Доступність посилання

ТОП новини

Ювілей Івана Франка вшанували надто скромно


Ювілей Івана Франка вшанували надто скромно

Івано-Франківськ, 28 серпня 2001 – В Івано-Франківську відзначили 145 років від дня народження письменника, науковця, громадського діяча, людини, іменем якої названо обласний центр Прикарпаття – Івана Яковича Франка. На відміну від надміру гучного святкування Дня незалежності, на честь великого Каменяра місцева влада спромоглася провести лише невеличкий мітинг.

Біля пам’ятника Великому Каменяреві в центрі Івано-Франківська зібрались місцеві письменники, інтелігенція, мер Івано-Франківська, щоб віддати шану письменникові, іменем якої названо обласний центр Прикарпаття. Було покладено квіти до його пам’ятника, і невеличка колона вирушила вулицею, названою також іменем Івана Франка, до погруддя письменника, біля якого й було виголошено декілька коротких промов.

Чи не найбільше вражала надмірна скромність відзначення цієї дати, особливо якщо пригадати, що Іван Франко свого часу був визнаний одним із найбільших інтелектуалів Європи і для майбутнього української нації та й української державності зробив так багато, як мало хто з його сучасників та нащадків. Щоправда, під час виступів відзначалося, що лише відновлення національних орієнтирів допоможе Україні ввійти в коло європейських народів.

Незважаючи на те, що ім’ям Івана Франка названо обласний центр і святкується 145-річчя з дня його народження, ці святкування були затьмарені урочистостями, присвяченими десятиліттю незалежності. Отож замість належного відзначення дня патрона міста та області вийшло лише виконання надокучливого обов’язку, святкування, в якому практично ніхто не був зацікавлений. Натомість обласна організація Соціал-демократичної партії (об’єднаної) вдало скористалася з нагоди і провела своєрідний похід місцями на Гуцульщині, де відпочивав Іван Франко. Про цей рекламний хід у місцевих мас-медіа говорилося значно більше, аніж про саму річницю Великого Каменяра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG