Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Афганістан


ООН – Афганістан

Прага, 21 листопада 2001 – Від початку наступного тижня в Берліні під егідою ООН проходитиме міжнародна конференція у справі формування перехідного уряду Афганістану. Оглядачі передбачають, що цей процес не буде легким і може потривати довгий час. Сполучені Штати і їхні європейські союзники заявили тим часом про свою готовність надати широку допомогу у відбудові Афганістану.

Успішне вирішення нинішньої афганської кризи, як очікують лідери антитерористичної коаліції, допоможе ліквідувати досі найнебезпечніше джерело міжнародного тероризму і водночас неспокою в регіоні. Попри оптимізм, з яким організатори конференції приступають до переговорів з лідерами афганських етнічних і релігійних груп, оглядачі передбачають, однак, серйзні труднощі у формуванні уряду національної єдності Афганістану із фракцій та угруповань, які десятиліттями ворогували або перебували у кривавих збройних конфліктах. Першою перемогою в підготовці нинішньої конференції стала згода Північного альянсу на її проведення і на участь у ній представників усіх груп населення й афганської діаспори, включно з колишнім королем Заїр Шахом. Переговори у цій справі з Північним альянсом, який отримав військову допомогу з боку міжнародної коаліції і сили якого тепер контролюють більшість афганських міст, тривали майже тиждень. Організація Об’єднаних Націй, під егідою якої проходитиме берлінська конференція, запропонували для обговорення план національного примирення і відбудови Афганістану із п’яти головних пунктів, які мали б забезпечити послідовну реалізацію цього плану. Передусім план ООН передбачає участь в переговорах у справі формування нового афганського керівництва усіх етнічних і політичних суперників. У цьому процесі візьмуть участь лідери Північного альянсу, які представляють таджиків і узбеків з півночі країни, представники двох мільйонів біженців з Пешавара в Пакистані. Ідеться переважно про представників пуштунських племен, які користуються підтримкою з боку Пакистану. До Берліна прибудуть також лідери афганської діаспори на Кіпрі. Це переважно представники племен газара, яких підтримує Іран. Сюди прибуде також колишній король Могаммад Заїр Шах, який живе на вигнанні і в особі якого західні лідери вбачають символ національного примирення.

Далі план ООН передбачає сформування тимчасової національної ради Афганістану за участю представників усіх згаданих угруповань і колишнього короля. Наступним кроком мала б стати пропозиція з боку національної ради складу перехідної адміністрації, тобто тимчасового уряду на два найближчі роки. Рада мала би також вирішити справу сформування національної асамблеї, званої в Афганістані «лоя їрґа». В усіх цих органах мав би незмінно зобов’язувати принцип пропорційної участі всіх релігійних, етнічних і племінних груп. Пряником у цьому процесі, який мав би заохотити афганських лідерів до швидких і справедливих рішень, повинна стати програма широкої економічної і гуманітарної допомоги Афганістанові з боку західних країн і зокрема Сполучених Штатів.

Держсекретар США Пауел після оголошення у вівторок про берлінську конференцію підтвердив готовність Сполучених Штатів і їхніх західних союзників надати широку допомогу у відбудові Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG