Доступність посилання

ТОП новини

Відплатний удар США


Відплатний удар США

Прага, 8 жовтня 2001 – Західні газети в понеділок головну увагу зосереджують на дискусіях навкола вчорашнього відплатного удару американських і британських сил по військових об’єктах в Афганістані за терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні. Більшість оглядачів вважають нинішню відплатну акцію закономірною і закликають до паралельних дипломатичних і розвідувальних зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом.

Коментуючи відплатний удар американських і британських повітряних і морських сил по військових об’єктах і терористичних базах в Афганістані, газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті називає цю акцію моментом, якого всі очікували від 11 вересня, тобто від часу терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні. Тепер адміністрація президента Буша, як вважає газета, повинна обережно і розумно продовжити боротьбу проти міжнародного тероризму, підтримавши воєнні дії широкою кампанією, яка включала б дипломатичні і розвідувальні зусилля. Ці зусилля мали би бути спрямовані на знищення терористичних баз в Афганістані і послаблення військового потенціалу афганського режиму талібан, який і далі переховує організатора останніх терористичних актів у США Осаму Бін Лядена і його терористичну мережу. Газета схвально відгукується про рішення президента Буша включити широку допомогу афганським біженцям, як елемент стратегії боротьби проти тероризму. Це надзвичайно важливо, зазначає «Нью-Йорк таймс», звести до мінімуму страждання афганського цивільного населення. Газета висловлює сподівання на підтримку нинішньої відплатної акції з боку американської громадськості, якщо ця акція буде проведена належним чином і проти винуватців терористичних актів у США.

Газета «Уолл стріт джорнел», теж у редакційній статті порушує цю ж саму тему. Газета зазначає, що нинішній удар є першою війною, в якій поряд з бомбами з літаків спадають харчові пакети для цивільного населелння. Це було важливо, щоб продемонструвати, що Сполучені Штати не мають наміру воювати з багатостраждальним населенням Афганістану. Головними мішенями удару, веде далі газета, стали командні і контрольні пункти, а також протиповітряна оборона талібів. Газета схвально відгукується також про залучення до антитерористичної коаліції афганської опозиції, тобто Північного альянсу. Нинішні удари послаблять талібан, однак, справу перебрання влади в Кабулі, закінчує «Уолл стріт джорнел», союзники залишають самим афганцям.

Тим часом оглядач британської газети «Ґардіян» Джуліян Борджер коментує телевізійний виступ Осами Бін Лядена після удару по Афганістану. Цей виступ, як вважає автор, не є запізнілою думкою терориста. Це є суттєвий елемент його стратегії, такий же важливий, як і терористичні акти проти світового торговельного центру і пентагону, в яких загинуло майже 6 тисяч людей. Автор розцінює пропагандистські ремарки Бін Лядена, як заклики до повстання в мусульманському світі з метою витіснити Сполучені Штати із Близького сходу і змести прозахідні режими у деяких арабських країнах. Насправді ж, веде далі автор, іслам, як і християнство, є поділений на дві головні частини – на суннітів і шиїтів, а також на низку сект, серед яких є і вагабіти Бін Лядена.

Мета риторики Бін Лядена в його телевиступі, як підкреслює коментатор, - посіяти відчуття апокпліпсису серед мусульман, тому кожен з них мав би визначити своє місце у нинішній ситуації. Автор передбачає, що цей виступ може викликати широкий резонанс у мусульманському світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG