Доступність посилання

ТОП новини

Харків на карантині: транспортна проблема і безконтрольність (відео і фото)


Харків на карантині: транспортна проблема і безконтрольність – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Харків на карантині: транспортна проблема і безконтрольність – відео

Тотальний карантин у місті мав розпочатися 18 березня. Напередодні для пасажирів закрили Харківській метрополітен, міська рада ввела обмеження щодо перебування людей у наземному транспорті. Також було вирішено закрити усі заклади громадського харчування. Було припинено пасажирське сполучення між містами області. Але далеко не всі протиепідемічні заходи вдалося впровадити у життя.

Власний досвід журналіста Радіо Свобода.

Ранок 18 березня. Перший день тотального карантину у Харкові. Я вже два дні намагаюсь зайвий раз не виходити з дому. Але саме сьогодні мені вкрай потрібно потрапити у центр міста на зустріч, яку я не можу відкласти.

Я живу на околиці Харкова, у спальному районі. Це приблизно 14 кілометрів від центру. Зазвичай на дорогу витрачаю 45 хвилин, але це за умови метро, що працює. Але нині, згідно з рішенням Кабінету міністрів, Харківський метрополітен не працює. Найпростіший спосіб дістатися у потрібну мені точку – це викликати таксі. Але заради експерименту я спробую скористатися громадським транспортом.

Напередодні міська влада оголосила про певні обмеження при використанні наземного транспорту. В одній маршрутці не може одночасно перебувати більше ніж 10 людей, у трамваях і тролейбусах – більше ніж 20. А обласна поліція обіцяла контролювати кількість людей у салонах транспорту. Також розпорядженням міської ради було змінено рух на деяких маршрутах.

Йду на найближчу до мого будинку зупинку. Дорогою проходжу через місцевий ринок. Він працює, людей, як для буднього дня доволі багато. Частина магазинів закриті. Продавці у більшості в масках та рукавичках. Але в чергах люди дистанцію не тримають, хоча безпечною вважається відстань у два метри.

Продавчиня овочів Світлана на робочому місці у масці та рукавичках. Жінка розповідає: клієнтів через карантин не поменшало. Навпаки – стало більше, адже частина торговельних точок закрилася. Часто люди запитують, чи не з Китаю привезли овочі та фрукти.

«Адміністрація ринку зобов’язала нас ходити на роботу в масках. Стараємось мити руки, до клієнтів близько не підходити. Є паніка серед людей, беруть картоплю, капусту по 10, 5 кілограмів, бояться, що усім не вистачить», – розповідає Людмила.

У Харкові робота ринків під заборону не потрапила. Обмеження через порушення санітарних норм торкнулося лише найбільшого ринку Східної Європи «Барабашово». Вчора, попри заборону ринок ще працював. Але сьогодні його вже перевели у режим складу.

Через ринок йду на зупинку. 11-а година ранку, потік людей, який зазвичай можна побачити у час пік, вже схлинув. Утім, все одно на зупинці зо три десятка людей в очікуванні автобусів та тролейбусів. Один за одним вони під’їжджають на зупинку та беруть пасажирів. Але попри заборону перевозити не більше від 10 людей – перевозять у необмеженій кількості.

Нарешті з’являється потрібна мені маршрутка. В салон відразу заходить десяток пасажирів. Водій помічає, що я знімаю телефоном салон та просить мене припинити зйомку. Цікавиться, в якому я працюю виданні. Відповідаю чесно – Радіо Свобода. Водій здивований, каже, видання поважне, тож готовий поспілкуватися не на камеру. Розповідає: його звати Сергій, водієм працює понад 15 років. Карантинні заходи підтримує, але зізнається – судячи з його досвіду дотриматися введених обмежень буде неможливо.

«Я не можу не брати людей на зупинках. Це зараз середина дня, людей не багато, реагують на відмову нормально. Але ви б бачили, що тут вранці було! О шостій годині люди просто штурмом брали автобуси, ледь не перевертали їх, до бійок доходило! Карантин ввели, метро закрили, а люди все одно йдуть на роботу, треба якось доїжджати. Я ж не можу відмовити, вони все одно заходять в салон, мені що, їх бити?», – зазначає Сергій.

Демонстративно на перших двох зупинках він людей не підбирає – повідомляє, що кількість пасажирів вже перевищена. Але згодом, коли розуміє, що знімати я не стану, перестає вагатися, та запускає в маршрутку усіх охочих.

Про обіцяні наряди поліції на зупинках, які б мали контролювати кількість пасажирів, водій лише чув у новинах.

У відповідь на питання про засоби особистого захисту починає сміятися: «Та які там маски! Ніхто нічого нам не видавав. Власним коштом я міг би придбати, але, по-перше, це стало дуже дорого, по-друге, в аптеках масок немає. Дружина працює у лікарні медсестрою, їм на роботі видали по дві маски, сказали – більше немає».

До кінця маршруту в салон автобусу постійно додається людей. У масках одиниці пасажирів. Хтось кашляє, хтось постійно витирає носа. На кінцевій зупинці прощаюсь із водієм, наостанок він бажає не хворіти.

Решту свого шляху долаю пішки. Кілька кілометрів до центру міста мені попадаються зачинені крамниці та кафе. Утім, далеко не всі заклади громадського харчування дотримались правил карантину, які дозволяють лише кур’єрську доставку їжі з ресторанів та кафе. На перший погляд правилами знехтували відсотків 30 закладів. В одному з них я вирішила поцікавитися, чому не дотримуються розпорядження Кабінету міністрів. Мене виганяють із нецензурною лайкою.

У центрі міста на зупинках бачу одну й ту ж картину: водії беруть в салони значно більше від десятка людей. Самих містян на вулицях не надто багато, частина носить маски, а дехто власних звичок не змінює – п’є каву на вулиці та їсть фаст-фуд на ходу.

Завершивши свої справи, вирішую повернутися додому на таксі. Мій водій каже: замовлень не побільшало, а от деякі його колеги почали брати додаткові гроші за перевезення.

«В додатку, через який таксі замовляєте, ціна одна. А в особистих повідомленнях водії пишуть – зверху клади ще сотку. За ризик», – розповідає таксист.

Вже вдома ретельно мию руки та сідаю читати результати позачергового засідання Харківської міської ради, яке відбувалось сьогодні вдень.

За даними мерії, у лікарнях міста є все необхідне для боротьби із COVID-19. Утім, додатково з бюджету міста виділено 20,5 мільйонів гривень на закупівлю засобів індивідуального захисту, ліків, дезінфекційних засобів та апаратів штучної вентиляції легенів.

Також мер міста Геннадій Кернес під час засідання повідомив, що цими вихідними до Харкова мають привезти 200 тисяч текстів для виявлення COVID-19. Ці тести закупило не місто, а китайський бізнесмен, засновник сайту AliBaba Джек Ма.

А от як вирішувати складнощі з громадським транспортом у мерії ще не знають. Кажуть, сьогодні усього лише перший день карантину і логістику руху транспорту ще будуть змінювати.

«Ми збільшили реальну кількість автобусів на маршруті за рахунок водіїв з передмістя. У нас є підприємства, які обслуговують і місто, і передмістя. Не створюйте паніку, це перший день, кілька днів дайте, і все устаканиться, ми будемо ще змінювати маршрутну сітку, побачили, де є недостача, додатково буде перерозподіл з інших маршрутів», – розповів заступник мера міста Євген Водовозов.

Чиновники просять зберігати спокій, та запевняють – місто цілком готове до можливого спалаху коронавірусу. Але, після побаченого сьогодні у громадському транспорті та на вулицях міста, залишається лише сподіватися, що таке запевнення є реальним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG