Доступність посилання

ТОП новини

Зарплат як у Росії не вийшло: «кримчани почуваються обдуреними»


Алушта, анексований Росією Крим. 27 липня 2018 року
Алушта, анексований Росією Крим. 27 липня 2018 року

Управління федеральної служби статистики в анексованому Росією Криму оприлюднило дані про заробітну плату жителів півострова за п'ять місяців 2018 року. У середньому вона склала 29 257 рублів, а у Севастополі отримували на півтисячі рублів менше. Який рівень життя забезпечують такі показники у порівнянні з цінами – ​дізнавалися Крим.Реалії

Згідно зі звітом Кримстату, найбільший приріст заробітної плати на анексованому Росією півострові спостерігався у будівництві. Там у травні 2018 року платили понад 35 тисяч рублів на місяць, а у Севастополі – 31 тисячу. Найбільше заробляють на будівництві автомобільних і залізних доріг – 54 тисячі. Кримські освітяни і медики в середньому у травні заробили 27 і 29 тисяч рублів відповідно.

Колишній заступник міністра праці та зайнятості населення Росії, доцент Павло Кудюкін міркує, чи достатній такий розмір середньої зарплати в Криму для нормального проживання.

– Середньоросійська заробітна плата в травні місяці – трохи більш ніж 44 тисячі рублів.

Середня кримська становить приблизно дві третини від середньоросійської
Павло Кудюкін

Це досить стійке співвідношення, принаймні протягом останніх трьох років. У Криму зарплата трохи нижча, ніж у Південному федеральному окрузі (сусідній Росії – КР) – в травні це майже 32 тисячі. При цьому, з мого особистого досвіду, 2014 року кримські ціни помітно вищі, ніж московські з цілої низки товарів. Прожитковий мінімум у Криму становить 95 відсотків від середньоросійського. Середня зарплата – це приблизно три прожиткові мінімуми. Якщо в сім'ї двоє батьків, які працюють, і двоє дітей, то їм ледве вистачає на прожитковий мінімум при середній зарплаті.

Павло Кудюкін
Павло Кудюкін

Тенденції більш-менш загальноросійські, але ціни при цьому трохи вище загальноросійських. Це пов'язано з питаннями логістики

​– Російській владі надзвичайно важливо підтримувати настрій серед жителів Криму, що анексія – це благо, що вони придбали, а не втратили. Тому тут не стільки економічні, скільки політичні міркування. На найближчі три роки будівельна галузь активно розвиватиметься.

Взагалі, в Росії інфляція відносно невисока, але, за даними Росдержстату, рівень реальних доходів стагнує, вони не ростуть і не зменшуються. Крим тут не виняток. Тенденції більш-менш загальноросійські, але ціни при цьому трохи вище загальноросійських. Це пов'язано з питаннями логістики.

Український економічний експерт Євген Невмержицький порівнює ситуацію з кримськими зарплатами до і після анексії.

Росіянам подорожувати до Криму стало складніше й менш цікаво, ніж до 2014 року
Євген Невмержицький

– Завдяки тому, що Крим був туристичним регіоном, у сезон заробітки населення збільшувалися, і зарплати в підсумку були щонайменше такими ж або навіть трохи вищими, ніж на решті території України. Я припускаю, що зараз туристичний потік із боку Росії теж є, однак міжнародні санкції не дозволяють розвиватися цьому регіону належним чином.

Ціни ж у Криму набагато вищі. Росіянам подорожувати до Криму стало складніше й менш цікаво, ніж до 2014 року. Тоді півострів був нормальною територією у рамках міжнародному законодавства – бізнес розвивався, інвестувати було цікаво. Зараз ця територія стагнує, зарплати нижчі, ніж у Росії.

Євгенія Горюнова
Євгенія Горюнова

Кримський політолог Євгенія Горюнова стверджує, що багато кримчан відчувають себе обдуреними Росією.

Кримчани прекрасно розуміють, що їхні зарплати нижчі та що їх обдурили. Адже 2014 року їм обіцяли високі російські зарплати
Євгенія Горюнова

– Кримчани прекрасно розуміють, що їхні зарплати нижчі та що їх обдурили. Адже 2014 року їм обіцяли високі російські зарплати, і люди їх отримували на тлі низьких українських цін. Для багатьох це була велика радість, але сьогодні російські ціни зросли в кілька разів, а зарплати якщо і ростуть, то дуже повільно – в деяких галузях взагалі на один-два відсотки.

На ці гроші неможливо вижити. Обіцяли зовсім інше, тому невдоволення зростає, але проблема в тому, що це невдоволення поки такого радянсько-кухонного варіанту – розмови на кухні або десь у маршрутках. Але це не виливається у мітинги протесту та якісь інші акції.

У всій Росії зараз відбуваються мітинги проти пенсійної реформи, а в Криму це лише поодинокі пікети. Однак невідомо, у що невдоволення виллється через деякий час. При України люди жили краще, і вони це прекрасно розуміють.

«Верхи витирають об нас ноги» – росіяни протестують проти пенсійної реформи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG