Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес російських громад Криму і Союз православних громадян автономної республіки виступають проти голови кримського парламенту Леоніда Грача


Конгрес російських громад Криму і Союз православних громадян автономної республіки виступають проти голови кримського парламенту Леоніда Грача

Симферополь, 02 травня 2001 - Конгрес російських громад Криму і Союз православних громадян автономної республіки виступають проти участі голови кримського парламенту Леоніда Грача в піклувальній раді будівництва собору святого Олександра Невського у центрі Симферополя. Про це йде мова у поширеній у середу заяві цих кримських організацій.

У заяві лідерів Конгресу російських громад Криму і Союзу православних громадян автономної республіки мовиться, що вони як православні християни "усією душею підтримують" відновлення зруйнованого комуністами собору, але в них виникла "низка питань, що ставлять під сумнів цінність і реальний успіх цієї благої справи". Особливі претензії цих організацій до того факту, що піклувальну раду відбудови кафедрального собору святого князя Олександра Невського очолив Леонід Грач.

На думку авторів заяви, "створення піклувальної ради під керівництвом секретаря Кримського рескому Компартії України Леоніда Грача вражає своїм цинізмом”, оскільки ще недавно лідер кримських комуністів разом із співтоваришами брав участь у гоніннях на православних віруючих Криму. Крім того, склад піклувальної ради нагадує звичайний партійно-господарський актив з пріснопам’ятних радянських часів. Авторів заяви також дивує позиція Кримської Єпархії УПЦ Московської Патріархії, яка не залучає до роботи в піклувальній раді проросійські і православні організації, натомість, роблячи ставку на комуністів, які завжди відстоювали атеїзм.

На закиди Конгресу російських громад Криму і Союзу православних громадян автономної республіки ні Леонід Грач, ні митрополит Симферопольський і Кримський Лазар не відповідають. Натомість обидва керівника – парламентський і церковний регулярно проводять зустрічі і робочі наради з відновлення храму. У квітні кримський спікер своїм розпорядженням утворив піклувальну раду з будівництва так званого “Духовно-патріотичного комплексу”, який включатиме кафедральний собор святого князя Олександра Невського, пам’ятний знак визволителям Симферополя у 2 світову війну і пам’ятний знак російським військам, які у 18 столітті захопили Крим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG