Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч представників афганських сторін, під егідою ООН, заплановано провести на території Німеччини


Зустріч представників афганських сторін, під егідою ООН, заплановано провести на території Німеччини

Прага, 20 листопада 2001 - Представники Сполучених Штатів і ООН домовилися з афганськими лідерами про проведення найближчими днями у Німеччині (йдеться про 24 або 26 листопада) міжафганської зустрічі щодо політичного майбутнього Афганістану. В понеділок у Кабулі представник ООН в Афганістані Францеск Вендрелл і спеціальний посланець Сполучених Штатів Джеймс Доббінс обговорили ситуацію в Афганістані і перспективи внутрішньоафганського діалогу з Президентом Афганістану Раббані, який минулої суботи після п’ятирічної вимушеної еміґрації повернувся до афганської столиці. На сьогодні Президент Афганістану Раббані і Об’єднаний антиталібський фронт фактично представляють єдину політичну силу.

Раніше Об’єданий антиталібський фронт наполягав на тому, аби переговори афганських сторін проходили в Кабулі, що перебуває під контролем Об’єднаного фронту. Однак, ООН і потенційні партнери по майбутньому афганському уряду наполегливо вимагали проводити консультації на нейтральній території.

Очікується, що у зустрічі, що має відбутися у Берліні або Бонні, візьмуть участь 30-40 представників від: Об’єданого антиталібського фронту, колишнього короля Захіра Шаха та пуштунських племен з Півдня Афганістану. На цих консультаціях ООН буде домагатися якнайшвидшого створення в Афганістані на коаліційній основі «тимчасового адміністративного органу», який мав би забеспечувати громадський порядок, розподіляти гуманітарну допомогу та брати участь у виробленні планів післявоєнної відбудови країни. Цей «тимчасовий адміністративний орган» мав би також прийняти скеровані до Афганістану міжнародні сили з підтримки миру. Нагадаємо, що керівництво Об’єданого антиталібського фронту ще минулого тижня висловлювалося проти введення до Афганістану багатонаціональних сил з підтримки миру.

За повідомленням інформаційних агентств, делегації Об’єданого антиталібського фронту та колишнього афганського короля уже сформовані, однак досі не визначено представників від пуштунських племен.

Провести міжафганські консультації саме на території Німеччини запропонував німецький уряд, щоправда спершу йшлося про Бонн, однак з огляду на деякі технічні проблеми, було вирішено проводити зустріч у Берліні.

Тим часом, сьогодні, у Вашингтоні розпочалася конференція з проблем економічної повоенної відбудови Афганістану. За словами керівника Програми розвитку ООН Марка Брауна, учасники форуму сподіваються завчасно скоординувати дії міжнародних організацій – ООН, Світового банку, Єврокомісії, держав-спонсорів і самих афганців. Керівник Програми розвитку ООН Марк Браун зауважив, що план відбудови Афганістану мав би бути розрахований на п’ять років, хоча обговорення конкретних цифр на сьогодні є передчасним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG