Доступність посилання

ТОП новини

У ЦВК намагаються зберегти дух Охендовського – Матвієнко


Не включивши до подання на призначення нових членів Центрвиборчкому кандидата від «Батьківщини», оточення президента Петра Порошенка підставило його, стверджує політичний експерт Костянтин Матвієнко. На його думку, правильно буде все-таки долучити опозиційного представника до відповідного списку. Натомість депутати від БПП зауважують: ЦВК не може стовідсотково відображати представлення політичних сил у Верховній Раді хоча б тому, що членів ЦВК обирають на сім років, а парламент – на п’ять. А запропонованих главою держави кандидатів до складу ЦВК ці депутати вважають високопрофесійними правниками.

Кого Порошенко запропонував у ЦВК? | Ранкова Свобода. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Експерт із «Реанімаційного пакету реформ», юрист Андрій Гевко переконаний, що головна перешкода в оновленні складу Центральної виборчої комісії України – низький рівень довіри між причетними до його формування.

«Майбутнє кожної політичної сили залежить від того, як спрацює ЦВК. Саме тому наші політики не можуть дійти згоди щодо того, хто має адмініструвати ці вибори. Думаю, що тут саме брак довіри між політичними силами і є основною проблемою», – припустив він у студії «Ранкової Свободи». Відповідальність за таке становище він покладає і на президента Петра Порошенка, і на депутатів.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко стверджувала, що Порошенко не планує грати чесно під час президентських виборів 2019 року.

«Він (Порошенко – ред.) знає, що всі договорняки, які у нього сьогодні є, забезпечують йому в майбутній Центральній виборчій комісії абсолютну більшість, і що навіть один член ЦВК від «Батьківщини» по суті не дасть йому сфальшувати вибори. Він готується не до виборів, він готується до фальсифікації», – переконана опозиціонерка.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Приводом для такого твердження стало те, що в поданні Петра Порошенка на призначення нових членів ЦВК не було представників «Батьківщини» та «Опозиційного блоку».

Порошенко готується не до виборів, він готується до фальсифікації
Юлія Тимошенко

На переконання Андрія Гевка, така риторика Тимошенко не сприяє діалогу.

«Не варто говорити, що Порошенко збирається чи не збирається і як він збирається проводити вибори. Не він буде проводити вибори, вибори буде організовувати та адмініструвати ЦВК», – нагадує експерт.

Не Порошенко буде проводити вибори, вибори буде організовувати та адмініструвати ЦВК
Андрій Гевко

Те, чи буде Центральна виборча комісія політично заангажованою, на його думку, повністю залежить від самих членів цього органу.

«Якщо новообрані члени ЦВК для себе вирішать грати по тих правилах, які встановлені законами, то вони мають змогу стати повністю незалежним органом, тому що це є колегіальний орган, всі рішення приймаються колегіально, і вони можуть, якщо буде таке бажання, стати цим незалежним органом. Тут питання вже до особистостей і тих людей, які претендують і будуть обрані до цього складу ЦВК».

Водночас він очікує, що неврахування кандидатур, які подала «Батьківщина», може спричинити складнощі під час голосування за новий склад ЦВК в сесійній залі парламенту.

Політичний експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко зазначає, що легітимність виборчого процесу означає і легітимність влади, яку в результаті виберуть.

Матвієнко стверджував, що один з народних депутатів від партії «Батьківщина» Олексій Рябчин звернувся до Порошенка з питанням щодо подання кандидатів від опозиційної партії до ЦВК, і президент нібито допустив можливість «додаткового включення».

«Те, що оточення президента так його підставило, коли фактично за рамки виборчого процесу виводяться опозиційні сили – це не те що свідчить про низький рівень правової свідомості тих, хто таке рішення ухвалював. Це просто низький рівень загальної культури, таке собі банальне містечкове жлобство: все заберемо собі й будемо самі керувати виборчим процесом. Вони намагаються, позбувшись Охендовського, якого президент нещодавно нагородив орденом Ярослава Мудрого 5 ступеня, зберегти дух Охендовського у виборчій комісії», – впевнений експерт.

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко

Він переконаний, що правильним виходом із ситуації буде прийняття подання від «Батьківщини».

Вони намагаються, позбувшись Охендовського, якого президент нещодавно нагородив орденом Ярослава Мудрого 5 ступеня, зберегти дух Охендовського
Костянтин Матвієнко

Депутат «Блоку Петра Порошенка» Валерій Карпунцов зазначає, що більшість нових кандидатур до ЦВК його з професійної точки зору влаштовують.

«Політичні сили, які представлені в парламенті, традиційно – і це відображено в законі – мусять бути представлені в ЦВК. Я не бачу великої загрози владі, якщо вона виконає формальне побажання», – переконаний Карпунцов.

На думку депутата, відсутність опозиції в ЦВК погано позначиться на тому, наскільки легітимним буде виборчий процес.

«Будь-яка монополізація веде до зловживань, а в нашому випадку, на жаль – до диктатури. Тож я як правник з одного боку, з іншого – як політик… виступаю за те, щоб всі політичні сили, які є представлені в парламенті, мали представництво в Центральній виборчій комісії», – зазначив парламентар.

Валерій Карпунцов
Валерій Карпунцов

Костянтин Матвієнко вказує на те, що в контексті виборів ЦВК – не єдиний проблемний елемент. Реформування потребують також судова гілка влади та виборче законодавство.

«На сьогоднішній день в нас зберігається мажоритарна складова, і очевидно, влада зробити все можливе, щоб цю мажоритарну складову зберегти. Відтак знов у нас відкривається шлях до політичної корупції, тому що мажоритарники напряму будуть залежними від уряду», – констатує експерт.

А як зауважив депутат від БПП Олександр Черненко в ефірі Радіо Свобода, є загальноприйняті стандарти оновлення складу Центральної виборчої комісії. Однак стовідсотково чинна розстановка у парламенті не може бути відтворена.

«Треба розуміти, що ЦВК, в принципі, як чинний склад, так і наступний не може в певній мірі відображати представлення політичних сил у парламенті хоча б через ту причину, що члени ЦВК обираються на 7 років, а парламент – на 5 років. У нас сьогодні не закінчилися повноваження ще двох членів ЦВК, які представляють «Свободу», хоча фракції «Свободи» немає в парламенті, тільки кілька мажоритарників», – сказав Черненко.

Андрій Гевко сподівається, що своєчасне оновлення складу Центральної виборчої комісії дозволить уникнути помилок, пов’язаних із людським фактором, під час самих виборів.

«Слід вимагати від парламенту завчасно, по-перше, оновити склад ЦВК, щоб вони мали змогу підготуватись до наступних президентських та парламентських виборів, далі – прийняти Виборчий кодекс нарешті, щоб всі політичні гравці та партії підготувалися до цих виборів і змогли провести виборчу кампанію належним чином, із дотриманням правил та процедур», – вважає юрист.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG