Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську стартувала чергова «антитабачниківська» студентська кампанія


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську розпочалася чергова студентська кампанія проти політики міністра освіти України Дмитра Табачника, який керує відомством уже понад рік. Представники різних вишів просто неба презентували театралізоване дійство, таким чином протестуючи проти корупції у вишах і русифікації освіти. Учасники акції також зажадали відставки Дмитра Табачника з посади. Утім, такі вимоги підтримує не вся молодь міста.

«Ось вам «гроші». За ці «гроші» Ви можете купити диплом про вищу освіту в Табачника! Підходьте, виписуємо диплом…».

За символічні гроші – символічні дипломи
Символічні грошові знаки з портретом міністра освіти у центрі Дніпропетровська можна обміняти на символічні дипломи. Їх сьогодні виписують усім охочим. Організатори акції кажуть: таким чином вони привертають увагу до проблем студентства: хабарництва у вишах, скорочення на 40 відсотків числа бюджетних місць, неприйнятних умов проживання в гуртожитках.

Голова громадської організації «Студентська свобода» у Дніпропетровську Денис Ковальов каже: зубожіння студентів на совісті міністра.

«Від початку 2011 року, приміром, на нашому історичному факультеті стипендії зменшили на 10 відсотків. Ми, бюджетники, отримували 700 гривень, а тепер 560 гривень. Нам пояснили: у державному бюджеті є дірка, і ви маєте з цим змиритись», – сказав Денис Ковальов.

«Тільки 20 відсотків викладачів говорять українською»

Втім, на думку активістів, найбільша провина профільного міністра не в матеріальній скруті студентів, а в сплеску русифікації вищої освіти. Герман Назаренко, студент факультету міжнародної економіки Дніпропетровського національного університету, каже, що все більше дисциплін у виші за міністра Табачника почали викладати російською.

«Більшість викладачів розмовляють російською мовою, на жаль. Тільки приблизно 20 відсотків викладачів говорять українською. Звичайно, є можливість попросити викладача спілкуватись українською, але далеко не всі погоджуються. Наразі все більше відмов. Я дивуюсь, як українофоби можуть займатись освітою в Україні», – розповів Радіо Свобода Герман Назаренко.

«Деяким викладачам легше російською»

У штабі молодіжного крила Партії регіонів студентська акція викликала обурення. Водночас керівник обласної молодіжної організації «Молоді регіони» Дмитро Павлов погодився: документацію дніпропетровські виші ведуть українською, але на лекціях справді часто все ж звучить російська.

«Більша частина населення Дніпропетровської області у побуті використовує російську мову. Це факт, що звершився. І це не можна засуджувати. Справді, у вишах деяким викладачам легше доносити знання студентам російською мовою. Я вважаю спекулятивною тему використання мови у вишах, абсолютно передчасною і штучною», – сказав Дмитро Павлов у коментарі для Радіо Свобода.

Учасники «антитабачниківської» акції
Дніпропетровські студенти також розповіли Радіо Свобода, що за міністра Дмитра Табачника російська мова стала лунати частіше на гуманітарних факультетах, а на технічних вона переважала і за попереднього міністра Івана Вакарчука.

Раніше Дмитро Табачник наголошував, що двомовність – це багатство, від якого українцям не варто відмовлятися. Він також відкидав закиди у тому, що хабарництво поширене в українських вишах, а окремі проблеми, казав він, можна вирішити за допомогою нового закону «Про вищу освіту».

Тим часом «антитабачниківська» кампанія на Дніпропетровщині, кажуть організатори, триватиме. Наступним містом, де відбудеться акція, стане Кривий Ріг.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG