Доступність посилання

ТОП новини

Хабарництво у Європарламенті: лобістів реєструватимуть, а депутатів змусять до етичної поведінки


Брюссель – Європейське лобі, тобто представники фінансових груп та монополій, постійно тиснуть на Європарламент та Європейську комісію, відстоюючи свої інтереси. Тим часом нещодавній експеримент британських журналістів, що видавали себе за лобістів, виявив серед євродепутатів хабарників. Нині дії нечистих на руку парламентарів розслідує спеціальна комісія, а вплив лобі на законодавчі інституції ретельно вивчають та намагаються більше контролювати. Їх, як і депутатів, мають примусити поважати правила, зокрема, не брати й не пропонувати хабарів.

Журналісти британського видання Sunday Times протягом тривалого часу проводили експеримент: видаючи себе за представників лобі, за якими стоять великі банки та компанії, вони пропонували щедрі грошові винагороди депутатам Європарламенту. Більшість відмовлялася, а от Ернст Штрассер із Австрії, Зоран Таллер зі Словенії та Адріан Северин із Румунії погодилися за гроші просувати деякі зміни до європейських законів. Звинувачені у корупції, двоє з них вже розпрощалися із депутатськими мандатами, а Адріан Северин звернувся до суду.

Тим часом попри збентеження, що панує у Європарламенті, та розслідування спеціальної комісії чимало питань виникло й щодо впливу лобі на політику Євросоюзу.

«Роль лобі полягає у просвіті тих, що ухвалюють політичні рішення на предмет різноманітних наслідків від впровадження (законів) та щодо існуючого можливого вибору, коли ухвалюють законодавчі тексти», – пояснює генеральний директор європейського лобі від Союзу споживачів Монік Ґуаян. Вона – представниця лише однієї з гілок європейського лобі.

Лобі: прояв демократії чи приклад нерівноправ’я?

Самих лобістів у Брюсселі нараховується аж близько 20 тисяч. Їхнє завдання – тиск на законодавців та політиків, щоб ухвалити чи відхилити закони в інтересах своїх фінансових груп чи промислових компаній. Для одних діяльність лобі – це свідчення демократії, для інших – приклад нечесної гри та нерівноправ’я. Наприклад, згадане європейське бюро Союзу споживачів часто наштовхується на тверду, а подекуди й агресивну конкуренцію з боку потужних промислових лобі.

Інша проблема – так би мовити, «замасковане лобі». Євродепутат не завжди усвідомлює, що особа, з якою він обмінюється думками, – лобіст. Тому в Єврокомісії та Європарламенті створили списки офіційних лобі, хоча донині реєстрація була необов’язковою.

Водночас скандальна історія депутатів-хабарників може змінити правила гри.

«Політик повинен бути обачним» – віце-президент Європарламенту

«Існує особиста етика: ніколи не приймати грошей, подарунків чи готової написаної поправки до закону за фінансову компенсацію, – каже віце-президент Європарламенту Ізабель Дюран. – Але не слід знищувати лобізм. Знищувати треба поганих лобістів та поганих парламентарів».

Євродепутат і віце-президент парламенту Євросоюзу також зазначила: «Троє впійманих на хабарництві депутатів не мають жодного виправдання. Коли ти політик і представляєш громадські інтереси, у власній поведінці слід бути надзвичайно обачним».

Тим часом через інцидент у цій представницькій та законодавчій установі об’єднаної Європи обіцяють, з одного боку, посилити контроль та зробити реєстрацію лобі обов’язковою, з іншого чільники Європарламенту закликають поглибити правила прозорості для кожної з існуючих євроінституцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG