Доступність посилання

ТОП новини

Снаряди падають на землю України, як дощ (світова преса)


Французьке періодичне видання La Croix пише про конфлікт Міхеїла Саакашвілі з українським керівництвом, вважаючи його подразником для офіційного Києва. Британська газета The Daily Telegraph вміщує інтерв’ю з Саакашвілі, розглядаючи його як неочікуване обличчя українського руху протесту. Данський часопис Berlingske повідомляє про подовження санкцій ЄС проти Росії у світлі повного браку прогресу у виконанні Мінських мирних угод.

Французький часопис La Croix публікує статтю «Cаакашвілі – подразник для української влади». Видання пише, що опонент української влади Міхеїл Саакашвілі здобув перемогу в останньому протистоянні з його колишнім союзником Петром Порошенком. Президент України, який зазнав критики у ході протистояння і позицію якого було послаблено, на думку французької газети, виказує при цьому, втім, певні авторитарні тенденції.

Часопис нагадує, що Порошенко сам запросив Саакашвілі в Україну в 2015 році, але згодом, розсварившись з колишнім президентом Грузії, припинив його українське громадянство, яке сам йому свого часу і дав. Однак вірний соратник Порошенка – генпрокурор Юрій Луценко – заприсягся довести справу щодо звинувачень Саакашвілі до кінця, оприлюднивши плівки, які, за даними ГПУ, свідчили, що український олігарх, який переховується у Росії, Сергій Курченко, буцімто дав Саакашвілі певну суму на проведення протестних заходів в Україні.

La Croix пише, що багато незалежних спостерігачів піддають сумнівам звинувачення, які висуваються проти екс-президента Грузії в Україні. Ба більше, французька газета наводить слова українського парламентаря і, як його подають у цьому матеріалі, реформатора, Мустафи Найєма, який каже, що Саакашвілі та його команді варто надати відповідь на всі ті звинувачення. Бо ж, як вважає Найєм, мовчання у відповідь на закиди влади проти нього не є виходом у цій ситуації.

На додаток, як пише французьке видання, ведучи війну проти Саакашвілі, українська влада ще й розпочала справжній «хрестовий похід» проти НАБУ. Однак активність наступу на НАБУ дещо знизилась по тому, як західні партнери України пригрозили припинити надання фінансової допомоги Києву. Повертаючись до Саакашвілі, французький часопис зазначає, що екс-президент Грузії намагається зібрати під своїми прапорами багатьох з тих в Україні, хто незадоволений політикою керівництва країни. Водночас, облаштувавши намети під українським парламентом, прихильники Саакашвілі так і не спромоглися достеменно пояснити причини своєї підтримки цього політика. Відтак українці не так аж надто поспішають долучитися до його опозиційного руху, зазначає газета.

Переклад твіту: «Cаакашвілі – подразник для української влади»

Цієї теми торкається періодичне видання Великої Британії The Daily Telegraph, яке вміщує статтю «Міхеїл Саакашвілі: неочікуване обличчя українського руху протесту».

Британський часопис взяв інтерв’ю у Києві у колишнього президента Грузії, який, як пише видання, перебуває під слідством в Україні за звинуваченнями у сприянні учасникам злочинних організацій та приховуванні їхньої злочинної діяльності. На додаток, зазначає часопис, видачі Саакашвілі вимагає Грузія за чотирма звинуваченнями, включно зі зловживанням службовим становищем. Сам Саакашвілі, втім, стверджує, що його мета – подолання систематичної корупції в українському суспільстві.

«Існує шанс того, що президент України Петро Порошенко прокинеться завтра і вирішить надати свою підтримку НАБУ, припинити політичні переслідування, зробити українські медіа вільними та припинити красти в українського війська. Але також є шанс, що він цього не зробить. Тоді і виникне потреба здійснити певні зміни в Україні мирним шляхом», – сказав британському часопису Саакашвілі.

Газета пише, що сама поява Саакашвілі як неочікуваного обличчя української опозиції, стали свідченням браку популярності уряду Порошенка. Втім, як мовиться у статті, 70% українців і надалі не підтримують Саакашвілі, але навіть ще більше українців не висловлюють захоплення президентом Порошенком. Майже через 4 роки після прозахідної революції в Україні, коли було повалено проросійського президента Януковича, Україна й надалі залишається погрузлою у болоті корупції та у вирі конфлікту з проросійськими сепаратистами на сході, додає видання.

The Daily Telegraph пише, що, згідно з останніми даними, Україна постає найбіднішою країною Європи у плані середніх доходів на душу населення. І саме за цих умов популістські вимоги Саакашвілі, перша з яких – ухвалення закону про імпічмент, додали йому голоси підтримки вузького кола палких прихильників та призвели до його «політичного воскресіння».

Британське видання при цьому додає, що президент Росії Володимир Путін, як виглядає, отримав задоволення від фарсу в Києві з переслідуванням Саакашвілі, про що кремлівський лідер не забув повідомити під час його недавньої прес-конференції.

Сам Саакашвілі, як пише британське видання, заперечив те, що він намагається здійснити чергову революцію в Україні, водночас заявивши, що готовий стати прем’єр-міністром перехідного уряду. Саакашвілі також закликав Британію чинити тиск на Порошенка, аби той активніше проводив реформи. Разом з тим Саакашвілі вважає, що Британія має стати на перешкоді переказам «брудних» грошей корумпованих українських чиновників до британських банків та купівлі нерухомості у Лондоні.

Переклад твіту: «Міхеїл Саакашвілі: неочікуване обличчя українського руху протесту»

Періодичне видання Данії часопис Berlingske друкує матеріал «Снаряди падають на Україну, як дощ, отож ЄС подовжує санкції».

Газета пише, що останнім часом терени східної України знов здригнулися від чергової хвилі артобстрілів, що підтвердило, що війна триває на повну силу. Саме це спонукало голів держав ЄС продовжити санкції проти Росії ще на півроку. Данське видання пояснює, що ці санкції є карою за анексію Росією Криму і загрозу суверенітетові і цілісності України. Лише за один день минулого тижня, як зазначає часопис, 1120 вибухів на сході України було зареєстровано спостерігачами ОБСЄ.

Berlingske вказує, що для ЄС санкції проти Росії напряму пов’язані з поступом у виконанні Мінських угод. Але, як додає данський часопис, тут варто констатувати цілковитий брак прогресу і змін на краще.

Газета також пише, що для спостерігачів ОБСЄ виконання професійних обов’язків становить ризик для їхнього життя. Зокрема, нещодавно п’ять спостерігачів ОБСЄ, лікар та перекладач мусили нашвидку шукати прихисток у бомбосховищі, коли після опівночі було відкрито вогонь за 500 метрів від штаб-квартири місії ОБСЄ на сході України.

Втім, як завершує данська газета, Росія і далі вперто відкидає свою причетність до конфлікту на сході України і, зокрема, наявність у зоні бойових дій регулярного російського війська.

Переклад твіту: «Снаряди падають на Україну, як дощ, отож ЄС подовжує санкції»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG