Доступність посилання

ТОП новини

Ускладнюються стосунки мiж урядом у Бєлградi й крайовою владою у Воєводинi, яка вимагає повернення автономiї, скасованої режимом Слободана Мiлошевича


Ускладнюються стосунки мiж урядом у Бєлградi й крайовою владою у Воєводинi, яка вимагає повернення автономiї, скасованої режимом Слободана Мiлошевича

Бєлград, 11 жовтня – Кореспонденти з Бєлграда провели ще одну довгу нiч перед телевiзiйними екранами. Одна з типових для Сербiї драм розпочалася у вiвторок, коли сербсьий комiтет державного Радiотелебачення призначив нових керiвникiв редакцiй радiо й телебачення у Новому Саду, адмiнiстративному центрi краю Воєводина. Голова Крайової ради Ненад Чанак, лiдер Лiги соцiал-демократiв, яка виступає за автономiю краю, розбив дошку з назвою iнституцiї бiля входу до новосадської студiї й проголосив вiдокремлення крайового радiотелебачення вiд бєлградського. Вiн сказав: “Нiколи бiльше Бєлград не буде розпоряджати нашим майном. Нiколи бiльше про нас, воєводинцiв, не будуть вирiшувати без нас!”

Енергiйний Чанак iз спiвробiтниками до ранку залишився у студiї й у прямому ефiрi вiдповiдав на питання глядачiв. Вiн заявив, що демократичнi сили перед торiшнiми виборами обiцяли повернути Воєводинi автономiю, скасовану дванадцять рокiв тому режимом Мiлошевича. Проте, децентралiзацiя ще не розпочалася. Голова Крайової ради звинуватив президента Югославiї Воїслава Коштунiцу та республiканського прем’єр-мiнiстра Зорана Джiнджича в тому, що продовжують централiзаторську полiтику Мiлошевича.

Наступного дня Ненад Чанак вiдвiдав державну нафтопереробну компанiю, осiдок якої знаходиться в Новому Саду й заявив, що компанiя також належить Воєводинi, де видобувають двi третини сербської нафти. Бєлградське телебачення голову Крайової ради Воєводини назвало екстремiстом та насильником й розповсюдило повiдомлення в якому мовиться, що “Чанак пiд час незаконного вторгнення в будинок телебачення був озброєний”. Бєлградьскi урядовцi вiдмовляються коментувати скандал. Нагадаємо, що лiдери трьох воєводинських партiй ще у липнi поставили ультимативну вимогу повернути автономiю цьому краю на пiвночi Сербiї. У разi вiдхилення вимоги вони виявили готовнiсть звернутися за допомогою до мiжнародного спiвтовариства. Конфлiкт врегульовано обiцянкою Бєлграда, що централiзаторськi закони буде скасовано найближчим часом. Проте, понинi нiщо не змiнилося. Бєлград усе забирає, а нiчого не дає – кажуть обуренi воєводинцi. В передачах новосадського телебачення бiльше немає емблеми Радiотелебачення Сербiї. Його працiвники патетично заявляють, що нарештi прийшла свобода. Полiтична боротьба за автономiю Воєводини продовжується й пожвавлюється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG