Доступність посилання

ТОП новини

«Північний потік-2» віддасть Україну росіянам на поталу (світова преса)


Брюссель – Про лист-застереження голови Європейської ради Дональда Туска, що планований Росією газогін «Північний потік-2» віддасть Україну на поталу Росії і не служитиме на краще інтересам ЄС, повідомляє Financial Times. Тим часом балтійські інформаційні агентства пишуть про приготування військ країн-союзниць НАТО до навчань з оборони прикордонної ділянки, яку експерти називають «Ахіллесовою п’ятою». Водночас окремі видання продовжують стежити за розвитком історії впливу хакерів російських розвідувальних служб на вибори Дональда Трампа.

Лобійований Кремлем та Німеччиною трубопровід дном Балтійського моря під назвою «Північний потік-2», позбавивши Україну газового транзиту, віддасть її на поталу Росії. Про це в своєму листі до президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера попереджає голова Європейської ради Дональд Туск, пише впливова британська газета Financial Times.

У статті з назвою «Туск долучається до закликів про збільшення контролю ЄС над «Північним потоком-2» мовиться: Дональд Туск, зокрема, наголошує, що дозвіл на будівництво цього трубопроводу працюватиме проти всіх зусиль ЄС та Єврокомісії задля зміцнення енергетичної безпеки на тлі російської агресії в Україні в 2014 році.

«Це дозволить Росії закрити транзитний маршрут через Україну, в результаті чого наші партнери будуть віддані на поталу Росії, тим часом як її агресія далі триває», – цитує видання лист Туска.

«Це також суперечить цілям, які ми визначили для Енергетичного союзу, …і зробить нас залежнішими від російських поставок, сконцентрує транзит газу на наявних маршрутах. Крім того, це ще й зміцнить позиції «Газпрому» як домінантного постачальника газу до ЄС. Загалом, це не служитиме на краще інтересам Європейського союзу», – застерігає голова Європейської ради.

З огляду на це Туск закликав Жана-Клода Юнкера до рішучого регулювання кремлівського проекту, призначеного збільшити російське газопостачання до Німеччини і проти якого категорично виступають Польща та низка інших держав. У матеріалі брюссельського кореспондента Financial Times Рошель Топленскі вказано, що самі керівники «Північного потоку-2» твердять, що цей проект перебуває поза контролем ЄС, бо є суто комерційною ініціативою. До того ж, «спроби застосувати енергетичні закони ЄС до цього морського трубопроводу цього року були відкинуті мережею німецьких регуляторів та юридичною службою Єврокомісії; тож, зокрема Польща має підозру, що Юнкер відступив перед тиском Німеччини, що намагається уникнути припинення проекту», пише видання.

Наразі, як поступку країнам, які виступають проти кремлівського проекту, Брюссель шукає новий підхід, готуючи мандат, який дозволить йому укласти угоду з Росією, що встановлюватиме правила для «Північного потоку-2».

Тим часом з листа Туска видно, що він прагне, щоб цей мандат Єврокомісії був якомога вимогливішим. Тож голова Європейської ради закликав керівника Єврокомісії вимагати, щоб усі правила, а також політичні цілі у повному обсязі застосовувалися й до цього проекту.

Війська НАТО, які після російської агресії були дислоковані в Литві та Польщі, наступного тижня проведуть оборону так званого «Сувалкського коридору», який у військовому плані є чимось на кшталт «Ахіллесової п’яти» на балтійському фланзі альянсу. Про це у матеріалі про відпрацювання союзом НАТО завдань оборони повідомляють одразу кілька видань, зокрема литовська інформаційна служба DELFI та латвійське інформагентство LETA.

Саме «Сувалкським коридором» у разі військової кризи, спровокованої Росією, повинна надходити допомога НАТО до країн Балтії. Натомість у разі війни його захоплення стало б важливою перепоною державам-союзницям, тому військові експерти часто називають цю 100-кілометрову зону, що розташована між основною територією Росії та її балтійським ексклавом, Калінінградською областю, на кордоні між Польщею й Литвою, «Ахіллесовою п’ятою».

З огляду на важливість регіону 17–19 червня там відбудуться військові маневри за участю близько півтори тисячі литовських, польських, британських та американських солдатів, які залучать до навчань важку військову техніку та авіацію. Як пишуть балтійські ЗМІ, ця операція буде частиною міжнародних військових навчань під назвою «Залізний вовк 2017».

Командувач литовських Сухопутних військ, бригадний генерал Вальдемарас Рупшис, зокрема, зауважив, що ця операція проводитиметься вперше. «Одним із наших завдань є тренування з прибуттям до Литви союзників у НАТО... .Це суто тактична процедура: вони переходять наш кордон, і через контрольовану нашими силами територію заглиблюються у територію Литовської Республіки».

Тим часом про те, як російські хакери намагалися зламати виборчу систему США, пише провідна французькомовна газета Бельгії Le Soir. Згідно із секретним документом американського Агентства національної безпеки, що потрапив у ЗМІ, хакерські операції були спрямовані на приватні американські компанії, які надавали послуги реєстрації виборців для місцевих органів влади під час президентських виборів, мовиться у статті «Росіяни намагалися зламати американські виборчі системи».

При цьому хакери, пов’язані з російською розвідкою, кілька разів намагалися проникнути до американської виборчої системи ще до президентської кампанії 2016 року, пише видання. Цитуючи викрадені й опубліковані таємні матеріали Агентства національної безпеки США, Le Soir пише: «Російські хакери здійснювали операції кібернетичного шпигунства, націленого проти однієї з приватних американських компаній у серпні 2016 року, вочевидь із метою отримати дані щодо програмного забезпечення та електронного обладнання, пов’язаного із виборами».

«Ймовірно, виконавці цих дій використовували отримані дані для кампанії «фішингу», націленого на списки виборців для місцевих урядових організацій», – повідомлено в матеріалах агентства.

Хакери, про яких повідомляє Агентство національної безпеки, за даними інтернет-видання The Intercept, тісно пов’язані з російською військовою розвідкою. Водночас документ не вказує, чи мав місце вплив хакерів на результати виборів, на яких Дональд Трамп вийшов переможцем.

Слідом за публікацією даних АНБ Міністерство юстиції США оголосило про арешт співробітниці компанії-підрядника уряду США з питань національної безпеки за те, що вона допустила витік надсекретної інформації «в інтернет-ЗМІ». Міністерство прямо не пов’язало цей арешт із публікацією доповіді АНБ, датованої 5 травня, і не пояснило, які саме ЗМІ має на увазі, але таки зазначило, що йдеться про викрадені дані якраз за дату 5 травня чи ближні дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG