Доступність посилання

ТОП новини

Рішення США надати політичний притулок майорові Миколі Мельниченку та дружині журналіста Георгія Гонгадзе - Мирославі – одна з найголовніших тем в російських засобах масової інформації


Рішення США надати політичний притулок майорові Миколі Мельниченку та дружині журналіста Георгія Гонгадзе - Мирославі – одна з найголовніших тем в російських засобах масової інформації

Москва, 16 квітня 2001 - Незважаючи на інші карколомні події (скажімо, перехід телевізійної компанії НТВ у володіння «Газпрому»), тема надання політичного притулку майору Мельниченку та Мирославі Гонгадзе виявилась однією з найголовніших у російських засобах масової інформації. У новинах НТВ це була третя тема – після Великодня та зміни керівництва НТВ. До речі, досить промовистий факт, який, напевне, зацікавить слухачів: «нове» НТВ ставиться до ситуації в Україні більш обережно, ніж минуле. Активних голосів на підтримку української опозиції, які впродовж багатьох місяців лунали в ефірі найпопулярнішого російського інформаційного каналу, тепер просто немає. Однак, цікавість до рішення американського Державного департаменту триває.

На шпальтах газети «Коммерсант» у понеділок можна побачити великий портрет Мирослави Гонгадзе та її слова про те, що вона назавжди залишає Україну. Що говорять поінформовані спостерігачі? В російській столиці вважають, що тепер Росія має ретельніше поставитися до ситуації, яка розвивається в Україні. Російські оглядачі гадають, що рішення про надання політичного притулку майору Мельниченкові та Мирославі Гонгадзе означає готовність Сполучених Штатів нині бути активними учасниками політичних процесів, які відбуваються в Україні, ба більше – що це спричинено бажанням не допустити, аби Україна залишалась у сфері російського впливу. А на думку моїх російських співрозмовників, економічні зобов’язання України перед Росією так чи так призведуть до того, що вона буде у цих «тенетах» – не сьогодні, то завтра. Ось із цим пов’язано небажання нової американської адміністрації сьогодні ставитися з належною повагою до інтересів президента Леоніда Кучми та його найближчого оточення.

Таким чином, на думку російських спостерігачів, уже незабаром можна буде чекати досить серйозних кроків як Сполучених Штатів, так і Російської федерації. Якщо Владімір Путін раніше не був активним прихильником Леоніда Кучми і дистанціювався від ситуації, що склалася в Україні, то сьогодні російський президент має бути активним прихильником українського, адже йдеться про зовнішньополітичні інтереси України (а бачимо як США ставляться до цих інтересів,– наголосили мої досить поінформовані співрозмовники, пов’язані з дипломатичними колами в Москві).

Отже, це перші неофіційні реакції російської столиці на те, що відбувається сьогодні у Сполучених Штатах навколо Миколи Мельниченка та дружини Георгія Гонгадзе. Можна вважати, що реакція офіційної Москви не змусить на себе чекати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG