Доступність посилання

ТОП новини

Цими вихідними в передмісті Брюсселя в розкішному замку Женвал відбулась дводенна неформальна сесія Ради Міністрів Європейського Союзу


Цими вихідними в передмісті Брюсселя в розкішному замку Женвал відбулась дводенна неформальна сесія Ради Міністрів Європейського Союзу

Брюссель, 10 вересня 2001 - Основними темами порядку денного - негайний пошук погашенння зростаючої кризи на близькому Сході, врегулювання конфліктів в Македонії, підготовка до саміту Україна ЄС, майбутнє Європи в умовах розширення Європейського Союзу.

Не можна не відзначити того, що перший день сесії Ради міністрів ЄС опинився на межі зриву, через тривале спізнення на сесію Голови Ради міністрів ЄС, міністра закордонних справ Бельгії Луї Мішеля. Луї Мішель саме того дня завершив участь у конференції ООН з питань боротби з расизмом, яка відбувалась в Південній Африці.

Тому в програмі сесії глав дипломатичних відомств відбулись несподівані зміни і першим на порядку денному постало обговорення кризи в Македонії замість того яких рішучих дипломатичних заходів повинен вжити ЄС для погашення конфлікту на Близькому Сході.

Тому рішення по Македонії, можна сказати, ухвалювались майже похапцем.

Один із основних ухвалених рішень - це відбір і тренування ста поліцейських для контролю за порядком в македонському містечку Тетово, де проживає велика кількість етнічних албанців. Для поверненння біженців у свої домівки на північ Македонії в міста Тетова і Куманово будуть постійно курсувати автобуси. Для місцевих муніципальних влад міжнародними європейськими організаціями буде надана необхідна фінансова допомога для їх політичної та економічної підтримки. ЄС також координуватие та допомагати у розбудову мережі неза лежних засобів інформації та вивчення журналістів.

Щодо становища в Македонії Верховний представник ЄС у справах зовнішньої політики та оборони Хав’єр Солана висловив стурбованість що після того, як НАТО завершить місячну операцію з вилученння зброї від албанських повстанців і залишить Македонію, в Македонії може утворитися вакуум безпеки, тому Хав’єр Солана заявив, що ЄС повинне просити керівництво НАТО прододовжити свою присутність в Македонії.

Голова Ради Міністрів ЄС Луї Мішель повернувся до Бельгії в замок Женвал пізно по полудні і відразу доповів про результати антирасистської конференції в Південній Африці. На цьому напрямку ЄС досягнув таких результатів: була проведена низка консультацій з палестинським лідером Ясиром Арафатом. Він повідомив Луї Мішелю, що цього тижня в Каїрі відбудеться нарада п’ятдесят шести арабстких держав. І під час цього арабського форуму арабський світ визначиться , як саме може виступати Європейський Союз в ролі посередника у погашенні Близькосхідного конфлікту.

ЄС цій проблемі приділяє досить важливе значення. Після того, як американська та ізраїлська делегації демонстративно і солідарно залишили зал засідань антирасистської конференції в Південній Африці, політика офіційного Брюсселя у врегулюванні близькосхідної проблеми повинна бути дуже обережною і гнучкою, аби вона негативно не відбилась на взаєминах із США. Тому, якщо нині ЄС і говорить про неправомірність ізраїльських військ, які вступили на палестинську територію, то робить це досить м’яко, без демаршів та нот протесту, як це робилося приміром на адресу Москви у зв’язку з чеченською кризою.

Що до того, яких результатів очікє ЄС від Ялтинського самміту відповідь виглядала іронічною. Мовляв, а що від ного можна чекати? Хоча делегація ЄС до Ялти вирушає з досить масивним пакетом програм і пропозицій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG