Доступність посилання

ТОП новини

Бігун – знахідка для шпигуна: популярний фітнес-застосунок «здав» приховані позиції військових


Мапа активності користувачів Strava
Мапа активності користувачів Strava

Творці популярного застосунку для смартфонів і фітнес-трекерів опублікували карту світу, на якій позначені всі пробіжки, запливи або велосипедні поїздки його користувачів за останні три роки. Виявилося, що на карті можна побачити не тільки найпопулярніші маршрути для джоґґінгу, а й приховані від сторонніх очей позиції американських військ в Іраку, Сирії та Афганістані.

Застосунок Strava з’явився 2009 року і відтоді став одним зі світових лідерів у своїй галузі. Зараз ним користуються понад 8 мільйонів осіб, причому це не тільки ті, хто самостійно встановив його на свій мобільний телефон, але і покупці фітнес-браслетів популярних фірм, таких, як Fitbit, Jawbones і Garmin. Вирушаючи на пробіжку чи велопрогулянку (або просто за бажання записати маршрут своїх пересувань), ви можете увімкнути Strava на смартфоні, після чого програма почне фіксувати ваше місцерозташування і швидкість за допомогою GPS.

Записаний трек можна проаналізувати, дізнавшись, наприклад, якою була середня швидкість, максимальна крутизна підйому на вашому шляху і скільки калорій ви витратили, подолавши його. Strava називає себе «соціальною мережею для атлетів»: можна порівняти свої досягнення з досягненнями інших користувачів на «контрольних» ділянках – виходить щось на кшталт заочного змагання. Ось, наприклад, який вигляд має таблиця результатів велосипедистів на Воробйовській набережній у Москві:

​У налаштуваннях програми можна вимкнути передачу даних про ваші пересування розробникові, але після встановлення на пристрій ця функція за замовчуванням увімкнена. Першу карту, на якій були позначені усі виконані користувачами Strava маршрути, компанія опублікована ще у 2015 році. У листопаді вона була оновлена мільярдом нових треків, які охоплюють 13 трильйонів географічних точок і покривають дистанцію у 27 мільярдів кілометрів. 27 січня на масштабне оновлення карти звернув увагу 20-річний житель Австралії Натан Русер, студент Австралійського національного університету, що займається дослідженнями військових конфліктів за допомогою відкритих джерел.

​Користувачі інтернету одразу ж взялися вивчати карту, виявивши на ній багато цікавої і, як упевнені деякі коментатори, досить чутливої інформації. Наприклад, про місце розташування американських військових баз і систем ППО в Іраку і Афганістані, а також маршрути пересування американських солдатів. Здебільшого територія цих країн на карті Strava зафарбована в чорний колір: місцеві жителі вкрай рідко користуються фітнес-трекерами, та й інтернет є часом тільки у великих містах. На чорному тлі чітко виділяються контури військових баз США та інших країн, територією яких здійснюють свої пробіжки чи патрулювання солдати.

«Американська авіабаза, побудована у 2016 році поблизу сирійського села Сабіт, за 35 кілометрів від Кобані, для підтримки операцій «Сирійських демократичних сил» проти «Ісламської держави»

​«Легкою здобиччю» для Strava стали військові об'єкти не тільки США, але й інших країн. Наприклад, французька військова база в Нігері або командний пункт ракетних військ Тайваню, розташування якого може складати інтерес для китайців. У 2015 році тайванські військові намагалися приховати від Китаю розміщення крилатих ракет, здатних долетіти до його території, перефарбувавши військові вантажівки в машини з доставки товарів. Відтоді розташування цього пункту не є особливою таємницею, але карта Strava дозволяє побачити конкретні маршрути пересування його співробітників.

А ось, наприклад, хтось із російських військових вирішив пробігти коло територією бази Хмеймім в Латакії, звідки здійснюють свої вильоти літаки ВКС Росії:

​А це вже Росія, Кузьмінський полігон, найбільший з тих, які розташовані поблизу кордону з Україною. На те, що і тут хтось користується застосунком Strava чи одним із сумісних з ним трекерів, звернув увагу експерт групи розслідувачів Bellingcat Арік Толер:

​«Російський солдат, очевидно, пройшов через територію полігону Кузьмінський (найбільшої з нових російських військових баз біля кордону з Україною) з увімкненим трекінгом Strava», – пише він.

При цьому в Bellingcat стверджують: про більшість об’єктів, знайдених за допомогою карти Strava, було відомо і без неї.

Той факт, що дані Strava дозволяють побачити не тільки саму військову базу, але і маршрути пересування людей територією і за її межами, становить особливу небезпеку, вважають експерти, опитані американськими ЗМІ, наприклад, сайтом The Verge. Якщо знати найчастіші маршрути пересування людей, знайти зручне місце для раптової засідки стає набагато простіше. Цієї думки, наприклад, дотримується колишній офіцер британської армії Нік Вотерс:

​«Забезпечення безпеки операцій і особистої безпеки провалено. Маршрути патрулів, ізольовані місця їхньої дислокації, безліч розвідданих, які можуть бути використані противником», – пише він.

У компанії Strava вже відповіли на це, що «військовим варто звернути увагу на налаштування конфіденційності в застосунку». Представник командування армії США полковник Джон Томас заявив виданню The Washington Post, що «військові вивчають можливі способи і наслідки застосування карти». Командування очолюваної США міжнародної коаліції для боротьби з угрупованням «Ісламська держава» розповсюдило заяву, в якій говориться про майбутній перегляд правил користування гаджетами в армії. У 2016 році американських військових вже застерігали від гри в Pokemon GO, щоб уникнути витоку даних геолокації.

Москвичі в океані, джоґґінг у горах Північної Кореї

Пам’ятаєте скарги жителів Москви на те, що їхні навігатори в районі Кремля «божеволіють» і показують, що користувач перебуває в аеропорту Внуково? Тоді те, що відбувається, списали на GPS-спуфінг (підміну координат), що здійснюється з незрозумілими цілями Федеральною службою охорони чи Федеральною службою безпеки. На початку січня ця ситуація повторилася, тільки цього разу користувачі пристроїв з GPS «телепортувалися» з центру російської столиці в Атлантичний океан:

​Ця «телепортація», цілком ймовірно, знайшла своє відображення і на карті Strava. Подивіться на цю пряму яскраву смугу, яка взялася звідкись посеред Гвінейської затоки: або хтось бігав по прямій посеред океану, або при заміні координат усім, хто опинився в зоні дії спуфінгу, привласнили одне і те ж значення широти.

В іншому ж карта активності користувачів Strava може бути використана для наочної ілюстрації загальновідомих фактів: наприклад, про те, що нідерландці катаються на велосипеді більше, ніж німці, а в Північній Кореї практично ні у кого немає доступу ні до фітнес-трекера, ні до інтернету (хоча найпопулярніші туристичні місця, особливо в Пхеньяні, неодноразово були пройдені користувачами Strava з увімкненим трекінгом).

​При цьому журналістам все ж вдалося знайти в КНДР незвичайні сліди. Хтось відзначився на мапі треком, що зникає (чи з’являється) за сто метрів від прохідної північнокорейського ядерного центру Йонбйон. Можливо, припускає видання northkoreatech.org, йдеться про когось із дипломатів або співробітників ООН – останні інспектори МАГАТЕ залишили територію до виходу програми Strava.

За допомогою карти Strava можна побачити, наприклад, як люди, що займаються бігом на стадіоні, зрізають дистанцію:

​Або маршрути наркотрафіку через мексикансько-американський кордон:

​Є картинки і просто красиві – наприклад, карта пересування людей з увімкненими трекерами на американському фестивалі The Burning Man:

​Після суперечок про доречність публікації карти представники Strava, офіс якої в Сан-Франциско, лише нагадали про анонімність використаних даних і відіслали користувачів до посту у своєму блозі, опублікованому ще влітку 2017 року. У ньому докладно пояснюється, які налаштування треба змінити в застосунку, щоб інформація про ваше пересування не була доступною широкому загалові. Журналісти американського видання Forbes попросили представників компанії відповісти на запитання, чи аналізувалися перед публікацією карти можливі ризики і чи не збирається Strava повністю прибрати її з відкритого доступу. На момент цієї публікації відповіді від компанії журналістам отримати не вдалося.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG