Доступність посилання

ТОП новини

День уряду на сесії Верховної Ради


День уряду на сесії Верховної Ради

Київ, 13 листопада 2001 - У вівторок на сесії Верховної Ради України відбувся День уряду. Парламентарії заслухали інформацію про те, як урядовці підготували паливно-енергетичний комплекс та житлово-комунальне господарство до роботи в осінньо-зимовий період. Ситуація виявилася неоднозначною.

У кулуарах парламенту жартували: уже давно пора позбутися радянської традиції на початку осені заслуховувати райдужно-оптимістичні факти й цифри можновладців з приводу підготовки до зими. Не парламентське це діло - з’ясовувати, скільки вугілля, мазуту та палива виробляється задля того, щоб у домівках співітчизників було тепло. Але у кожному жарті, як кажуть, є доля істини.

Отже, міністр палива та енергетики Станіслав Сташевський, як і належить, зауважив,що паливно-енергетичний комплекс до зими повністю готовий. Оскільки щодоби відвантажується на теплові електростанції 84 тисячі тонн вугілля, а це пристойна цифра. Також зростають платежі за електроенергію на рівні 90 відсотків. Міністерство не ставить завдання передоплати за спожиті енергоносії, а вимагає лишень поточної проплати. Саме ці факти дають підстави міністрові стверджувати, що українці взимку не мерзнутимуть.

Але жорсткі реалії і позиція депутатів наштовхують на протилежні міркування : ще й як мерзнутимуть громадяни України, власне, уже мерзнуть. Така картина вимальовується насамперед у тих обленерго, що приватизовані. Як каже член фракції соціалістів Станіслав Ніколаєнко, ПЕК абсолютно не готовий до зими, держава втратила контроль над ПЕК.

А ось Іван Ткаленко вважає, що саме Міністерство до зими готове, але питання у тому, якими будуть ціни на електроенергію, газ та опалення. І чи зможуть громадяни сплатити таку вартість.

Профільний парламентський комітет переконаний, що головна проблема ПЕК – це недосконала система управління. А звідси уже і відсутність реформування галузі, і невизначеність із концепцією енергетичного законодавства, і повна бездіяльність щодо реструктуризації боргів. Цього четверга парламент оцінить роботу уряду щодо підготовки ПЕК до зими. Але якою б не була ця оцінка, тепліше у домівці не стане.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG