Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Порошенка з Трампом зараз є тріумфом української дипломатії – Каратницький


Під час робочого візиту президента України Петра Порошенка до Сполучених Штатів Америки
Під час робочого візиту президента України Петра Порошенка до Сполучених Штатів Америки

Президент Петро Порошенко з вечора 19 червня перебуває із робочим візитом у Сполучених Штатах. Відомо, що на 20 червня запланована зустріч із президентом США Дональдом Трампом, віце-президентом Майком Пенсом та американськими міністрами енергетики й економіки. Ключовими темами, очікується, буде ситуація на Донбасі, Крим боротьба з корупцію. Чи варто Києву чекати несподіваних заяв від Вашингтона?

Наміри Дональда Трампа зустрітись із Петром Порошенком стали сюрпризом для Державного департаменту та Конгресу. Це свідчить, що американський президент зараз самостійно визначає зовнішню політику, а отже – під час зустрічі можуть бути несподіванки. Про це Радіо Свобода розповів політтехнолог Тарас Березовець, який уже тиждень перебуває у Вашингтоні.

Повний порядок денний зустрічі не знають навіть у Державному департаменті, проте ключові теми розмови Трампа та Порошенка уже зрозумілі, говорить Березовець.

Ключовим стане питання Донбасу, точніше, новий формат переговорів на заміну Мінську, про який раніше вже говорив державний секретар США Рекс Тіллерсон. Березовець припускає, що Трамп запропонує перейти до Будапештського чи Женевського формату за участю США.

Можуть бути несподіванки
Тарас Березовець

«Можуть бути несподіванки. Наприклад, в останній момент вистрілила тема, що Україна може нібито отримати легку стрілецьку зброю. Трамп, у силу своєї імпульсивності, може таке рішення ухвалити», – сказав Березовець.

Також Порошенко і Трамп обговорюватимуть нові санкції щодо Росії і проблеми допуску міжнародних спостерігачів у Крим – Вашингтон чекає він Києва чітких пропозицій у питаннях Донбасу та анексованого півострова, каже політтехнолог.

Напередодні візиту Порошенка Тарас Березовець мав зустріч із представниками Державного департаменту США, і там чітко лунають меседжі про те, що потрібно «перезавантажити відносини між Вашингтоном і Києвом», каже він. За президентства Трампа формат зв’язків, які мав Київ із адміністрацією Обами, вже неактуальний, додає експерт.

Порошенко чутиме запевнення про підтримку США – екс-посол США в Україні

Натомість, екс-посол США в Україні, а тепер директор Євразійського центру імені Д. Патрічіу при Атлантичній раді США Джон Гербст вважає, що Тіллерсон не мав на увазі, що слід негайно шукати й обговорювати новий формат співпраці щодо Донбасу. На його думку, мова лише йшла про те, що «не варто обмежуватись лише цим форматом переговорів». Тож чекати від Білого дому різких заяв щодо нового формату не варто, каже він.

Не знаю, чи чекати заяв з боку США про збільшення підтримки Україні. Понад тої, яка вже є
Джон Гербст

«Я думаю, щонайменше, на різноманітних зустрічах Порошенко чутиме запевнення про підтримку Америки у питанні боротьби з російською агресією, заохочення України до реформ. Чутиме наміри США підтримувати санкції проти Росії. Я от тільки не знаю, чи чекати заяв з боку США про збільшення підтримки Україні. Понад тої, яка вже є», – сказав Гербст у коментарі Радіо Свобода.

Трамп змушений шукати врівноважену політику щодо Росії – Каратницький

Той факт, що зустріч Дональда Трампа із Петром Порошенком передує зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним – це тріумф української дипломатії, переконаний співдиректор програми Атлантичної ради «Україна в Європі» Адріан Каратницький.

І для Трампа цей офіційний візит українського президента не менш важливий, аніж для Києва: у такий спосіб Білий дім намагається відбілитись від закидів про симпатії та контроль з боку Кремля, каже експерт.

Припущення, що Трамп має проросійські сантименти, змушують президента шукати зрівноважену політику щодо Росії
Адріан Каратницький

«Припущення, що Трамп має проросійські сантименти або перебуває під впливом Росії через певний компромат навіть, змушують президента, незважаючи на його особисті погляди, шукати зрівноважену політику щодо Росії. Він себе оточив, переважно «яструбами» з Міністерства оборони. Його головний радник із національної безпеки був зобов’язаний коригувати певні недоліки у публічних позиціях Трампа щодо Путіна і Росії», – говорить Каратницький Радіо Свобода.

І той факт, що зараз у Конгресі лідирують прихильні до України республіканці, робить позицію США щодо України ще сприятливішою, аніж за президентства Барака Обами, додає Каратницький.

Що ж стосується інших питань, Порошенко з Трампом говоритимуть «як бізнесмен із бізнесменом», каже експерт. Зараз Україна активно розвиває ІТ-сектор та прагне залучити ті крупні американські компанії, які ще не представлені, тож ці теми президенти також, швидше за все, зачеплять.

«Ілюзій не має бути»

Щоби цей офіційний візит приніс Києву якомога більше користі, слід узгодити, що хочуть США, а що Україна, переконаний екс-радник посольства України в США, експерт-міжнародник Олександр Потєхін.

Ілюзій не має бути
Олександр Потєхін

«Ілюзій не має бути. Мені здається, що треба буде примусити Трампа виконувати навіть ті не надто конкретні, не надто чіткі пропозиції, які він може зробити під час візиту президента», – сказав Потєхін.

Це перша зустріч Дональда Трампа та Петра Порошенка з моменту січневої інавгурації американського президента. Лише у лютому вони мали телефонну розмову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG