Доступність посилання

ТОП новини

Норвезький корабель із афганськими біженцями. Талібан – релігійна війна в Афганістані


Норвезький корабель із афганськими біженцями. Талібан – релігійна війна в Афганістані

Прага, 30 серпня 2001 – Західна преса порушує низку вже відомих і нових міжнародних проблем, серед яких ми зупинимося сьогодні на інциденті з норвезьким вантажним кораблем, на борту якого перебуває майже 440 афганських біженців і якому Австралія й Індонезія заборонили пристати до їхніх берегів. Західні оглядачі коментують також розгул релігійного фанатизму, який практикує ісламський режим Талібан в Афганістані.

Справа норвезького вантажного корабля, який у міжнародних водах неподалік від індонезійських берегів підібрав із тонучої індонезійської баржі 438 афганських біженців, серед яких є жінки й діти, навіть одна жінка в останніх днях вагітності, викликала особливо широкі відгуки в західній пресі. Кореспондент газети «Вашінґтон пост» повідомляє з австралійського острова Різдва, біля берегів якого тепер перебуває корабель із біженцями, що між урядами Австралії, Індонезії і Норвегії почалася дипломатична війна. Жодна з цих країн не хоче афганських біженців.

Австралійські власті заявляють, що корабель повинен був пристати з урятованими біженцями до найближчого порту, цебто індонезійського. Індонезія, де панує етнічний і релігійний неспокій, заявляє, що тепер корабель перебуває, однак, біля австралійських берегів і тому Австралія мала би прийняти біженців. Норвегія звинувачує обидві країни в бракові гуманності і заявляє, що везти біженців до Норвегії надто далеко.

Інцидент, яким уже зайнялася ООН, розпалює щораз ширші дискусії навкола зростаючої проблеми біженців із найбідніших країн із тоталітарними режимами. Для багатьох промислово розвинених демократичних країн наплив біженців, які саме тут шукають ліпших умов життя, перетворюється на застрашливу проблему.

Тим часом коментатор газети «Нью-Йорк таймс» Карл Індерфурт аналізує дальший розвиток подій в Афганістані, де режим Талібан, за словами автора, фактично розв’язав релігійну війну проти всіх немусульман і навіть мусульман – не суннітів. Автор починає від підготовки талібів до суду над 24-ма працівниками міжнародної гуманітарної організації за звинуваченням у пропагуванні християнства. Усім, у тому числі вісьмом західним громадянам цієї організації, яка розподіляла продовольчу допомогу серед афганського голодуючого населення, може загрожувати смертна кара.

Далі автор порушує становище кількох мільйонів мусульман-шиїтів в Афганістані, які зазнають особливо жорстоких репресій і проти яких Талібан періодично влаштовує криваву різню. Репресії розв’язано проти індуїстів і буддистів, яких віднедавна змушено носити оранжеві покривала, щоб релігійна поліція могла відрізнити їх від мусульман. При цьому автор згадує недавнє знищення двох гігантських історичних статуй Будди, незважаючи на заклики західних країн та ООН.

Автор уважає, що інші мусульманські країни мали би вплинути на Талібан із метою стримати його від дальших екстрем, які викликають обурення у світі й ізоляцію країни. Майже кожен п’ятий житель планети – мусульманин, пише автор. 55 мусульманських країн творять організацію Ісламська конференція. Іслам неначебто не схвалює переслідувань інших релігій, зазначає коментатор. Однак проти екстрем Талібану запротестував лише Іран, де переважають мусульмани-шиїти, які в Афганістані теж стали об’єктом переслідувань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG