Доступність посилання

ТОП новини

Для душі та іміджу: українка у Берліні заснувала українське радіомовлення


Берлін – На хвилях інтернет-радіо ALEX FM 91.0 відтепер можна слухати передачі українського радіо «ТрембітсФМ», котрі лунатимуть також і німецькою. Мовлення балансують між культурою, політикою і музикою. Хоч ефірного часу небагато – по одній годині всього раз на місяць, – однак організатори сподіваються робити випуски щотижня. Вони розраховують передусім на українську аудиторію, адже у столиці Німеччини мешкає майже 12 тисяч вихідців із України.

​Відбувся перший ефір «ТрембітсФМ». Гостями ведучих Катерини Рітц-Ракул і Кирила Коломійця були посол України у ФРН Андрій Мельник і віце-голова Німецько-українського форуму Карл-Ґеорґ Велльманн.

Почути українську мову в ефірі у Берліні насправді є дуже великою несподіванкою. Незважаючи на численну громаду у столиці Німеччини, тут, однак, не вдається створити єдиного осередку українців, так, як це, за традицією, є у росіян, а також в інших місцевих меншин. Скажімо, культурний центр «Русский дом» чи газета «Русский Берлин» існують ще з радянських часів.

«Слухати» Україну у Берліні

Саме бажання мати власний шматочок України за кордоном спонукав Євгенію Козменко – журналістку за фахом і патріота у душі – до вирішального кроку. «У нас нині працює чотири особи: двоє ведучих, я, а також музичний редактор. Вони знайшлися не відразу. Я оголосила у фейсбуку, що шукаю людей, які мають бажання співпрацювати. Прийшло 50 охочих. На першій зустрічі я розповіла про свою ідею, а також про те, що радіо існуватиме винятково на волонтерських засадах, тобто ми працюватимемо без зарплатні. На повторну зустріч прийшло двоє. Це зрозуміло, адже роботи багато, вона безплатна, та й необхідних знань ні в кого не було. Тобто всім ще й треба було вчитися. Але з нами залишилися Катерина Ріц-Ракул та Сергій Ніколайчук. Завдяки Сергієві ми знайшли багато людей, які нам допомагали безплатно. Ще один ведучий – Кирило Коломієць, а також ще Марко Нойбауер – німець із Гайдельберґа», – розповідає Козменко.

Євгенія Козменко
Євгенія Козменко

У такому складі і готували першу передачу: від пошуку назви, тем і гостей до організації студії, створення логотипу, музичних заставок і навіть фінансування. Усе з власної кишені і самотужки.

Однак те, чого найбільше бракувало для першого випуску, каже Євгенія, були не кошти, а час. На студії, де відбувався запис передачі, важко спланувати графік роботи, який би влаштовував усіх. «Не скажу, що зробити перший ефір було важко, адже несподівано чи плановано з’явилися люди, які нам допомагали безплатно. Приміром, запис музичних заставок, що є дорогим задоволенням. Наші колеги це робили лише тому, що самі раді, що існуватиме ось таке українське радіо в іншій країні. Також співачка записала заставки «Трембіта ФМ». Інша знайома підготувала логотип. Коли люди працюють безплатно, то й підганяти їх чи вимагати дотримання плану не виходить. Тому чекати на логотип довелося упродовж… п’яти місяців. А без нього не зробиш сторінку в інтернеті, а без сторінки не можна подавати якісь важливі заявки…» – розповіла Євгенія.

Мета – якісне українське радіо у ФРН

Метою команди «ТрембітсФМ» є створення цілодобового інтернет-радіо. Цей проект має стабільно фінансуватися щомісяця. Для технічних потреб це не вимагатиме багато коштів, які могли б перейняти самі організатори. Але йдеться про те, щоб не лише заповнити ефір приємною музикою, яку можна вже нині слухати через інтернет, а й пропонувати інформативні передачі або цікаві інтерв’ю. Саме це сприяло б такому бажаному у самій Україні поширенню позитивного іміджу країни у світі і піднесенню власного національного усвідомлення українців за кордоном. У цьому твердо переконана Євгенія Козменко. «Дуже сподіваюся на підтримку українського посольства та передусім Ііністерства інформаційної політики. Ми беремо участь у конкурсі на фінансування українського радіо. Мене запитували, чому я хочу отримати фінансування від українського відомства. Я вважаю, що перед тим, як іти до німецьких фондів, наша держава могла б фінансувати такий важливий проект. Це важливо не лише для українців, які переїхали до ФРН, а й також для українців, які мешкають в Україні», – пояснила українська журналістка.

Незабаром наступна, друга передача. Вона відбудеться за такою само схемою, як і перша: 59 з половиною хвилин розмов із гостями студії про Україну та українські теми, а також вуличне опитування, де йтиметься про те, що саме люди асоціюють із назвою «Україна». Ну і, звичайно, багато хорошої музики… Української.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG