Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Медведчук хочуть, щоб керівництво України було корумпованим (огляд преси)


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і тодішній глава Адміністрації президента України Віктор Медведчук. Москва, 16 квітня 2004 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і тодішній глава Адміністрації президента України Віктор Медведчук. Москва, 16 квітня 2004 року

Найбільш цілеспрямованим і найкраще підготовленим кандидатом у президенти України назвав Юлію Тимошенко голова «Українського вибору» Віктор Медведчук. Як переконує в «Газеті по-українськи» політолог Олександр Палій, Тимошенко готова на все заради влади. Такі люди зручні для чужих спецслужб. До того ж лідер «Батьківщини» сидить на гачку в Москви через газові угоди, підписані в січні 2009 року. Політолог зазначає, що зараз Україна фактично виграє у війні з ворогом. Тому Росія кидає величезні кошти на підрив України зсередини. Путін і Медведчук хочуть поставити в країні корумповане керівництво, яке вбиватиме всі можливості для розвитку. Тимошенко й Медведчук можуть прийти до влади, коли в суспільстві пануватимуть занепадницькі настрої. Тоді Україну чекає швидкий обвал і поразка, попереджає експерт.

Недозаборонені комуністи не втрачають надії взяти участь у президентських і парламентських виборах, стверджує газета «Україна молода». Поки українські виборці стали потроху забувати, хто такий Петро Симоненко і «сотоваріщі», ці політичні зомбі готуються до ефектної появи. І навіть цілком серйозно мають намір брати участь у президентських і парламентських виборах 2019 року. Як пише видання, КПУ нікуди не зникла, а весь цей час працювала у підпіллі. Утім, навіть не зовсім у підпіллі. У Києві, наприклад, цілком легально працює офіс КПУ, а в регіонах діють партійні осередки. Свої ж ідеї комуністи пропагують через новий веб-сайт, хоча лише в липні попередній інтернет-майданчик заблокувала кібер-поліція. Лідер КПУ Петро Симоненко наголошує, що комуністи серйозно готуються до виборів, щоб повернутися до складу парламенту. Стаття називається «КПУ рветься в «послєдній і рєшітєльний бой».

Наближення святкової для воєнних розвідників України дати – 7 вересня – є приводом не лише для привітань, а й для неупередженого аналізу ефективності національної воєнної розвідки в умовах інтенсивної «гібридної» війни проти України, пише в газеті «День» військовий експерт Валентин Бадрак. Він наголошує, що пріоритетом для ГУР МОУ повинні стати нові форми й методи бойових дій та відповідна підготовка до них. Звісно, реформування потребує врахування місцевих особливостей, у тому числі фактору відповідальності й компетентності виконавців. Автор зазначає, що реформу розвідувальних органів та спецслужб здійснювати раніше було вкрай складно, бо Росія залишила потужні агентурні мережі в самих українських спецслужбах. Так, силовими відомствами керували представники Росії і зафіксований факт вказівок представника російського посольства міністру юстиції України, чоловік якої був на той час керівником Служби зовнішньої розвідки (СЗР). Або управління «Укроборонпромом» через свого засланця Дмитра Саломатіна, яке коштувало Україні втрати величезного іракського ринку зброї на користь Росії. Таких прикладів десятки, і вони мають відповідний шлейф. Тож є підстави поміркувати над змістом майбутньої реформи. Докладніше про неї йдеться в статті «Фактор відповідальності».

Печерський райсуд Києва 3 вересня дав дозвіл на спеціальне досудове розслідування щодо Миколи Азарова. Колишнього прем’єр-міністра підозрюють у заволодінні скрапленим газом на майже 2,2 мільярда гривень у співучасті з іншими учасниками злочинної організації екс-президента Віктора Януковича. У статті «Азарова судитимуть за махінації з газом» «Газета по-українськи» нагадує, що йдеться про схему Азарова, олігарха Сергія Курченка та екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Вони скупили весь скраплений газ країни за пільговими цінами. Судові перспективи важкі, вважає політолог Олександр Кочетков. Він зазначає, що якби хотіли покарати злочинців, одразу після перемоги нової влади заарештували б усіх і не дозволили б виводити кошти. Тоді причетні охочіше давали б свідчення, щоб уникнути покарання. За чотири роки свідки або втекли, або пристосувалися – мають «дах». Це передвиборний піар прокуратури й Петра Порошенка, переконує експерт. За його словами, Азарову нічого не загрожує.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG