмів, не буде організовано нормального міжнародного процесу, будуть якісь там окремі ініціативи, проекти. Це дуже ускладнить обмін досвідом, технологіями, експертами, що дуже необхідно для досягнення швидкої трансформації економіки».

Піттсбург – не Париж, але теж «зелений»

Реакція на рішення Трампа всередині США були різними. Демократи вважають його «трагедією для довкілля». Тим часом чимало його однопартійців-республіканців поставилися до нього з ентузіазмом. Серед найревніших поборників кліматичного демаршу – голова управління з охорони навколишнього середовища США Скотт Прюітт та міністр енергетики Рік Перрі.

Скотт Прюітт: «Президент Трамп ухвалив тяжке рішення сьогодні, але таке, що ставить Америку передусім»

Рік Перрі: «Я повністю підтримую рішення президента США щодо Паризької угоди. США продовжить бути лідером у сфері енергетичних технологій, їхньої розробки та постачання»

​Свій мотив американський президент пояснив тим, що «був обраний представляти громадян Піттсбурга, а не Парижа» – колишнього осередка виробництва сталі у США. Утім, як зауважив мер міста Білл Педуто, Піттсбург – «зелене» місто, що прагне до екологічного і технологічного прогресу.

Білл Педуто: «Як мер Піттсбурга я можу запевнити вас, що ми будемо слідувати вказівкам Паризької угоди для нашого народу, нашої економіки і майбутнього»

​Губернатори Нью-Йорка, Каліфорнії і Вашингтона заявили, що формують коаліцію штатів, вірних боротьбі зі зміною клімату та зобов’язанням, які взяв колишній президент – скорочення викидів США до 2025 року щонайменше на чверть від рівня 2005-го.

Цей рух формально перекладає відповідальність за скорочення викидів парникових газів від федерального уряду на місцевий рівень. Названі штати представляють 68 мільйонів американців і більш ніж на одну п'яту частину ВВП США, що становить щонайменше 10 відсотків викидів парникових газів в США, йдеться у відповіді, опублікованій на офіційному сайті губернатора Вашингтона Джея Інслі.

Штати будуть продовжувати працювати в цьому напрямку
Джей Інслі

«Для мене честь бути серед губернаторів, які впевнені, що бездіяльність офіційного Вашингтона буде підважена діями з боку штатів. Незважаючи на те, що дії президента є ганебним виявом зневаги до роботи, необхідної для захисту нашої планети для наших дітей і онуків, штати будуть продовжувати працювати в цьому напрямку», – зазначив Інслі.

Свій протест висловив також американський мільярдер, співзасновник інноваційних компаній Tesla, SpaceX і PayPal Ілон Маск, відмовившись надалі консультувати Білий дім щодо бізнесу, створення робочих місць та питань розвитку інфраструктури.

Ілон Маск: «Залишаю президентську раду. Зміна клімату реальна. Вихід з Паризької угоди не принесе користі ані Америці, ані світові»

  • Зображення 16x9

    Ярослава Куцай

    Народилася в Києві. Закінчила бакалаврат Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, магістратуру Школи журналістики НаУКМА та Університет Ісландії за спеціальністю «Довкілля та природні ресурси». Публікувалася у низці українських суспільно-політичних тижневиків та інтернет-видань. Була репортером програми «Час» на 5 каналі, прес-секретарем Національного екологічного центру України. Автор статей для українського National Geographic. З 2014 по 2016 жила у Рейк’явіку, дописуючи в англомовні ісландські журнали та співпрацюючи як позаштатний кореспондент з українськими медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG