Доступність посилання

ТОП новини

Питання про скерування британських військових до Афганістану залишається відкритим


Питання про скерування британських військових до Афганістану залишається відкритим

Лондон, 20 листопада 2001 ― Прибуття тисяч британських військових до Афганістану відкладається у зв’язку з розбіжностями мід Лондоном та Вашингтоном щодо того, яку роль мусять відігравати ці підрозділи.

Згідно з поінформованими джерелами у британському Міністерстві оборони, Вашингтон більше зацікавлений у розшуках та арешті Усами бін Ладена, ніж у створенні значного міжнародного миротворчого контингенту на території Афганістану.

Лондон хотів би якнайшвидшого розміщення стабілізаційних сил для відвернення міжетнічних сутичок у Кабулі і для забезпечення безперервного і безпечного постачання гуманітарної допомоги. Хоча проти введення до Афганістану великого міжнародного контингенту виступає опозиційний до руху Талібан «Північний Альянс», поінформовані джерела у Лондоні зазначають, що затримка у дислокуванні британських військ через летовище Баграм під Кабулом, що його від минулого тижня контролюють британські морські піхотинці, викликано швидше позицією Вашингтона, ніж Кабула.

Офіційно Міністерство закордонних справ Великобританії заперечує розбіжності у поглядах прем’єр-міністра Тоні Блера і президента США Джорджа Буша, хоча його представники і натякають, що розміщення військ відбувається не так швидко, як хотілося б.

Одначе, лондонська резиденція Тоні Блера і далі наполягає, що велика кількість британських жовнірів вирушить до Афганістану вже невдовзі. Джерела ж із британського Міністерства оборони стверджують, що відчуття потреби якнайшвидше мати військо на місці у Лондоні є значно сильнішим, ніж у Вашингтоні. Якби американці цілком і повністю підтримували ідею стабілізаційних міжнародних сил, нинішні проблеми було б розв’язано значно швидше, - заявляють зазначені джерела.

«Внаслідок рішення американців відставити цю проблему на другий план у переліку пріоритетів, оголошення Великобританії про те, що 6 тисяч її жовнірів приведено до стану 48-годинної готовності до відправлення до Афганістану, виглядало недоречним», - заявив представник британського Міністерства оборони, що побажав залишитися неназваним.

Але чільний представник резиденції Тоні Блера висловив впевненість, що британські сили вирушать до Афганістану вже незабаром. «Це коаліція під проводом США. США знають про різний внесок, який погодилися зробити до коаліції різні країни. Ми розуміємо почуття, що це виглядає дещо хаотично, але проблеми, які ми маємо, це добрі проблеми, а не погані проблеми. Ці проблеми асоціюються з успіхом радше, ніж з невдачею», - заявив представник лондонської резиденції прем’єр-міністра Великобританії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG