Доступність посилання

ТОП новини

Політичні маршрути Порошенка та регіонали і популісти (огляд преси)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Президент Петро Порошенко владою ділитися не звик, а тому вже зараз задається питанням, як забезпечити собі другий термін, переконує тижневик «Фокус». Журналісти вважають, що у найближчі пару років поле для результативних маневрів обмежена, але є можливість стати «кращим серед гірших», заручившись народною підтримкою. Про те, який шлях обере Петро Порошенко, чому так важливо отримати зручного суперника в другому турі виборів і що може врятувати президента від втрати популярності, йдеться в статті «Міцніше тримайся. Політичні маршрути президента».

«Український тиждень» пише, що Порошенко сьогодні опинився перед загальноєвропейським трендом протистояння популістам. Тижневик зазначає, що ситуація Петра Порошенка має суттєві відмінності від своїх попередників. Третій Майдан і дострокові президентські вибори здаються наразі малоймовірними. А от реванш відчувається. Функціонери режиму Януковича другого-третього ешелону поступово посилюють позиції, відвойовують свій «базовий» регіон – південно-східні області. Цього разу реванш має дещо інший характер, аніж за часів Ющенка. Нинішній президент усе-таки може говорити з регіоналами з позиції сили, це вони шукають шляхів домовитися з Банковою, а не навпаки. Однак, якщо в «колишніх» немає змоги перехопити владу тут і зараз, це не означає, що вони відмовляються від своїх планів чи від планів своїх патронів у Кремлі. Дестабілізувати ситуацію в багатьох непевних регіонах «п’ятій колоні» цілком під силу, і вже можна побачити її непоодинокі вилазки. Однак замість карати, Банкова воліє домовлятися з особами, які ще три роки тому диригували «антимайданом» і наймали тітушків. Про причини своєрідної толерантності до регіоналів і про те, хто може бути головним опонентом Петра Порошенка на наступних виборах, «Український тиждень» розповідає в матеріалі «Криза трьох років, або Середній вік».

А ось за що вихваляють і чим докоряють Петрові Порошенку українські користувачі соцмереж, хто такі порохоботи і зрадофіли та хто за ними стоїть, «Український тиждень» розповідає в статті «Президент як мем».

Тижневик «Новое время» стверджує, що скандальна формула «Роттердам +» – це історія не тільки про завищену вартість вугілля, а й про те, як Петро Порошенко дав можливість заробити Рінату Ахметову, а натомість отримав компенсацію за старий борг. Конкретніше йдеться в статті «Формула успіху».

«Крим: три роки окупації» – у статті під таким заголовком «Дзеркало тижня» стверджує, що найбільшою проблемою України на шляху до повернення суверенітету над Кримом є відсутність в Україні чітко сформульованої політичної волі та замовлення на вирішення цього завдання. За три роки окупації українська влада не створила концепції чи стратегії, і як результат – структур для реалізації цього завдання. Відтак, дії української влади впродовж цього періоду були нескоординованими та безсистемними. Крім того, має бути розроблена комплексна програма заохочення громадян України на тимчасово окупованих територіях підтримувати постійний контакт із батьківщиною. На території материкової України необхідно створити ефективні механізми захисту всебічних інтересів українців, що проживають на тимчасово окупованих територіях (від отримання документів – до можливості здобути освіту чи отримати медичну допомогу тощо). Звісно, все це не матиме жодного сенсу, якщо впродовж осяжного періоду часу Україна не набуде економічної та військової потуги, достатньої для вирішення проблеми деокупації, наголошує «Дзеркало тижня».

В публікації «Гібридний «євроремонт» Донбасу» «Дзеркало тижня» аналізує – наскільки раціонально використовуються кошти на відновлення зруйнованого Донбасу. Тижневик пише, що поки урядовці рахують і довоєнними неспішними темпами ухвалюють рішення, сотні мільйонів євро й доларів, мільярди гривень уже освоюються в Донбасі. Кошти на відбудову й розвиток інфраструктури, допомогу його жителям надходять з різних джерел – державного і місцевих бюджетів, від міжнародних донорів і за Планом гуманітарного реагування ООН. Це гранти і безповоротна допомога, а також кредити, які треба буде повертати. При цьому єдиного центру акумуляції цих коштів, єдиного центру координації їх використання і контролю, як, власне, й єдиного плану відновлення інфраструктури Донецької та Луганської областей, немає, наголошує «Дзеркало тижня».

Українська влада досі демонструє вибірковий підхід до запровадження санкцій проти російських компаній, стверджує «Український тиждень». І вгледіти якусь логіку в її діях досить складно. У той час як одних блокують і забороняють, інші й далі спокійно працюють. Зокрема, йдеться й про великі російські компанії, які володіють в Україні активами на мільярди доларів. Причому деякі з них встигли навіть попрацювати з незаконними збройними формуваннями «ДНР»-«ЛНР». Конкретні приклади тижневик наводить у статті «Вибірковий підхід, або Які російські компанії уникнули санкцій від України».

Україна витратила надто багато часу на суперечки про минуле і переписування старих історій. Як наголошує тижневик «Новое время», пора створювати свіжі легенди для зміцнення національного духу. Наприклад, про військову диво 2014 року. Видання наголошує, що імена банківських менеджерів, успішних програмістів, талановитих студентів і медиків-стажистів повинні стати відомі всім. Заголовок публікації – «Нове натхнення».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG