Доступність посилання

ТОП новини

Палестинсько-ізраїльський конфлікт – терактів менше, але щодня гинуть єврейські поселенці й тривають каральні акції ізраїльського війська


Палестинсько-ізраїльський конфлікт – терактів менше, але щодня гинуть єврейські поселенці й тривають каральні акції ізраїльського війська

Єрусалим, 11 липня 2001 – Згідно з повідомленнями ізраїльської преси, Арафат під тиском американських посередників у мирному процесі дав наказ своїм силовим структурам призупинити бойові дії проти ізрїльтян. З одним застереженням. Вони мусять і далі вбивати ізраїльских поселенців на Західному березі річки Йордан та в смузі Газа. Нака Арафата не поширюється на ісламські ектремістські організації «Хамас» та «Ісламський джигад», що не вважають його своїм лідером. Тому теракти тривають, але їх набагато менше.

Відновилася співпраця між ізраїльським військом та палестинською службою безпеки. Ізраїль передав Арафату перелік терористів, які винні у злочинах проти Ізраїлю. Проте Арафат не поспішає з арештом цих злочинців, і тому ізраїльські військові самі взялися за цю справу, арештовуючи та вбиваючи їх. Тривають збройні сутички між палестинськими бойовиками та ізраїльським військом, особливо у смузі Рафія, що на єгипетському кордоні. Ізраїль зруйнував там кілька палестинських будинків, звідки вели вогонь бойовики, і був засуджений за це адміністрацією США та урядами інших країн. Ізраїльська правиця вимагає від уряду рішучих воєнних дій проти палестинської автономії.

Голосно протестують єврейські поселенці, які потерпають від арабського терору. Одначе, голова уряду Аріель Шарон ще не хоче починати відкритої війни з Палестинською автономією, що могло б призвести до загальної реґіональної війни з арабськими держававми. Рекомендації міжнародної миротворчої комісії Мітчелла все ще не здійснюються, бо для цього потрібне цілковите призупинення ворожих акцій з боку палестинців. Ізраїльська розвідка здобула інформацію про запланований теракт на основному цивільному летовищі країни «Бенґуріон». Там провадиться тепер посилений контроль пасажирів, внаслідок чого затримують відліт багатьох літаків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG