Доступність посилання

ТОП новини

Форум Азійсько-Тихоокеанської співпраці


Форум Азійсько-Тихоокеанської співпраці

Прага, 18 жовтня 2001 – Сьогодні в Шанхаї закінчилася нарада міністрів закордонних справ Форуму Азійсько-Тихоокеанської співпраці. У суботу натомість тут розпочнеться самміт лідерів країн цього регіону, присвячений передусім спільним заходам у боротьбі з тероризмом.

У перебігу дводенної наради міністри підготували низку документів для учасників самміту, який відбудеться протягом наступного уікенду, в тому числі підготували проект спільної декларації у справі боротьби з міжнародним тероризмом. Президенти і прем’єр-міністри 21-ї країни, що належать до Форуму Азійсько-Тихоокеанської співпраці, схвалять цей документ на закінчення своєї зустрічі. Журналісти наводять деякі з головних положень спільної декларації, які передбачають тісну співпрацю і обмін інформацією про терористичну діяльність у різних країнах світу, про спільні заходи безпеки повітряного руху, про гарантії безпеки достав нафти і газу, а також про посилення міжнародного контролю над фінансами терористичних груп. Деякі з лідерів регіону, серед них президент США Буш, прибули до Шанхая у п’ятницю. У цей же день Буш мав зустріч із президентом Китаю Цзянь Цземінем зокрема у справі ситуації в регіоні Південної Азії у зв’язку з воєнною операцією США в Афганістані, а також двобічної торговельної й економічної співпраці між США й Китаєм. У неділю президент Буш має намір зустрітися в Шанхаї з російським керівником Путіним. Протягом уікенду Буш зустрінеться із прем’єр-міністром Японії Коізумі і президентом Південної Кореї Кім Де Янґом, зустріч з яким минулого місяця зірвали терористичні акти у Нью-Йорку і Вашінгтоні. У перебігу цих зустрічей президент Буш сподівається заручитися ширшою підтримкою відплатної акції в Афганістані і дальшої протитерористичної кампанії з боку лідерів форуму. Деякі ісламські країни регіону за підтримку антитерористичної кампанії вимагають від Сполучених Штатів гарантій, що воєнна акція не пошириться поза межі Афганістану на інші мусульманські країни і що ця акція буде закінчена найближчим часом. Зокрема Індонезія і Малайзія виступили проти дальших ударів по Афганістану у зв’язку з великими втратами серед цивільного населення. З огляду на брак конкретних підтверджень таких втрат, американські офіційні особи вважають, що заяви про втрати – це пропаганда талібану з метою уникнути дальших ударів по військових об’єктах і терористичних базах, на одній з яких і далі переховується саудівський терорист Бін Ляден. Для обговорення цих та інших питань президент Буш має також намір зустрітися під час самміту в Шанхаї з малазійським керівником Магатіром Могамадом.

Проте, головна мета самміту лідерів країн Азійсько-Тихоокеанського регіону – це рішучий осуд останніх терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні, а також ухвалення спільних заходів боротьби з міжнародним тероризмом у найближчому майбутньому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG