Доступність посилання

ТОП новини

Організацію «Донбас SOS» почули в Центральній Європі


Волонтери «Донбас SOS» Олена Голодна, Віолета Артемчук і Лариса Бірюкова у студії Радіо Свобода в Празі
Волонтери «Донбас SOS» Олена Голодна, Віолета Артемчук і Лариса Бірюкова у студії Радіо Свобода в Празі

«Донбас SOS» почули в Центральній Європі. Три учасниці проекту з надання допомоги людям, що потерпіли від конфлікту на Донбасі, отримали грант від «Вишеградського фонду» і об’їхали три країни Центральної Європи – Словаччину, Чехію та Польщу, щоб розповісти про проблеми регіону з перших вуст. Також вони шукали потенційних партнерів, які зможуть надати допомогу в майбутньому поверненні до життя цього регіону та його розвитку. У Празі гостей з України приймали у приміщенні чеського парламенту, а пізніше вони завітали і до штаб-квартири Радіо Свобода.

Війна на Донбасі, яку розв’язала Росія проти України, ще далеко не завершена, хоча про неї майже припинили повідомляти в міжнародних новинах, говорять під час зустрічі в Празі три волонтерки, які взяли на себе нелегку справу відповідати постраждалим від цієї війни через «гарячу лінію» під назвою «Донбас SOS». Щодня і без вихідних команда з близько 20 осіб приймає сотні дзвінків з територій, які контролює Україна, і з тих, які є поза її контролем. З непідконтрольних територій надходить близько п’ятої частини з приблизно 2500 дзвінків, які команда «Донбас SOS» приймає за місяць.

Серед тих, хто виїхав з Донбасу – одна з волонтерок «гарячої лінії» Олена Голодна. Вона говорить, що найголовнішими питаннями для регіону є питання соціальних виплат.

Ці люди повинні проходити постійно багато різних перевірок
Олена Голодна

«Їх потребують і ті люди, які залишилися на неконтрольованих територіях, і ті, які звідти виїхали. Є багато різних постанов, ці люди повинні проходити постійно багато різних перевірок, і це викликає багато питань. Люди з неконтрольованих територій дзвонять і кажуть, що вони пропрацювали 40-50 років, і вони є громадяни України, і їхня країна залишила їх без пенсії», – розповідає Олена Голодна.

Реєстрація на Донбасі стає проблемою і для працевлаштування, і для пошуку житла, і навіть для пересування по Україні, розповідає координаторка гарячої лінії, киянка Віолета Артемчук.

Якщо у вас немає довідки переселенця, то ви не можете вільно переміщатися територією України
Віолета Артемчук

«Якщо людина приїхала, скажімо з Чернігова, і йде по метро в Києві, то до неї якщо підходить поліція, то вона перевіряє документи і відпускає, чи перевіряє далі. Але якщо іде людина, яка має реєстрацію на непідконтрольній території, в неї можуть спитати: «У вас є довідка переселенця?» І якщо у вас немає довідки переселенця, то ви не можете вільно переміщатися територією України», – розповідає координаторка гарячої лінії про один з численних випадків дискримінації людей, які постраждали від війни.

Попри всі проблеми сьогоднішнього дня, за словами Віолети Артемчук, їхня організація «Донбас SOS» дивиться у майбутнє і шукає партнерів, які допоможуть у підготовці молоді для життя в регіоні, коли надійде час примирення.

«Ми зробили пропозиції словацьким, чеським партнерам щодо дітей з непідконтрольних територій, для дітей з України, словацьких дітей разом організувати спільний простір громадянської активності», – розповідає координаторка «Донбас SOS». Ще одна програма, яка вже підтримана посольством Фінляндії для учнів професійно-технічних училищ, – навчання толерантності для зниження ксенофобії.

За словами ще однієї активістки, психолога з Донецька Лариси Бірюкової, багато роботи з об’єднання країни потрібно буде зробити по обидва боки нинішньої лінії розмежування.

«Донбас – це Україна. І вона не така єдина, як мені здавалося. І в цьому плані потрібно ще дуже і дуже багато», – зазначає Лариса Бірюкова з «Донбас SOS».

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG