Доступність посилання

ТОП новини

В УПЦ (МП) є серйозні настрої, спрямовані на відрив від Москви – Єленський


Справа наліво: голова УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій (Березовский) і намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ (Московського патріархату) Павло (Лебідь). Київ, 27 липня 2016 року
Справа наліво: голова УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій (Березовский) і намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ (Московського патріархату) Павло (Лебідь). Київ, 27 липня 2016 року

Новим предстоятелем об'єднаної Української православної церкви, найймовірніше, оберуть одного із тих ієрархів, які зараз керують своїми єпархіями чи церквами в Україні. Це, скоріш за все, буде та людина, що зможе повести за собою саме в цей момент. Про це Радіо Свобода сказав релігієзнавець, народний депутат Віктор Єленський.

– Пане Єленський, ми почули і рішення Синоду Вселенського патріархату, і виступ президента України, і виступ Київського патріарха Філарета. Як ви можете оцінити все, що сталося, і що буде далі?

– Я вважаю, що здійснений дуже важливий крок на шляху до автокефалії православної церкви в Україні, і, по суті, тут дійсно можна казати, що справа автокефалії вийшла на фінішну пряму. Тобто йдеться вже про справи, які мають полагодити в Україні наші ієрархи, і вони можуть тоді звернутися вже за томосом до Вселенського патріарха.

Віктор Єленський
Віктор Єленський

– Наскільки простою буде ця фінішна пряма, аби таки добігти чи дійти до фінішу? Патріарх Філарет сказав у виступі, що вони ще не знають дати призначення собору і того, як довго це може тривати.

Сподіваюсь на церковну свідомість наших ієрархів і на їхню, якщо хочете, громадянську позицію

– Я сподіваюсь на церковну свідомість наших ієрархів і на їхню, якщо хочете, громадянську позицію. Вони знають, наскільки великим є запит на церковну незалежність в Україні, наскільки великим є запит на церковну єдність у нашій крані, і тому думаю, що вони постійно мали б на це зоглядатися. Я хочу також подякувати – якщо так можна сказати – за мужність тим ієрархам, тим священикам, клірикам, мирянам, які вірили впродовж чверті, по суті, століття, що правда на їхньому боці, що Дух Святий не тільки дихає там, де Московський патріархат, а що він є в їхніх таїнствах, що він присутній у їхніх храмах, що Христос присутній серед них. Це дуже важливо.

– Пане Єленський, скажіть, будь ласка, наскільки, як кажуть в українців: «Де два українці – там три гетьмани», – як буде обиратися глава, предстоятель нової церкви? Може бути така… поки той дим піде чи не піде – можливо, в Україні цього не буде?

У церкві інколи вибирають не найглибшого богослова, а ієрарха, який найбільше підходить для церкви в цей момент

– Його будуть обирати ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про томос. Із іншого боку, вони можуть запросити і інших ієрархів, які до них приєднаються, наприклад, з Української православної церкви (Московського патріархату). І разом, я думаю, вони випрацюють процедуру обрання і оберуть найбільш гідного серед них або того, який є найбільш відповідний моментові. Тому що у церкві інколи вибирають не найглибшого богослова і не наймудрішого діяча, і навіть не найкращого адміністратора, а ієрарха, який найбільше підходить для церкви в цей момент, який може повести цей корабель саме в цей, а не в який інший відтинок історії.

– Якщо звертатися до вас не як до релігієзнавця, а як до політика – то це може бути… хто, прогнозуючи? Це може бути хтось із тих, хто нині проживає в Україні, хто нині є предстоятелем церкви, чи це може бути з тих, хто приїздив, із посланців патріарха Константинопольського Варфоломія?

Я не чув, щоб хтось із ієрархів висував свою кандидатуру. Це говорить на користь нинішнього предстоятеля УПЦ КП

– Найімовірніше, це буде один із тих ієрархів, які зараз керують своїми єпархіями чи церквами в Україні. УПЦ КП – неодноразово спікери її говорили про те, що вони не бачать предстоятелем, принаймні кандидатом в предстоятелі, когось іншого, ніж нинішнього предстоятеля УПЦ КП. І я не чув, щоб хтось із інших ієрархів висував свою кандидатуру чи говорив. Це нічого, звичайно, не означає, тому що в церкві не ведуть передвиборчі кампанії, але те, що ніхто з них не заявляв, або його прихильники не заявляли, про такі амбіції, – це, очевидно, говорить на користь нинішнього предстоятеля УПЦ КП.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час богослужіння у Володимирському соборі в Києві, 11 жовтня 2018 року
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час богослужіння у Володимирському соборі в Києві, 11 жовтня 2018 року

– Як ви думаєте, скільки парафій, митрополій, хто може від Московського патріархату долучитися до цієї автокефалії?

Є багато проблем внутрішньоцерковних, до яких держава не має стосунку, які церква має вирішити самостійно

– Я знаю, що в УПЦ (МП) є серйозні настрої, спрямовані на відрив від Москви. Але це не значить, що ми будемо з вами свідками такого карколомного обвального переходу. Тому що є чимало міжособистісних суперечностей, є проблеми такі, які зі світського погляду не дуже помітні, а можливо, і дуже помітні. Наприклад: є чимало архієреїв, які мають один і той самий титул. Розумієте? Тобто такого не може бути у православній еклезіології. Тобто вони повинні ділити свої єпархії і міняти свої титули. Є багато таких проблем внутрішньоцерковних, до яких держава не має стосунку і не може мати стосунку, які церква має вирішити самостійно.

– Самостійно і мирним, очевидно, способом. Як ви прогнозуєте – чи можуть бути маніфестації, церковні ходи?

Є заклик до мирного розв’язання. Це не входить у плани Московської патріархії. Там говорять про зіткнення, про кров

– Одним із пунктів нинішнього рішення є заклик до мирного розв’язання всіх проблем, які існують у православній церкві. Це, звичайно, ніяким чином не входить у плани Московської патріархії. Там день і ніч говорять про зіткнення, про кров і так далі, і тому подібне. Таким чином вони малюють сценарій своїх майбутніх дій. Ми знаємо, що вони дуже талановиті у справі розпалювання міжетнічних, міжнаціональних і міжцерковних суперечностей, і знаємо, що про це знають наші правоохоронні органи.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Церква України і «анафема Варфоломію»: мудре рішення роздратувало Кремль

Томос для України: Київський патріархат закликав готуватися до об’єднавчого собору

Після томосу російські церкви в Україні не зможуть називатися українськими – Філарет

Порошенко: побачите людей, які закликатимуть узяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура

У Московського патріархату немає власності в Україні – Єленський

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG