Доступність посилання

ТОП новини

​Дивовижно, що українці проводять реформи в армії, воюючи на справжній війні (світова преса)


Ілюстраційне фото. Українські військовослужбовці під час церемонії передачі армії зброї, військової техніки та літаків на військовому аеродромі під Житомиром, 5 січня 2015 року
Ілюстраційне фото. Українські військовослужбовці під час церемонії передачі армії зброї, військової техніки та літаків на військовому аеродромі під Житомиром, 5 січня 2015 року

Прага – До регулярних відносин між НАТО і Росією не можна повернутись, поки Москва не здійснить кроків, які б зменшили побоювання Заходу і які стосуються конфлікту в Україні, пише відомий словацький щоденник Sme. А в інтерв’ю з російським соціологом Левом Гудковим, яке опублікувало швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung, відомий російський журналіст пояснює, що однією з головних причин популярності президента Росії Володимира Путіна серед співгромадян є його «безальтернативність» і російська пропаганда щодо подій на Майдані 2014 року. Все разом оживило стару радянську уяву, що Росія «оточена ворогами», читаємо на сайті Neue Zürcher Zeitung. Французька Le Figaro пише про успіхи співпраці України з Канадою і США у проведенні щорічних військових навчань «Швидкий тризуб». Навчання корисні для всіх країн-учасників, наголошує видання.

Популярне у Швейцарії видання Neue Zürcher Zeitung звертає увагу на позицію президента Росії Володимира Путіна щодо України і факт того, що, незважаючи на критику західного світу, популярність російського президента не спадає. Зокрема, на цьому наголошує російський соціолог Лев Гудков в інтерв’ю швейцарському виданню. На його думку, популярність Путіна тримається на «безальтернативності» і на тому, що «Путін повернув Росії статус великої держави».

«На початку подій на Майдані 70 відсотків росіян були проти втручання Росії в справи України, але після падіння режиму Януковича настрої дуже швидко змінились, – вважає Лев Гудков. – Це сталось під впливом пропаганди, яка стверджувала, що в Україні відбувся «фашистський переворот». У результаті Путін отримав за анексію Криму величезну підтримку населення і викликав масову ейфорію».

В інтерв’ю він далі зазначає, що «цей емоційний настрій продовжує залишатись символічним капіталом Путіна», а стара радянська уява, що Росія «оточена ворогами», знову оживає.

Словацьке видання Sme звертає увагу на відносини НАТО з Росією, на яких позначилась агресивна політика Росії щодо України

«Відносини між Росією і НАТО впродовж останніх років у зв’язку з анексією Росією Криму в 2014 році і підтримкою сепаратистів на сході України вийшли на найгірший рівень від часів Холодної війни», – зазначає словацьке видання. Але в 2018 році, на думку генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, потрібно «проводити більше (політичних) зустрічей», буде використано «більше прямих військових комунікаційних каналів». Водночас міністр закордонних справ США Рекс Тіллерсон, читаємо далі на сайті Smе, нещодавно попереджав, що «інтенсифікація діалогу НАТО – Росія не означає нормалізації відносин». На думку американського політика, «неможливо повернутись до переговорів на регулярній базі, поки Москва не здійснить кроків, які б зменшили побоювання Заходу і які стосуються конфлікту в Україні, до гібридних загроз та інших суперечливих питань».

Французький щоденник Le Figaro звернув увагу на підтримку української армії країнами Заходу. Зокрема, серед держав, які висловились про потребу допомогти Україні озброєнням, є Канада, а в навчанні українських військових допомагають США. Серед центрів навчання газета згадує про український полігон у Яворові як про «єдину українську військову базу, яка відкрита для військ НАТО під час щорічних військових навчань «Швидкий тризуб». Серед тих, хто навчається, наголошує видання, є солдати, які пройшли через бої на Донбасі. Як зазначає автор публікації Стефан Сіан, канадська програма навчань різностороння: тактичні навчання, артпідготовка і підготовка військової поліції, медична допомога, логістика. Семеро канадських інструкторів працюють із сімома українськими колегами, двом з яких довелось воювати в Афганістані.

«У більшості наших підопічних є бойовий досвід. Це професійні, грамотні й готові навчатися солдати. Вони настроєні дуже серйозно, тому що в них на очах загинули товариші», – цитує видання канадського сержанта Рауля Захара.

А американський капітан Кайл Хрістофер при цьому визнає, що досвід українців допомагає американцям. «Командування починає розуміти, що сюди потрібно відправляти кращих солдатів. Дивовижно, що вони проводять такі реформи, водночас воюючи на справжній війні», – наголосив капітан американських збройних сил.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG