Доступність посилання

ТОП новини
У МАУ заявили, що літак був справний і пройшов планову перевірку
У МАУ заявили, що літак був справний і пройшов планову перевірку

Авіакатастрофа українського літака в Ірані (хроніка дня)

Літак української авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Boeing 737-800 зазнав катастрофи вранці 8 січня, невдовзі після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. Лайнер виконував регулярний рейс за маршрутом Тегеран-Київ.

На борту літака перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Всі загинули.

З них 11 – громадяни України, повідомили в РНБОУ.

Серед загиблих в авіакатастрофі було найбільше громадян Ірану (82) та Канади (63), повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. Також, за цими даними, на борту були громадяни Швеції (10), Афганістану (4), Німеччини (3), Великої Британії (3).

У посольстві України в Ірані повідомили: «Інформація щодо причин авіакатастрофи з’ясовується комісією. Будь-які заяви щодо причин аварії до рішення комісії не носять офіційного характеру».

У МАУ заявили, що літак був справний і пройшов планову передпольотну перевірку 6 січня.

Рада національної безпеки і оборони України повідомила про створення оперативного штабу у зв’язку з авіакатастрофою українського літака в Ірані.

Читайте також: Ким були загиблі в авіакатастрофі в Ірані українці?

Уряд заборонив українським авіакомпаніям літати в Іран до з’ясування причини катастрофи літака.

Очільник українського МЗС України заявив, що домовився з Іраном про тісну координацію слідчих груп двох країн у розслідуванні катастрофи українського літака.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що ввечері 8 січня до Ірану з України вилітає літак із фахівцями експертної та пошуково-рятувальної груп, які будуть залучені до розслідування, ідентифікації та репатріації тіл українців, загиблих в авіакатастрофі.

ЗМІ повідомили про знайдені дві «чорні скриньки». В Тегерані заявили, що будуть досліджувати їх самостійно, а українські експерти можуть бути присутніми при цьому.

Експерти наголошують, що «головною у розслідуванні є держава, на території якої сталася катастрофа», тобто в цьому випадку Іран. Крім того, додають, Україна (як держава реєстрації повітряного судна), Сполучені Штати (як виробник літака) і держави, громадяни яких загинули, зможуть відправити своїх уповноважених представників для участі в розслідуванні.

«Мій син – старший бортпровідник, полетів у Іран» – відео з аеропорту «Бориспіль»

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментує для Радіо Свобода можливий вплив ситуації з падінням літака на відносини між Україною та Іраном

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Ця авіакатастрофа, падіння українського літака жодним чином не вплине на відносини між Україною та Іраном. Я не є фахівцем і не можу говорити, як саме формуються комісії з розслідування авіакатастроф і чи обов’язковою є участь у цьому розслідуванні американських фахівців (згідно з правилами міжнародної авіації, до розслідування, окрім Ірану повинні бути залучені Україна та США – як країна-виробник літака – ред.), але я точно знаю, що зараз офіційному Тегерану не треба і не вигідно навмисно створювати проблеми при формуванні комісії для розслідування авіакатастрофи українського борту, хоча б тому що вони заінтересовані в тому, щоб зняти всі питання, які виникли в процесі обговорення цього інциденту і які існують в соціальних мережах: про можливий теракт на борту, про нібито збиття літака ракетою і таке інше (представники іранської влади вже відмовились віддавати чорну скриньку з авіалайнера американським фахівцям – ред.).

Авіакатастрофа в Ірані: місцева влада заявляє, що не віддасть «Боїнгу» знайдену чорну скриньку​

Очільник управління цивільної авіації Ірану заявив, що Іран не надасть «Боїнгу» чорну скриньку з українського літака, який розбився 8 січня. Про це повідомило іранське офіційне інформагентство Mehr.

При цьому агентство Reuters з посиланням на державне телебачення повідомляє, що були знайдені дві чорні скриньки з авіалайнера.

За словами неназваного чиновника, обидві скриньки пошкоджені, але інформацію з них можна отримати.

Вадим Пристайко, міністр закордонних справ України написав: «Говорив з міністром закордонних справ Ірану Джавадом Заріфом. Обидва висловили наші співчуття. Домовилися тісно координувати подальші дії наших слідчих груп, щоб визначити причину жахливої авіакатастрофи PS752 в Тегерані».

Андрій Бузаров – українець, який міг летіти рейсом PS 752

Андрій Бузаров, експерт-міжнародник
Андрій Бузаров, експерт-міжнародник

Український політичний аналітик, сходознавець Андрій Бузаров розповів Радіо Свобода, що міг бути серед пасажирів рейсу PS 752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який зазнав катастрофи після вильоту з аеропорту Тегерана.

«Від початку я планував вилетіти 8-го числа, оскільки конференція (учасником якої був Бузаров – ред.) закінчувалася 7-го числа. Але я вирішив узяти квитки на пізнішу дату, в самій «МАУ» мені порадили взяти на 9-те число, оскільки квитки були дешевші. Та і я хотів ще день побути в Тегерані, подивитися пам’ятки», – сказав Бузаров.

Він не відкидає жодної з версій падіння літака, водночас вказуючи на те, що атаку американських баз в Іраку з території Ірану і катастрофу українського літака відділяють у часі кілька годин.

«Я би не політизував все, що відбувається, в тому числі і цю авіакатастрофу. Не можна виключати і нещасного випадку», – сказав Андрій Бузаров.

На сайті МАУ з'явилися імена пасажирів (англійською), які летіли рейсом PS752

Вказані імена 167 людей, серед яких – діти.

Український літак «Боїнг» 737-800, який розбився рано-вранці 8 січня відразу після вильоту з Тегерану, столиці Ірану. Загинули усі 176 людей, які були на борту.

Міжнародні оглядачі про авіакатастрофу літака МАУ: що могло стати причиною?

«Міжнародні авіалінії України» належать українському олігархові Ігорю Коломойському, і компанія стикається з фінансовими труднощами, зауважує колишній речник місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків.

«Авіакатастрофа може зачепити за живе політику України, адже МАУ через мережу офшорів частково належить Коломойському, який має тісні зв’язки з президентом України Володимиром Зеленським», – пише газета The New York Times.

Західний політолог Тарас Кузьо написав: «Знову MH17? Літак «Міжнародних авіаліній України» був збитий іранською повітряною ракетою. Чи це збіг, що Іран заодно з Росією, а Путін якраз відвідує Сирію? Я не вірю у збіг».

Окремо Кузьо запитує: «Що таке приховують іранці, щоб не віддавати «чорні скриньки» з українських літаків?».

Українська служба ВВС публікує твіт кореспондента ВВС з питань транспорту Тома Барріджа, який пише, що набір висоти після зльоту «Боїнга» йшов нормально, але на висоті 2400 метрів дані про літак раптово зникли: «Заяви про відмову двигуна здаються передчасними».

Серед тих, хто сумнівається, що несправність двигуна стала причиною інциденту літака МАУ також і німецький оглядач Юліан Рьопке, який вказує на те, що літак поступово набирав висоту і швидкість, а потім різко зазнав краху.

«[Компанія] Boeing перебуває під пильною увагою після аварії двох її літаків моделей 737 Max менш ніж за п’ять місяців, під час яких загинуло сумарно 346 людей. Модель Max відкликали у різних країнах світу з березня, що створило кризу для компанії і призвело до звільнення керівника», – йдеться в статті американської газети The New York Times.

«Поки компанія намагається виправити проблеми з Max…у літака з’явилися нові безпекові ризики, які компанії, ймовірно, також треба буде оцінити і в моделі 737 NG. Boeing 737-800 також є варіантом моделі 737 NG», – пише газета.

Більше – читайте тут

Катастрофа літака МАУ: Boeing готовий допомогти, виробник двигунів застерігає від спекуляцій

Літакобудівна компанія «Боїнг» зі США, літак якої Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS 752 з Тегерану до Києва зазнав катастрофи невдовзі після злету, висловила готовність надати допомогу в цій справі.

«Це трагічна подія, і наші найщиріші думки зараз про екіпаж, пасажирів і їхні родини. Ми перебуваємо в контакті з авіакомпанією – нашим клієнтом і підтримуємо її в цей важкий час. Ми готові допомоги будь-яким можливим чином», – мовиться в короткій заяві.

Виробник двигунів літака, французько-американська компанія CFM International, коментуючи припущення про можливі проблеми з двигуном як причину аварії, заявила в Парижі, що будь-які спекуляції з цього приводу передчасні, повідомило агентство «Ройтерз».

Біля посольства Ірану в Києві:

Авіакатастрофа українського «Боїнга» в Ірані – світова преса​

  • Авіакатастрофа українського літака в Ірані: компанія «Боїнг» не зможе взяти участь у розслідуванні через американські санкції щодо Ірану – The Guardian

Британська газета The Guardian публікує матеріал про подробиці авіакатастрофи «Боїнга» українських авіаліній МАУ поблизу іранської столиці Тегерану. Посилаючись на речника цивільної авіації Реза Джафарзаде, видання зазначає, що пілот не контактував з диспетчерами і не повідомляв про надзвичайну ситуацію. Також автори додають, що немає жодних ознак того, що катастрофа пов’язана з ракетними ударами по військовій базі США, що відбулися напередодні. Зараз на місці катастрофи працює оперативно-слідча група.

У статті пишуть, що зазвичай американська компанія виробництва авіаційної техніки The Boeing Company теж допомагає в розслідувані авіакатастроф. Однак оскільки у травні 2018 року президент США Дональд Трамп заявив про запровадження санкцій та вихід з ядерного договору з Іраном, це, на думку авторів, може завадити спробам компанії допомогти в розслідувані.

Газета зазначає, що компанія «Боїнг» останнім часом намагалася відновити довіру клієнтів після двох аварій літака «Боїнг-737 Мах», який компанія зняла з виробництва. The Boeing Company провела ретельну перевірку, зокрема, щодо проблем, пов’язаних з новою програмою автоматичного управління літака, яка, на думку слідчих, стала причиною аварій. The Guardian пише, що український «Боїнг 737» належить до тієї самої групи літаків, що і літак «Боїнг-737 Мах», але мав іншу систему управління.

Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані написав, що «глибоко засмучений новиною про катастрофу українського літака в Ірані». І висловив «щирі співчуття родинам, які втратили своїх близьких у цій жахливій трагедії».

«Глибокі співчуття родинам та друзям загиблих» висловив міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян:

Президент України Володимир Зеленський повідомив:

«Завершилося позачергове засідання уряду. Сьогодні ввечері до Ірану вилітає наш літак із фахівцями експертної та пошуково-рятувальної груп. Серед них – представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міноборони, МЗС, МВС, СБУ, РНБО, Державної авіаційної служби, Нацбюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та «Міжнародних авіаліній України». Усі вони будуть залучені до розслідування, ідентифікації та репатріації тіл українців, загиблих в авіакатастрофі. Проводжу постійні консультації з нашими іноземними партнерами. Наш пріоритет – встановлення істини та відповідальних за цю страшну катастрофу».

Чому розбився український літак в Ірані? Авіаексперт аналізує відео і фото

Що стало причиною авіакатастрофи літака авіакомпанії МАУ – зараз однозначно не скаже ніхто, зазначає авіаційний експерт Василь Шевченко. Але існують певні деталі, які дозволяють висувати версії щодо катастрофи. На них експерт звертає увагу. Василь Шевченко обіймав посаду першого заступника міністра транспорту у 2008–2010 роках і брав участь в роботі комісій з розслідування причин авіакатастроф, як він повідомив Радіо Свобод​а.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн написала: «Мої найглибші співчуття всім, хто сьогодні вранці втратив близьких у катастрофі українського літака. Наразі фахівці з авіаційної безпеки розслідують причину катастрофи, щоб дати відповіді щодо цієї жахливої трагедії».

МАУ: «В авіакомпанії запроваджено Emergency Response Plan (план реагування на надзвичайні ситуації – ред.)».

Щоправда, в чому полягає план, не повідомляють.

Падіння українського літака в Ірані – відео очевидців поблизу Тегерану

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG