Доступність посилання

ТОП новини

Британські військові прибули до Афганістану


Британські військові прибули до Афганістану

Лондон, 16 листопада 2001 – Перші британські військові висадилися під Кабулом. Їхнім першочерговим завданням є забезпечити аеродром та прилеглу місцевість до прибуття чотиритисячного контингенту і для здійснення гуманітарної операції в Афганістані.

Близько 100 королівських морських піхотинців висадилися на аеродромі Баграм, що на північ від Кабула. Міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро сказав, що їхнім завданням є зробити летовище безпечним для прибуття гуманітарної допомоги до Афганістану, а також для дислокації міжнародних сил, на прибуття деяких із них очікують уже цими вихідними.

Міністр зазначив, що на порядку денному командос не стоїть участь у громадянській війні, але, можливо, їм доведеться вдатися до застосування зброї у якійсь непередбачуваній ситуації. Злітно-посадкову смугу на летовищі Баграм буде відремонтовано для прибуття інших британських з’єднань, що будуть першими представниками міжнародного контингенту.

Хоча остаточної домовленості щодо складу миротворчих сил стабільності ще нема, вважається, що США, Франція, Канада і Йорданія теж візьмуть у них участь. Однак британські міністри ухвалили рішення діяти невідкладно, аби заповнити ваккум влади в Кабулі і відвернути міжетнічне кровопролиття у столиці Афганістану. Зокрема, одним із побоювань є те, що Північний Альянс може почати мстити талібам і представникам пуштунської етнічної більшості, що переважно підтримувала цей режим.

Виглядає, що якнайшвидше прибуття західних наземних сил до Афганістану є більшим пріоритетом для Лондона, ніж для Вашингтона. Британські міністри кажуть, що хоча уряд усвідомлює потребу діяти якнайшвидше, він усе-таки мусить координувати ці дії з іншими учасниками антитерористичної коаліції. Лідер палати громад британського парламенту Робін Кук, зокрема, сказав: «Ми мусимо діяти разом». А британський міністр міжнародного розвитку Клер Шорт заявила, що міжнародні сили мають дислокуватися якнайшвидше для нагляду за порядком і для заспокоєння простих людей в Афганістані.

Одначе міністр оборони США Доналд Рамсфелд зазначив, що його країна нині не розглядає можливості надсилати до Афганістану тисячі жовнірів для довготермінової операції.

Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер сказав у четвер, що бойові дії в Афганістані триватимуть іще певний час. «Одначе тепер ми в незрівнянно кращому становищі для того, аби, по-перше, цілком зламати опір Талібану, по-друге, забезпечити формування кращого, стабільнішого, всеохопного уряду Афганістану, і по-третє, забезпечити постачання гуманітарної допомоги», – зазначив Тоні Блер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG