Доступність посилання

ТОП новини
У МАУ заявили, що літак був справний і пройшов планову перевірку
У МАУ заявили, що літак був справний і пройшов планову перевірку

Авіакатастрофа українського літака в Ірані (хроніка дня)

Літак української авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Boeing 737-800 зазнав катастрофи вранці 8 січня, невдовзі після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. Лайнер виконував регулярний рейс за маршрутом Тегеран-Київ.

На борту літака перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Всі загинули.

З них 11 – громадяни України, повідомили в РНБОУ.

Серед загиблих в авіакатастрофі було найбільше громадян Ірану (82) та Канади (63), повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. Також, за цими даними, на борту були громадяни Швеції (10), Афганістану (4), Німеччини (3), Великої Британії (3).

У посольстві України в Ірані повідомили: «Інформація щодо причин авіакатастрофи з’ясовується комісією. Будь-які заяви щодо причин аварії до рішення комісії не носять офіційного характеру».

У МАУ заявили, що літак був справний і пройшов планову передпольотну перевірку 6 січня.

Рада національної безпеки і оборони України повідомила про створення оперативного штабу у зв’язку з авіакатастрофою українського літака в Ірані.

Читайте також: Ким були загиблі в авіакатастрофі в Ірані українці?

Уряд заборонив українським авіакомпаніям літати в Іран до з’ясування причини катастрофи літака.

Очільник українського МЗС України заявив, що домовився з Іраном про тісну координацію слідчих груп двох країн у розслідуванні катастрофи українського літака.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що ввечері 8 січня до Ірану з України вилітає літак із фахівцями експертної та пошуково-рятувальної груп, які будуть залучені до розслідування, ідентифікації та репатріації тіл українців, загиблих в авіакатастрофі.

ЗМІ повідомили про знайдені дві «чорні скриньки». В Тегерані заявили, що будуть досліджувати їх самостійно, а українські експерти можуть бути присутніми при цьому.

Експерти наголошують, що «головною у розслідуванні є держава, на території якої сталася катастрофа», тобто в цьому випадку Іран. Крім того, додають, Україна (як держава реєстрації повітряного судна), Сполучені Штати (як виробник літака) і держави, громадяни яких загинули, зможуть відправити своїх уповноважених представників для участі в розслідуванні.

Інформацію про катастрофу українського літака підтвердили в Міністерстві закордонних справ

У відомстві повідомили, що за попередніми даними, всі пасажири та члени екіпажу літака загинули.

За даними компанії МАУ, на зазначений рейс придбали квитки 168 осіб. Наразі з’ясовується хто з пасажирів не був присутній на борту та наявність серед пасажирів громадян України.

У зовнішньополітичному відомстві у Києві вважають технічні причини головною версією причин катастрофи.

«За попередньою інформацією, літак розбився в наслідок аварії двигуна через технічні причини. Наразі версія теракту чи ракетної атаки виключається», – йдеться у повідомленні МЗС.

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття родинам загиблих.

В Офісі Президента повідомили, що Володимир Зеленський перервав свою поїздку в Оман і повертається до Києва.

РНБО створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою в Ірані

На борту літака, що розбився в Ірані, було 11 українців – попередні дані РНБО

На борту літака Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який зазнав катастрофи в Ірані, перебувало 11 громадян України, повідомила Рада національної безпеки та оборони України.

«За оперативною інформацією, на борту Boeing 737 рейсу PS 752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який розбився після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані, знаходилося 2 громадянина України і 9 членів екіпажу – також громадяни України», – ідеться в повідомленні.

Авіакатастрофа в Ірані: наразі версія теракту чи ракетної атаки виключається – посольство

Місце катастрофи літак української авіакомпанії МАУ Boeing 737
Місце катастрофи літак української авіакомпанії МАУ Boeing 737

За попередньою інформацією, наданою іранською стороною, причиною катастрофи українського «Боїнга» стала аварія двигуна, версія теракту чи ракетної атаки виключається. Про це повідомили у посольстві України в Ірані.

«За даними компанії МАУ, на зазначений рейс придбали квитки 168 осіб. Наразі з’ясовується хто з пасажирів не був присутній на борту та наявність серед пасажирів громадян України. Також на борту перебували 9 членів екіпажу – громадяни України. На жаль, усі пасажири та члени екіпажу загинули», – мовиться у повідомленні.

Україна відправить до Ірану групу для розслідування авіакатастрофи – Гончарук

Рятувальники працюють на місці падіння літака, Тегеран, Іран, 8 січня 2020 року
Рятувальники працюють на місці падіння літака, Тегеран, Іран, 8 січня 2020 року

Україна відправить до Ірану групу фахівців у зв’язку з авіакатастрофою українського пасажирського літака, повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

«Ми готуємо до відрядження групу для допомоги в пошуковій операції та для розслідування причин катастрофи. Триває уточнення інформації щодо 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, які, за попередніми даними, перебували на борту», – інформує голова уряду у твітері.

Авіакомпанія МАУ підтверджує факт авіакатастрофи в Ірані

У пості авіакомпанії у фейсбуці мовиться, що МАУ перебуває у тісній співпраці з авіаційною владою і робить все можливе для з’ясування причин авіаційної події. Паралельно авіакомпанія зв’язується з родичами пасажирів, надаючи посильну допомогу в ситуації, що склалася.

Серед загиблих в авіакастрофі літака Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в Тегерані було найбільше громадян Ірану та Канади, повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

Великі міжнародні авіакомпанії з Азії припиняють польоти в іранському повітряному просторі

Сінгапурські авіалінії (SINGF) в середу заявили, що рейси компанії в Європу та за її межі були зняті з повітряного простору Ірану. Керівництво компанії, як повідомляє CNN, заявило, що «уважно стежить за ситуацією і при необхідності внесе відповідні корективи» в свої маршрути.

Тайванський «EVA Air» заявив, що в середу зранку компанія почала переадресовувати свої європейські рейси, уникаючи прольоту над Іраном, для гарантування безпеки пасажирів. «Malaysia Airlines» заявила, що через останні події «буде уникати конфліктного повітряного простору Ірану».

Фотогалерея: український авіалайнер розбився в Ірані. Всі пасажири та члени екіпажу загинули

Генсекретар Ради Європи висловила Україні співчуття у зв’язку з авіакатастрофою в Ірані

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич висловила співчуття в зв’язку з авіакатастрофою українського «Боїнга» в Ірані.

«У листі до Президента Володимира Зеленського генеральний секретар Марія Пейчинович-Бурич висловлює співчуття рідним загиблих у авіакатастрофі українського літака та від імені Ради Європи висловлює свою солідарність з українським народом», – написав речник організації Даніель Хольтген у твітері.

Зеленський доручив генпрокурору відкрити провадження через катастрофу літака МАУ в Ірані

Президент України Володимир Зеленський доручив генеральному прокурору України Русланові Рябошапці відкрити кримінальне провадження щодо авіакатастрофи в Ірані.

«Дав доручення Генеральному прокурору відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи літака МАУ в Тегерані. Повинна бути створена слідча комісія з представників силових і профільних відомств, відповідальних за цивільну авіацію. Маємо відпрацювати всі можливі версії», – мовиться у повідомленні.

Президент додав, що незалежно від висновків стосовно причин катастрофи, буде проведено перевірку «льотної придатності всього цивільного флоту».

Відео з місця падіння літака української авіакомпанії МАУ Boeing 737

В Ірані впав український літак – відео з місця авіакатастрофи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Богдан Яременко, народний депутат 9-го скликання, голова комітету ВРУ з питань зовнішньої політики написав:

«Втрачені одномоментно 177 людських життів – це дуже багато і страшно. І найбільш боляче за тих, для кого ці втрати виявились особистими – щирі співчуття родинам, які втратили своїх близьких. Щирі співчуття авіакомпанії МАУ, яка втратила екіпаж, пасажирів і літак. Претензії до МАУ, які доводилось висловлювати і мені, не мають нічого спільного з високими експлуатаційними і безпековими стандартами цього авіаперевізника. Літаки самі по собі зсередини не загоряються. І цього цілком точно ніколи не було з літаками МАУ. Тому очікуємо на повну відкритість з боку авіаційних властей і слідства Ірану. Дати повну і чесну відповідь на питання про причини катастрофи так само важливо, як і максимально зменшити страждання родичів жертв, створивши можливість якнайшвидше попрощатися з загиблими. 13 січня комітет з питань зовнішньої політики на своєму засіданні заслухає інформацію про катастрофу та розгляне питання ситуації в та навколо Ірану».

Авіакатастрофа в Ірані: посольство забрало з повідомлення про аварію слова, що теракт чи атака виключені

Посольство України в Ірані змінило повідомлення про авіакатастрофу українського літака поблизу аеропорту Тегерана.

Спочатку у повідомленні було вказано, що за інформацією, наданою іранською стороною, причиною катастрофи українського «Боїнга» стала аварія двигуна, версія теракту чи ракетної атаки виключається.

Наразі ця інформації в повідомленні замінена наступною: «Інформація щодо причин авіакатастрофи з’ясовується комісією. Будь-які заяви щодо причин аварії до рішення комісії не носять офіційного характеру».

У МАУ заявили, що літак «Боїнг» 737-800, який розбився в Ірані 8 січня, був справний

Про це на пресконференції сказав президент авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Євген Дихне, відповідаючи на запитання журналістів.

Він додав, що літак, який належав МАУ, 6 січня пройшов останнє планове технічне обслуговування перед вильотом.

Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» назвала імена членів екіпажу, які загинули під час авіакатастрофи Boeing 737 в Ірані

«Гапоненко Володимир, командир, 11 600 годин нальоту, майже весь наліт на 737, 5 500 (годин) командирського, Наумкін Олексій, це інструктор на літаку, який був як посилений екіпаж, 12 тисяч годин нальоту, 6 600 як КВС на 737, другий пілот Хоменко Сергій, 7 600 годин нальоту на літаку 737. З огляду на складність самого рейсу і тривалість рейсу, екіпаж був посилений », – заявив на брифінгу віцепрезидент МАУ Ігор Сосновський.

«Маючи дані на сьогодні, що літак набрав 2400 метрів висоти, помилка екіпажу мінімальна. Ми її просто не припускаємо. З огляду на їхній досвід, дуже складно сказати, що там могло бути щось із екіпажем», – додав Сосновський.

«Було 6 провідників».

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук: «До з'ясування причин цієї трагедії ми прийняли рішення про припинення роботи українських авіакомпаній в авіаційному просторі, повітряному просторі Ірану. Як тільки причини будуть з'ясовані, рішення, звичайно, буде переглянуте».

Українська служба ВВС публікує твіт кореспондента ВВС з питань транспорту Тома Барріджа, який пише, що набір висоти після зльоту «Боїнга» йшов нормально, але на висоті 2400 метрів дані про літак раптово зникли. «Заяви про відмову двигуна здаються передчасними», – каже Баррідж.

Український літак, який зазнав катастрофи, вибухнув при ударі об землю – авіаексперти

Російський авіаексперт, колишній співробітник «Дослідно-конструкторського бюро (ДКБ) Сухого» Вадим Лукашевич сказав у прямому ефірі «Настоящего времени», що про причини падіння літака в Ірані поки говорити рано, але можна стверджувати, що він вибухнув, врізавшись у землю.

«За характером падіння уламків, літак вибухнув при ударі об землю. Тому що всі уламки дуже невеликі, великих фрагментів практично немає. Це показує, як гинув літак. У всіх, хто був на борту – миттєва смерть», – заявив він.

(відео сайту «Настоящее время»)

Раніше – у ніч вівторка проти середи – ракетної атаки зазнала військово-повітряна база Аль-Асад на заході Іраку, на якій дислоковані військовослужбовці США. У напрямку бази було запущено не менш ніж десять ракет. Обстрілу зазнали ще кілька військових об’єктів США на території Іраку. Це було зроблено як відповідь на вбивство генерала Касема Сулеймані.

Чи пов’язані обидві ці події – падіння українського літака і обстріл військово-повітряної бази США – поки невідомо.

Екіпаж рейсу PS752

Пілоти:
Наумкін Олексій Євгенович
Гапоненко Володимир Іванович
Хоменко Сергій Анатолійович

Бортпровідники:
Статнік Катерина Олегівна
Матьков Ігор Валерійович
Микитюк Марія Михайлівна
Лихно Денис Михайлович
Овчарук Валерія Євгеніївна
Сологуб Юлія Миколаївна

Дані МАУ

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG