Доступність посилання

ТОП новини

Блогерство: аспекти модного заняття


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Марина Стельмах

Блогер – професія, уже не нова для України. Загалом ця діяльність передбачає ведення блогу, тобто розміщення в ньому відповідного контенту у вигляді записів, думок, а також аудіо- та відеоматеріалів.

Популярними є і спеціалізовані платформи для цього, але багато людей ведуть свої блоги у звичайних соціальних мережах. Якщо говорити про мету, з якою обирають цей різновид занять, то дехто хоче просто розважити аудиторію, дехто ж, навпаки, висвітлює важливу інформацію, дехто ділиться власним досвідом. Існує дискусія з приводу того, чи є це професією, чи це є хобі. Кожен вирішує сам, але не у всіх саме поняття про блогерство правильне – можуть виникати навіть стереотипи щодо модного заняття.

Аспект перший: не всі активні користувачі інтернету – блогери.

Поліна Логунова
Поліна Логунова

Не варто вважати, що, якщо людина створює якийсь контент, то це вже блогер. Дехто дійсно не має всіх ознак, щоб мати стосунок до цієї професії, дехто ж просто проти такого визначення щодо себе.

Поліна Логунова, телеведуча, актриса, DJ, перукар, не вважає себе блогером, попри те, що знімає відео про догляд за собою, має власний канал на YouTube: «Я взагалі не блогер і ніколи не хотіла ним бути. Для мене блогер – це людина без професії. Я ж просто розповідаю про те, що знаю і вмію. До того ж, роблю це на прохання, нікому нічого не нав’язую. З часом люди почали говорити, що я їм допомагаю, це приємно. Це надихає».

Аспект другий: блогерство – заняття не тільки для молоді.

Степанида Цвіт
Степанида Цвіт

У всьому світі існує чимало блогерів, вік яких сягає за середній. В Україні популярною є Степанида Цвіт (справжнє ім'я – Алла Рогозіна), наразі блогерка припинила свою діяльність в мережі Instagram. «Молодість і старість – це дуже ілюзорні поняття, можна бути молодим зовні і старим у душі, а можна бути у поважному віці, але почуватися набагато молодшим. Це стан моєї душі. Спочатку мій блог задумувався як проект «Нового каналу», а потім люди почали писати, що це і їх надихає, казали, що я все роблю правильно, що не потрібно закриватися у собі. Загалом, треба постійно займатися тим, що цікавить, тоді людина живе. А так без якоїсь справи, особливо в старшому віці, дуже важко взагалі сприймати життя», – каже вона.

Аспект третій: блогерство приносить користь, але це не завжди матеріальне.

Андрій Трушковський
Андрій Трушковський

​Деякі люди можуть розпочинати свою кар’єру блогера з надією стати популярним і отримувати за це непогані кошти. Проте у цього заняття є й інші переваги. «Перш за все, блогерство допомагає здобувати нові знання, відкриває невідомі грані твого характеру, талантів і, звичайно ж, комплексів. Певною мірою це допомагає з ними боротися, але тільки якщо сама людина цього хоче. У моїй основній кар’єрі блогерство нічим не допомогло, в більшості випадків навіть заважало, доводилося чути іронічне «а ви блогер?» Але я переконаний, що ще допоможе», – запевняє Андрій Трушковський, блогер, бізнесмен, актор, модель.

Аспект четвертий: блогерство – не завжди розваги.

Варто зазначити і про суспільну значущість. Люди, які в своїх блогах реагують на актуальні події, є лідерами думок. «Блогери надзвичайно важливі сьогодні. Через те, що більшість ЗМІ дискредитували себе тотальною «джинсою», роботою на олігархів і навіть на ворога України, блогери часто замінюють людям ЗМІ. Але і вони можуть бути заангажовані тією або іншою політичною силою. Дійсно незалежних блогерів не більше ніж 25%. Читачі дуже тонко й чітко відчувають й помічають цю залежність, якщо вона є. Кількість блогерів, у порівнянні з 2014 роком, збільшилася в десятки разів, це дуже перспективна тенденція», – пояснює Олег Пономар, політичний діяч і найпопулярніший блогер України у 2017 році, згідно з опитуванням ICTV.

Олег Пономар
Олег Пономар

Аспект п’ятий: блогерство як канал поширення громадських проектів.

Окрім того, активна діяльність у соціальних мережах використовується не лише задля власних цілей, а й для популяризації різних проектів. Як повідомив Роман Синіцин, громадський діяч і співзасновник фонду волонтерів «Народний тил», «велика кількість підписників на Facebook сприяє популяризації благодійних заходів, зокрема тих, що допомагають бійцям на сході України». У своєму блозі він поширює такі проекти, незважаючи на те, що вже майже два роки не займається волонтерством. До прикладу, аукціон, на якому представлена фотокнига «ДАП» Руслана Боровика (позивний «Багдад»), виручені кошти з продажу якої витратять на придбання квадрокоптерів DJI Mavic Pro для розвідгруп.

Блогерство зараз – досить модне заняття. До того ж, воно не має обмежень: стати блогером може будь-хто, незважаючи ні на вік, ні на інтереси. Варто лише знайти свою аудиторію. Проте якщо вже братися за цю справу, необхідно звернути увагу на всі її аспекти, аби переконатися, що це тобі підходить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG