Доступність посилання

ТОП новини

США не виключають, що війна з режимом талібів може бути довготривалою і важкою боротьбою. На внутрішньому фронті зусилля різних федеральних служб США скеровані на боротьбу із розповсюдженням сибірки


США не виключають, що війна з режимом талібів може бути довготривалою і важкою боротьбою. На внутрішньому фронті зусилля різних федеральних служб США скеровані на боротьбу із розповсюдженням сибірки

Вашингтон, 26 жовтня 2001 - США не виключають, що може бути довготривалою і важкою боротьбою війна з режимом талібів, який дає притулок Усаму бен Ладену й терористичній мережі Аль Каеда . На внутрішньому фронті зусилля різних федеральних служб США скеровані на боротьбу проти іншої форми тероризму – роповсюдження сибірки.

Минулими днями досить багато уваги було присвячено дискусіям довкола формування влади в Афганістані після ровалення режиму талібів. Здавалося, що майже тритижневі операції бамбардування об’єктів й військових позицій Талібану підірвуть спроможність існування цього режиму, який дає притулок Усамі бен Ладену й терористичній мережі Аль Каеда, звинувачених у скоєні терактів на територї США 11-го вересня. Міністр оборони США Дональд Рамсфельд на пресс-конференції у Пентагоні, нагадавши багаторічні конфлікти різних афганських угруповань, подав дещо відмінний аналіз ситуації. Голова оборонного відомства також зазначив, що не легкою є справа притягнути до відповідальності Усаму бен Ладена - “це як шукати іглу в купі сіна, отож ймовріно наразі буде легше змінити режим талібів ніж розшукати одну особу.”

Майкл О’Ганлон експерт із вашингтонського Брукінського інституту, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода: - “днями дійсно зросли очікування швидкої перемоги проте ніхто не припускав, що війна з силами режиму талібів буде легкою. Ніхто небуде здивований тим, що Афганістан це важкий терен для перемоги навіть для надпотуги”.

На внутрішньо-американському фронті зросла тривога передусім поширенням захворювань на сибірку, спори якої було спершу розповсюджено в листах до впливових американських телемереж NBC, ABC CBS та масмедія корпорації “Амерікан мідія”, як також до офісу сенатора Томаса Дашела. Тим часом спори виявлено також в центарльному вашингтонському поштовому об’єкті в поштових офісах, які займаються розподілом пошти для Державного департаменту та ЦРУ. В результаті зараження на легеневу сибірку загинули 3 особи й відомі тринадцять випадків захворювань. Хто скоїв ці злочини досі невідомо, проте американські офіційні особи внесли їх до групи терористичних актів.

“Є очевидним, що цю сибірку терористи з наміром використовували як зброю” – заявив Том Рідж – директор нещодавно створенного нового Офісу захисту батківщини при президенті Сполучених Штатів. Аналіз розповсюджених листами бацилів сибірки вказує на те, що йдеться про високотехнічне виготовлення спорів у чистому виді - зазначив виступаючи в Білому домі Том Рідж, заявданням якого є координувати діяльність понад сорока американських федеральних відомств й агенств.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG