Доступність посилання

ТОП новини

Про початок візиту міністра оборони Туреччини до України – в Криму його зустрічають як турецького султана


Про початок візиту міністра оборони Туреччини до України – в Криму його зустрічають як турецького султана

Сімферополь, 08 серпня 2001 - В середу до Криму з офіційним візитом в Україну прибув міністр національної оборони Турецької Республіки Сабахаттін Чакмак-оглу. Представники Збройних сил Туреччини зустрілися із главою українського оборонного відомства генералом Олександром Кузьмуком. У турецької делегації, яка перебуватиме в Криму три дні, широка робоча і культурна програма. Детальніше про це розповідає Володимир Притула.

Без сумніву, сусідня Туреччина є цікавим для України партнером. І не тільки тому, що кордоном між двома країнами є Чорне море, завширшки якихось 200-400 кілометрів. Українці сприймають Турецьку Республіку і як військового партнера з великим ринком збуту зброї. Згадаймо багатонаціональний військово-морський корпус “Блексіфор”, ініційований Анкарою і підтриманий офіційним Києвом. Чи спроби України продати Турецькій армії партію нових українських танків “Ятаган”. Схоже, саме зацікавленість обох сторін у питанні україньких озброєнь стало ключовим і визначальним моментом у формуванні програми перебування турецької військової делегації в Криму. Одразу впадає у вічі, що візит міністра національної оборони Туреччини обмежується лише Кримом. Відвідини Харкова і танкового заводу Малишева не заплановано. Тим не менш, танкова тема, очевидно, постійно переслідуватиме турків під час їхнього перебування в Криму. Місцеві журналісти уже назвали цей візит приїздом турецького султана, бо, справді, главу оборонного відомства Туреччини тут зустрічають за найвищими мірками гостинності.

Згідно з програмою візиту, пан Чакмак-оглу відвідає найкращі і найзатишніші ресторани Кримського півострова –“Маркур”, “Надія”, “Тифліс” і “Стамбул”, а також побуває у Лівадійському та Воронцовському палацах. В середу у міністрів оборони України і Туреччини був робочий ланч з головою Меджлісу кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим та іншими членами Меджлісу. Під час ланчу подавалися кримськотатарські страви. Перед цим пани Кузьмук, Чакмак-оглу і Джемілєв відвідали Ханський палац у Бахчисараї.

Як повідомили джерела в кримському уряді, в четвер міністр оборони України на честь свого турецького колеги планує провести у своїй резиденції в Партеніті урочистий обід і святковий концерт. Напевно, всі ці почесті для високого гостя із Туреччини мали б розм’якшити його серце перед поїздкою до Феодосії, де делегації обох міністерств у п’ятницю відвідають суднобудівний завод “Море”. Тут роблять знамениті десантні кораблі на повітряній подушці “Зубр”, які не мають аналогів у світі. Нещодавно Україна продала два таких плавзасоби ВМС Греції. Тепер і турецькі військові хочуть оглянути ці диво-кораблі. Можливо, наступне замовлення на завод “Море” надійде із Туреччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG