Доступність посилання

ТОП новини

Самміт ЄС-Україна в Ялті


Самміт ЄС-Україна в Ялті

Ялта, 10 вересня 2001 - Сьогодні в Криму мав розпочатися Самміт ЄС-Україна – зустріч чільних представників Європейського Союзу і керівників Української держави. Із незрозумілих причин прибуття європейської делегації затрималося і всі пленарні засідання Самміту відбуватимуться уже у вівторок.

Делегація Європейського Союзу, яка бере участь у самміті Україна-ЄС, прибула до Ялти значно пізніше, аніж очікувалося і зустріч у верхах відбуватиметься лише один день замість двох. Літак з Брюсселя, на борту якого – прем`єр-міністр Бельгії Гі Вергоф-стадт, міністр закордонних справ цієї ж країни, котра зараз головує в ЄС, - Луї Мішель, генеральний секретар Європейського Союзу, верховний представник з питань зовнішньої політики і безпеки Хав`єр Солана, а також голова Єврокомісії Романо Проді, прилетів до Симферополя лише після 8-ї години вечора, тож, як повідомляють джерела в українському Міністерстві закордонних справ, довелося скасувати прийом на честь гостей з ЄС, який у цей час Президент України збирався провести на державній дачі “Зоря”у Форосі. Деякі акредитовані в Ялті журналісти припускають, що саме бажання чільних представників ЄС звести спілкування з лідерами України до рівня формальних заходів і стало причиною такого запізнення і скорочення роботи Самміту.

Втім, до вечора ніхто з офіційних осіб з обох сторін не коментував цю ситуацію. Взагалі, вся підготовка до цієї зустрічі проходить у досить незвичній нервовій та авральній обстановці. До останньої хвилини не була відома програма Самміту. Не відомо, – в усякому в ялтинському прес-центрі МЗС України – які документи буде тут підписано.

В кулуарах напередодні Самміту обговорюються повідомлення західних інформагенств про те, що керівництво ЄС має намір натиснути на офіційний Київ саме у питаннях свободи слова і свободи преси. Саме тому, поза рамками Самміту, але за участі представників ЄС та журналістів, акредитованих у Брюселі, в Ялті у вівторок відбудеться “круглий стіл” з проблем свободи слова в Україні, який організовують київська журналістська організація “Хартія-4” і Комітет з моніторингу свободи преси в Криму.

Ну, а потім на тлі цієї проблеми обговорюватимуться й інші претензії європейців до України, а саме – про прозорість приватизації, особливо в енергетичній галузі. Тож такої собі легкої прогулянки, як і демонстрації широкого міжнародного визнання для українського керівництва в Ялті може і не вийти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG