Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка до конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом і ксенофобією


Підготовка до конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом і ксенофобією

Прага, 9 серпня 2001 – У Женеві тривають підготовчі дискусії до конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом, расовою дискримінацією і ксенофобією, яка розпочнеться у місті Дурбан у Південно-Африканській Республіці 31-го серпня. На підготовчій нараді в Женеві головує верховний комісар ООН з питань прав людини Мері Робінсон, яка головуватиме також на конференції в Дурбані. Газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить її коментар про деякі аспекти підготовки до конференції і про завдання її учасників.

Расизм, міжетнічні конфлікти і ненависть до чужинців залишаються найпекучішими проблемами сучасного світу, а в деяких регіонах вони набирають розмаху. Учасники конференції ООН в Дурбані мали б обговорити причини і шляхи боротьби із цими явищами, які стають одним з головних джерел конфліктів і загалом неспокою у світі.

За словами Мері Робінсон, це буде перша глобальна конференція в часах після апартеїду, присвячена боротьбі з расизмом. Її учасники порушать кожну із проблем расової дискримінації від традиційних форм расизму і до становища окремих груп, які залишаються під особливою загрозою. Ідеться тут передусім про аборигенів, тобто групи корінного населення, етнічні, релігійні та культурні меншості. Учасники конференції ООН обговорять причини расизму і дискримінації в пов’язанні цих явищ із крайньою убогістю.

Верховний комісар з питань прав людини Мері Робінсон зазначає, що учасники конференції ООН в Дурбані мають намір обговорити також минуле, що торкається рабства чорних африканців і колоніалізму, а також становище на Близькому сході.

Мова іде про вимогу деяких африканських країн поставити на порядок денний питання про вибачення Сполучених Штатів за рабство чорних африканців, яких кілька століть тому завезли до Америки британці, а також виплату африканським країнам фінансових компенсацій. Тим часом арабські країни намагаються представити ізраїльсько-палестинський конфлікт, як расовий і вимагають на форумі ООН прирівняти сіонізм до расизму. Дещо раніше Сполучені Штати заявили, що американська делегація не братиме участі в конференції, якщо з порядку денного не буде усунено згаданих двох питань. Без участі Сполучених Штатів, які є і фінансовим спонзором конференції, як вважають оглядачі, цей форум не мав би належної ваги і не зміг би опрацювати спільних заходів у боротьбі з расизмом, ксенофобією, етнічною і релігійною дискримінацією.

У перший день підготовчої наради в Женеві Мері Робінсон заявила про свій намір переконати учасників форуму, представників близько 180-ти країн світу стриматися від провокаційних питань порядку денного, зокрема від двох згаданих вимог африканських та арабських країн, які могли б ускладнити або зірвати конференцію. Проте, як видно із виступу Мері Робінсон в газеті «Інтернешанел геральд трібюн», ці питання теж залишаться на порядку денному конференції ООН в Дурбані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG