Доступність посилання

ТОП новини

Чи може Україна стати серйозним міжнародним гравцем у процесах ґлобалізації – про це канадський віце-прем’єр Герберт-Езер Ґрей


Чи може Україна стати серйозним міжнародним гравцем у процесах ґлобалізації – про це канадський віце-прем’єр Герберт-Езер Ґрей

Оттава, 20 грудня 2001 – На відміну від України Канада має лише одного віце-прем’єра – це крісло після минулорічних федеральних виборів було довірено найдосвідченішому канадському парламентарю Герберту-Езеру Ґрею. Незабаром він відсвяткує 40-річчя своєї депутатської діяльності. Згідно з канадською Конституцією, коли прем’єр-міністр покидає столицю, обов’язки глави виконавчої влади під час засідання в парламенті виконує його заступник. Так і було того дня, коли відбулася наша розмова з Гербертом Ґреєм. Відповідаючи на запитання щодо пріоритетів канадської політики у новому 2002 році, віце-прем’єр Канади наголосив на тому, що його держава і надалі продовжуватиме ініціативи щодо посилення ґлобалізації. Я поцікавилась, яке місце у цих процесах канадські урядовці відводять Україні.

Герберт Ґрей

Річ у тім, що роль України як міжнародного гравця я безпосередньо пов’язую з розвитком української економіки. Мені приємно було довідатись, що впродовж останніх двох років в українській економіці відбулися позитивні зміни. Я чув і про те, що зібрано добрий врожай. Залишається сподіватися, що ці здобутки примножуватимуться.

Надія Базів

Канадський віце-прем’єр висловив надію, що з посиленням модернізації української економіки, створенням інституційних структур посилюватимуться і можливості України стати економікою, орієнтованою на експорт. На думку Герберта Ґрея, окрім цілого ряду напрямків індустрії, особливо добрі перспективи щодо експорту має українське сільське господарство. Віце-прем’єр Канади побажав українцям набратися терпіння, бо мовляв, щоб результати економічних реформ стали відчутними, потрібен час. А самого себе назвав абсолютним оптимістом щодо шансів України сттати серйозним міжнародним гравцем. До речі, саме підтримку Канадою зусиль України щодо інтеґрації у західні структури віце-прем’єр вважає найефективнішим результатом канадсько-української співпраці.

Герберт Ґрей

Впродовж десяти років нашої співпраці з незалежною Україною ми допомагали українцям у багатьох напрямках. Серд іншого, Канада чимало постаралася, щоб Україна стала членом міжнародної спільноти. Зокрема, ми сприяли навчанню військових фахівців, що у майбутньому може сприяти вступу України до НАТО. Саме Україна мала чи найбільший доступ до фінансової допомоги, яку Канада уділяє для розвитку держав колишнього СССР, але для того, щоб за добробутом займати одне з перших місць у світі, яке нині посідає Канада, фінансовою допомогою, ясна річ, не обійдешся.

Надія Базів

Розповідаючи про уроки Канади, які б у цій справі могли стати в нагоді іншим державам, у тому числі й Україні, Герберт Ґрей, зокрема, сказав:

Герберт Ґрей

Я думаю, що тут можна навести кілька аспектів. По-перше, щавдяки високому рівню канадської економіки ми маємо достатню ресурсну базу для того, щоб підтримувати широкі соціальні програми. По-друге, незважаючи на те, що ми живемо в умовах ринкової економіки, канадські урядовці переконані в тому, що – аби бути сильною, держава мусить бути задіяна у таких аспектах соціального захисту як охорона здоров’я, пенсійне забезпечення, боротьба з безробіттям. Як на провінційному, так і на федеральному рівні роль держави у вирішенні питань соціального захисту населення є дуже вічутною. І нарешті, третій урок – у Канаді існує верховенство закону. Всі канадці перед законом рівні, і це теж позитвно впливає на створеня сприятливого клімату для успішного соціального розвитку.

Надія Базів

Бажаючи українцям у новому році добробуту і взаєморозуміння, віце-прем’єр Канади зазначив:

Герберт Ґрей

Ми співпрацюємо з Україною у різних напрямках, створено Міжнародну економічну комісію… Але на мою думку, навіть не це головне. Яка ж це країна у світі може похвалится тим, що один мільйон її громадян походить з українського роду! Вихідці з України – це авторитетні і шановані люди, які посідали і посідають помітне місце у канадському суспільстві, але водночас вони зберегли любов до української землі, повагу до національних традицій. Я знаю, що їм дуже залежить на тому, щоб Україна стала заможною і сильною державою. Хай це і стане моїм новорічним побажанням для всіх українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG