Доступність посилання

ТОП новини

Антиглобалісти вичікують і тимчасово змінюють пріоритети після терористичного нападу на США


Антиглобалісти вичікують і тимчасово змінюють пріоритети після терористичного нападу на США

Прага, 22 жовтня 2001 — Цьогомісячна зустріч світових лідерів у Шанхаї відбулася без того галасу й нерідко насильства, що супроподжували останнім часом їхні зібрання по всьому світі. Активісти дедалі більше організованого антиглобалістського руху кажуть, що зустріч держав – учасниць Азійсько-тихоокеанської економічної співпраці й так не була для них важливою метою — але справа ще й у тому, що за нинішніх умов їхній рух мусить переорієнтовуватися на інші пріоритети, як-то антивоєнні чи антирасистські ідеї.

Та оглядачі вважають, що врешті антикапіталістичний рух може вийти з нинішнього відступу з новими силами — якщо в боротьбі проти тероризму, що триває під проводом США, жертвою стануть громадянські свободи.

Звичайно, на засідання в Китаї й до нападів на Америку вибралися б лише найсміливіші — й найкраще профінансовані — учасники протестів, хоч у шанхайській зустрічі й брав участь президент США Джордж Буш.

Але тепер, коли в усьому світі нарощують заходи безпеки, а «антикапіталістичну» позицію іноді схильні ототожнювати з «протерористичною», це було б просто нерозсудливо.

Тож наступними тижнями, ба й місяцями, антиглобалістський рух може дещо відступити й зачекати, щоб оцінити розвиток громадського ставлення до протестів. Так, наприклад, уважає учений і ветеран протестів у Сіетлі, Празі й ¢енуї Волден Белло, який дав інтерв’ю агентству Ройтерз.

Від часу зустрічі Світової організації торгівлі в Сіетлі 1999 року, коли демонстрантів мали переважно за неорганізовану юрбу, політичний і фінансовий уплив цього руху різко зріс, і відтоді він завдав шкоди на мільйони доларів, змусив світових керівників переносити свої засідання в далекі схованки в горах — і здобувається на дедалі прихильніше ставлення в ширших громадських колах.

Та останніми тижнями табори вишколу демонстрантів було розпущено, а самі протести скасовано — включно з планованим на 50 тисяч учасників до щорічної конференції МВФ і Світового банку в Вашин∂тоні: антиглобалістичні угруповання засвідчують шану загиблим — а ще не хочуть виглядати непатріотичними.

До того ж атмосфера остраху після нападів на США може стати зручним виправданням для жорсткої реакції на дії таких угруповань, які давно вже дратують деякі уряди.

І їхні активісти уважно стежать за вже відчутним зсувом у бік підвищення безпеки за рахунок громадянських свобод.

Але й без цього антиглобалісти усвідомлюють, як тепер сприйматимуться їхні ідеї: твердження, що напади на США стали наслідком екстремізму, який постав завдяки походові світового капіталу під проводом самих Сполучених Штатів, навряд чи спрацюють, особливо ж у самій Америці.

Деякі борці з глобалізацією й далі наполягають на цій думці — але вона погано вписується в їхню попередню діяльність, зауважує в інтерв’ю для агентства Ройтерз декан Інституту врядування імені Кенеді Гарвардського університету Джозеф Най: як-бо зрив чергового засідання Світової організації торгівлі чи МВФ може зупинити терористів?

Після нападів на США антиглобалісти позамінювали гасла про списання боргів країн третього світу на заклики до миру й проти мілітаризму — і все дискутують, як довго ця зміна триватиме і як їхній рух має пристосуватися до нової дійсності.

Та над усім світом нависає перспектива економічного відступу, й роздратування нерівністю в світі може зрости — а разом із ним може набратися на силі й антикапіталістичний рух і висунути ще довший перелік своїх скарг.

Принаймні, як заявив агентству Ройтерз речник британської групи за назвою «Глобалізуймо спротив» ¢ай Тейлор, невдоволені сучасним капіталізмом очікують провести всесвітню акцію протесту вже 9 листопада, на день зустрічі Світової організації торгівлі, що має відбутися в Катарі. Серед їхніх планів — надіслати до Катару флотилію човнів і влаштувати демонстрації протесту біля бірж і мультинаціональних компаній у всьому світі.

А вже згаданий Волден Белло додає: одним із наслідків нападів на США стане жорсткіше ставлення самих антиглобалістів до провокаторів і призвідників насильства в їхніх власних лавах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG