Доступність посилання

ТОП новини

Американські вчені розповіли про відновлення ядерного складу Росії під Калінінградом


Супутникові знімки, опубліковані Федерацією американських учених
Супутникові знімки, опубліковані Федерацією американських учених

Аналітичний центр Федерації американських учених (ФАУ) розповів про можливе відновлення «складу ядерної зброї» в Росії, у Куликові поруч із Калінінградом. Учені посилаються на супутникові знімки. За даними експерта з ядерної зброї та автора статті Ганса Крістенсена, склад розташований за 50 кілометрів від польського кордону, і з 2016 року там проводять масштабну реконструкцію.

«Наскільки я обізнаний, це єдиний склад ядерної зброї в Калінінградській області, – пише він. – Це, природно, викликає запитання з приводу операційного статусу майданчика. Супутникові знімки не дають чітких відповідей на ці запитання».

За даними ФАУ, один із трьох підземних складів спершу розкопали для проведення реконструкції, а в 2018 році він вже готовий до експлуатації. У вчених немає доказів того, що на складі є боєголовки.

За словами Крістенсена, який порівнює нинішні дані з тими, які він публікував у своєму іншому звіті у 2012 році, Росія публічно заявила, що вся тактична ядерна зброю – а саме ракети малої дальності – зберігається у центральних складах всередині Росії, але імовірне відновлення складу може означати, що боєголовки можуть бути транспортовані в Куликово за першої потреби.

У публікації наголошується, що географічне розташування Калінінграда робить його особливо проблематичним для військових планувальників НАТО – навіть зброя малої дальності в регіоні може поставити під загрозу міста країн-членів НАТО, таких, як Варшава або навіть Берлін.

На публікацію звертають увагу й оглядачі, і політики із країн-членів НАТО, зокрема, колишній прем’єр-міністр Швеції (згодом і міністр закордонних справ цієї країни) Карл Більдт.

Міністерство оборони Росії поки що не прокоментувало цієї інформації.

Наприкінці січня командувач російського ракетного підрозділу в Калінінградській області полковник Анатолій Городецький заявив, що інженери закінчили будівництво необхідної інфраструктури для розміщення передової системи балістичних ракет «Іскандер-М». Пізніше Володимир Шаманов – колишній військовий командир, який очолює комітет оборони в нижній палаті російського парламенту – повторив це зауваження і сказав, що системи «Іскандер-М» фактично вже розгорнуті. Міністр оборони Литви також підтвердив розгортання.

Офіційні представники США і НАТО заявили, що розташування таких ракетних систем дестабілізує ситуацію в регіоні.

Комплекс «Іскандер-М», фото 2016 року.
Комплекс «Іскандер-М», фото 2016 року.

Російські військові «не раз перекидали оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер» у Калінінградську область і робитимуть це в майбутньому в рамках бойової підготовки», заявляв у 2016 році речник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG