Доступність посилання

ТОП новини

«Я переконаний, що в Україні ідеться про майбутнє Європи і про майбутнє Чехії» – Павел Фішер


Чехія: Україна і санкції проти Росії були однією з важливих тем передвиборчих дебатів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Чехія: Україна і санкції проти Росії були однією з важливих тем передвиборчих дебатів (відео)

Прага – Вже незабаром Чехія знатиме ім’я свого наступного президента. Першим був Вацлав Гавел, його на цій посаді замінив Вацлав Клаус, Мілош Земан у 2013 році став третім президентом Чехії. Хто буде обраний наступним президентом – знову Мілош Земан чи професор, колишній голова Академії наук Їржі Драгош – знатимемо вже цієї суботи. Дводенне голосування починається вдень у п’ятницю і закінчується в суботу вдень; усі голоси рахують протягом кількох годин, до вечора того дня.

Про ймовірного переможця у виборах розповів Радіо Свобода дипломат Павел Фішер, який у першому колі виборів президента зайняв третю сходинку.

Із погляду соціології виборці Мілоша Земана – це старші люди – 56 років і більше… Мілош Земан притягує до себе людей, які бояться – бояться майбутнього

– Із погляду соціології виборці Мілоша Земана – це старші люди – 56 років і більше, часто це людина, яка має тільки початкову освіту або ж основну середню. Це люди, які не орієнтуються в політиці, не мають часу на політику й іноді можуть мати відчуття, що політика від них віддалилась, або ж що їм держава не надає допомоги. Тобто це такий голос протесту. Мілош Земан справді притягує до себе людей, які бояться – бояться майбутнього і мають відчуття, що держава не працює. Це люди, які живуть у соціально складних умовах.

– А чим найбільше може зацікавити своїх виборців Їржі Драгош?

Їржі Драгош – це людина, яка має вигляд джентльмена, це людина, яка має освіту. У нас завжди люди тягнулись до професорів

– Їржі Драгош має зовсім інший стиль. Це людина, яка має вигляд джентльмена, це людина, яка має освіту. У нас завжди люди тягнулись до професорів, до Академії наук, та й Томаш Ґарріґ Масарик (перший президент Чехословаччини – ред.) також був професором, тобто Їржі Драгош може мати по-своєму цікавих виборців.

– Тема, на яку звернула увагу низка журналістів, – чому рідко згадувалося або ж зовсім випало із передвиборчих дебатів кандидатів у президенти Чехії питання України, анексії Криму Росією, агресивної російської політики на Сході України? Це тому, що Україна не цікавить чехів, чи є інші причини?

Я переконаний, що в Україні ідеться про майбутнє Європи і майбутнє нашої країни і що ми маємо бути солідарними і наполягати на дотриманні визнаних міжнародним правом кордонів

– Я щодо України і питання санкцій щодо Росії висловлювався систематично, так що я цю тему порушував і часто про це говорив. Можливо, що інші кандидати про Україну говорили менше, тому що думали, що вони не дипломати і не мають досвіду обговорювати це питання, або ж присутні на зустрічах люди не припускали думки, що в Україні йдеться про майбутнє Європи. Я переконаний, що в Україні ідеться про майбутнє Європи і про майбутнє нашої країни і що ми маємо бути солідарними і маємо наполягати на дотриманні визнаних міжнародним правом кордонів. А питання санкцій є лише питанням про те, як на відповісти порушення міжнародних конвенцій. Саме так я про це говорив, і повинен зауважити, що не зустрічався з якоюсь серйозною незгодою. Можливо, виборча кампанія була більш орієнтована на внутрішні теми.

– А якою була реакція людей на зустрічах, коли ви говорили про Україну, на тему України?

Спосіб, яким ми поставимось до «привласнення» України Росією, є питанням про те, як Чехія уявляє своє майбутнє. Ми повинні визнавати міжнародні правила, міжнародні кордони, міжнародні договори

– Люди часто погоджувалися з тим, що я говорив, а саме, що в Україні ідеться про майбутнє Європи і спосіб, яким ми поставимось до «привласнення» України Росією, є питанням про те, як Чехія уявляє своє майбутнє. Ми повинні визнавати міжнародні правила, міжнародні кордони, міжнародні договори. Без цього ми б дійшли до ситуації, в якій перемагає право сильнішого. А там Чехія ніколи не може перемогти. Питання майбутнього України для мене – це також питання майбутнього Чехії.

Чи відчули ви протягом своєї виборчої кампанії те, про що багато говорилось у цілому під час виборів, а саме про втручання Росії у президентські вибори в Чехії?

Зараз, перед другим колом виборів, починають витягувати на поверхню таку інформацію й новини, що я ставлю собі запитання, на чию це користь

– Я можу дати оцінку лиш тому, що я бачив особисто в першому колі виборів, а там я цього втручання не бачив. Але я не маю всієї інформації. Правдою є те, що зараз, перед другим колом виборів, починають витягувати на поверхню таку інформацію й новини, що я ставлю собі запитання, на чию це користь. Безумовно, що це новини, які спрямовані проти кандидата Їржі Драгоша так, ніби ставлять собі за мету зробити його не гідним довіри, заплямувати його, а це погано. Тут треба назвати речі своїми іменами, адже підривати довіру в інституцію – це підступна річ, і нам треба дати цьому відсіч.

– Чеські ЗМІ згадували про те, що якісь проросійські сайти стоять за Земаном? Чи, на вашу думку, це варте уваги?

Коли б я говорив про одну чи дві статті, які я прочитав про себе і які були дуже фальшиві і брехливі, – я усвідомив, що це було саме на сайті з назвою Sputnik News

– Я не можу це так назвати. Але коли б я говорив про одну чи дві статті, які я прочитав про себе і які були дуже фальшиві і брехливі, – я усвідомив, що це було саме на сайті з назвою Sputnik News. Тоді я собі сказав: «Увага! Тут справді щось діється».

– На вашу думку, у кого з двох кандидатів – Мілоша Земана чи Їржі Драгоша – є більше шансів виграти вибори і стати четвертим чеським президентом?

– Я не маю на це відповіді. Дотримуюсь тієї думки, що обидва кандидати повинні переконати багатьох виборців, щоб перемогти. При цьому як Мілош Земан, так і Їржі Драгош мають іще багато роботи.

Я закликав своїх виборців, щоб підтримали Їржі Драгоша, бо я сказав, що підтримаю тільки того, хто буде близьким за програмою

– А кому ви маєте намір віддати свій голос?

– Я закликав своїх виборців, щоб вони підтримали Їржі Драгоша, тому що протягом кампанії я сказав, що підтримаю тільки того, хто буде до мене близьким за своєю програмою. А його програма мені ближча, ніж та, що в Мілоша Земана.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG