Доступність посилання

ТОП новини

Черговий політичний притулок для білоруських опозиціонерів?


Черговий політичний притулок для білоруських опозиціонерів?

Прага, 20 червня 2001 ― Колишні слідчі білоруської прокуратури, котрі наполягають на існуванні при міністерстві внутрішніх справ спеціального загону смерті, одержали політичний притулок у Сполучених Штатах. Про це повідомила Радіо Свобода білоруська правозахисна організація. Державний департамент США не підтвердив цієї інформації, але коментуючи наявність карального підрозділу, заявив про нагальну потребу розкрити справи із зникненням опозиційних політиків і притягти до віповідальності винних.

Сполучені Штати Америки надали політичний притулок білоруським слідчим Прокуратури - Дмитру Петрушевичу та Олегові Случеку. Про це повідомив Радіо Свобода президент громадської організації “Правова допомога населенню” Олег Волчек. За його даними, обидва зараз перебувають на території США.

Минулого тижня у листі до засобів масової інформації та правозахисних організацій слідчі прокуратури звинуватили білоруську владу в утриманні спеціального загону смерті для фізичної ліквідації лідерів організованої злочинності, а також активістів опозиційного до президента руху.

Вони оприлюднили відеокасету із записом їхніх свідчень про те, що спеціальний каральний загін Міністерства внутрішніх справ причетний до вбивства колишнього віце-спікера Віктора Гончара, який зник у вересні 1999 року. Слідчі прокуратури також звинувачують солдатів загону смерті у зникненні російського журналіста ОРТ Дмитра Завадського.

Адміністрація Білого Дому не підтвердила інформації про політичний притулок Петрушевичу та Случеку, але у вівторок речник Держдепартаменту Річард Баучер повідомив, що його відомство вже ознайомилося із інформацією слідчих і вважає її сигналом нагальної потреби провести розслідування цих справ. Річард Баучер: “Ми вже давно закликаємо до проведення ретельного розслідування у справі зникнення колишнього білоруського міністра внутрішніх справ Захаренка, колишнього віце-спікера опозиційного до президента парламенту Гончара, його помічника Анатолія Красовського і також оператора російського телебачення. Білоруській владі слід дати пояснення в цих справах, аби розвіяти страх поміж населення і створити сприятливу атмосферу для проведення 9 вересня президентських виборів.”

На думку незалежних спостерігачів, спец-служби Білорусі є потужним інструментом розправи над опозицією, а президент Лукашенко так інтенсивно використовує міліцію і службу безпеки проти своїх опонентів, що більшість країн розглядають його режим, як тоталітарний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG